Ελάτε στην παρέα μας

Γενικά άρθρα

Παρέμβαση από τον Γιάννη Φίλανδρο: “Η Αλαζονεία της εξουσίας και τα συμπτώματά της”

Δημοσιεύθηκε

στις

Γράφει ο Γιάννης Φίλανδρος,

O Δήμος Ηρακλείου προσέφυγε στην ανάθεση της «ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ & ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ 19ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2019» προεκτιμώμενης αμοιβής 338.773,88 €, με την διαδικασία της “διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση“, αντί του συνήθους, λόγω ποσού, που ήταν η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.

Ακριβώς λόγω του πρότερου βίου της δημοτικής Αρχής, η οποία είχε αμέσως προηγούμενα προβεί σε απευθείας ανάθεση του έργου της αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία από το σεισμό, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ περίπου, με έκπτωση μόλις 11 % – όταν η μέση έκπτωση στα αντίστοιχα έργα ανέρχεται σε ποσοστό 40% – 50% – ζητήσαμε στο Δ.Σ. να συσταθεί μια διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία να παρακολουθεί τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Η δημοτική Αρχή φαινομενικά αποδέχτηκε το αίτημα. Ορίστηκαν μάλιστα και εκπρόσωποι από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και αναμέναμε από την δημοτική Αρχή να μας καλέσει για να λειτουργήσει η διαπαραταξιακή Επιτροπή.

Αντί αυτού στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής διαπιστώσαμε ότι η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί και ότι ο Δήμος έχει ήδη καταλήξει σε ανάδοχο… Στην εύλογη ερώτησή μου, για ποιον λόγο δεν λειτούργησε η διαπαραταξιακή Επιτροπή, καμμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε.

Τα περίεργα όμως δεν σταματάνε εδώ… Στην ίδια Οικονομική Επιτροπή έθεσα υπόψιν του Σώματος ότι οι δύο από τις τρείς εταιρείες στις οποίες απευθύνθηκε ο Δήμος για την διαπραγμάτευση συνδέονται στενά μεταξύ τους. Συγκεκριμένα ανέφερα ότι, από έρευνα την οποία έκανα, προέκυψε πως ο νόμιμος εκπρόσωπος αλλά και εταίροι της μιας εταιρείας, αναφέρονται επίσημα ως ¨Προσωπικό Γραφείου¨ και ως ¨Επιστημονικό Προσωπικό¨ της άλλης εταιρείας, στην επίσημη ιστοσελίδα αυτής.

Ρώτησα εάν αυτό τελούσε σε γνώση της Τεχνικής Υπηρεσίας και της δημοτικής Αρχής και αν δημιουργούνται ζητήματα ως προς την αρχή της ίσης μεταχείρισης των προσφερόντων, την αρχή της διαφάνειας, καθώς και την αρχή του ελεύθερου και πραγματικού ανταγωνισμού. Κυρίως όμως ρωτούσα εάν αυτό είναι δεοντολογικά και ηθικά σωστό. Η απάντηση της δημοτικής Αρχής ήταν ότι δεν το γνώριζε (δεν το διέψευσε βεβαίως) αλλά και ότι, εν τοις πράγμασι … δεν την ενδιαφέρει, προσχωρώντας στο γνωστό από το παρελθόν δόγμα ¨ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ¨…

Η δημοτική Αρχή αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η μόνη συναίνεση την οποία επιδιώκει είναι αυτή που λειτουργεί ως ¨ψευτοεπικάλυψη δημοκρατικότητας¨ σε προειλημμένες αποφάσεις της, ότι η σχέση της με την ουσιαστική διαφάνεια και τον ουσιαστικό έλεγχο δεν είναι η καλύτερη δυνατή και ότι η αλαζονεία της εξουσίας έχει χτυπήσει κόκκινο…

Γιάννης Φίλανδρος

Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου Αττικής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ