Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Εκτός τηλεκπαίδευσης δεκάδες μαθητές της Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την προμήθεια 115 τάμπλετ και 60 καμερών για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία – Θα ακολουθήσει και για γυμνάσια – λύκεια

Την απόφαση να προμηθευτεί 115 τάμπλετ και 60 κάμερες, για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης των μαθητών των σχολείων της Μεταμόρφωσης, πήρε ομόφωνα το
δημοτικό συμβούλιο της πόλης, στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Την εισήγηση του θέματος έκανε προς το Σώμα ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Μεταμόρφωσης, κ. Δημήτρης Τσίκνας, ο οποίος ενημέρωσε καταρχάς για τις κάμερες ότι αφορούν στους σταθερούς υπολογιστές των εκπαιδευτικών στα σχολεία και το κονδύλι ανέρχεται στις 2.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Τσίκνας, στο προηγούμενο διάστημα η Σχολική Επιτροπή είχε εκσυγχρονίσει σε μεγάλο βαθμό τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των σχολείων, όμως οι επιτραπέζιοι υπολογιστές δεν είχαν κάμερες και έπρεπε να καλυφθεί αυτό το κενό. Όσον αφορά στα 115 τάμπλετς θα δοθούν αναλογικά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτή η απόφαση πάρθηκε μετά από ομόφωνη εισήγηση της Σχολικής Επιτροπής και σε συνεργασία με τον δήμαρχο, κ. Στράτο Σαραούδα. Το κονδύλι για τα τάμπλετ ανέρχεται στις 13.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Τσίκνας δεν πρόκειται με αυτά τα 115 τάμπλετ να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και υπογράμμισε πως με αυτήν την κίνηση επιχειρείται να καλυφθεί το τεράστιο κενό που άφησε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας που είχαν τον χρόνο να
προμηθεύσουν τα σχολεία με τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό αλλά δεν το έκαναν.

Ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ενημέρωσε πως επειδή η προμήθεια αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα και με την ελπίδα ότι θα
ανοίξουν τα σχολεία, τότε αυτά τα τάμπλετ θα μείνουν στην ιδιοκτησία των σχολείων και θα χρησιμοποιούνται για την βελτίωση των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών.

Μ. Καρπέτας: “Ο δήμαρχος δεν είναι για να βγάζει φωτογραφίες με τους υπουργούς”

Πρώτα από την αντιπολίτευση τοποθετήθηκε, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας. Ο αρχηγός της Νέας Πορείας αρχικά εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι τόσα πολλά παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα όλο αυτό το διάστημα να παρακολουθούν τα μαθήματα. Σε εκείνο το σημείο επενέβη ο κ. Τσίκνας για να δηλώσει ότι δυστυχώς είναι παραπάνω οι μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Μετά και από αυτό το νέο στοιχείο ο πρώην δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση για καθυστέρηση λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα έχει απόλυτο δίκιο να φωνάζει ο κ. Μακρίδης (Σ.Σ. Επικεφαλής της Λαϊκή Συσπείρωσης που εκφράζει το ΚΚΕ) και θα έχει απόλυτο άδικο ο δήμος που δεν φρόντισε να διεκδικήσει αυτό που έπρεπε, καθώς από όσα έχω υπόψη μου το Υπουργείο Παιδείας ανταποκρίθηκε πανελλαδικά όπου του ζητήθηκε.”

“Ο δήμαρχος δεν είναι για να βγάζει μόνο φωτογραφίες με τους υπουργούς” είπε στη συνέχεια ο κ. Καρπέτας και ζήτησε λεπτομερέστατη αγοραστική λογοδοσία όταν τελειώσει η διαδικασία της προμήθειας των τάμπλετ και των καμερών. Ολοκληρώνοντας ο πρώην δήμαρχος ανέφερε πως πρόκειται για μία βαριά μομφή προς το Υπουργείο Παιδείας ότι αφήνει 120 παιδιά μέσα στην Αθήνα χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό για να παρακολουθήσει τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Επίθεση στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

Ορμώμενος από την τοποθέτηση του κ. Καρπέτα, ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Βασίλης Καραβάκος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας “εμείς δεν έχουμε καμία έκπληξη για το πως τα έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας. Τα έχει κάνει όπως όλοι ξέρουμε όσοι δεν ακούμε ειδήσεις από τον ΣΚΑΪ.” Στη συνέχεια ο κ. Καραβάκος, αφού ξεκαθάρισε πως θα υπερψηφίσει την αγορά, έκανε μία γενικότερη αναφορά στη μεταφορά από το κράτος προς την αυτοδιοίκηση πολλών ευθυνών και αρμοδιοτήτων, στερώντας παράλληλα και πόρους.

Η “Πολιτεία Πολιτών” με επικεφαλής τον κ. Σάββα Νάνο τάχθηκε και αυτή υπέρ, με μόνη ένσταση ότι θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα αυτή η διαδικασία.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης, ξεκίνησε την
τοποθέτησή του για τα προβλήματα που υπήρχαν στα σχολεία και οδήγησαν στο κλείσιμό τους. Ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Καρπέτα τόνισε πως η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη από την εικόνα που περιγράφεται και ανέφερε περιπτώσεις που ο ίδιος έχει παρατηρήσει. Ακόμη ο κ. Μακρίδης δήλωσε πως αν το κράτος δεν επέλεγε να χρηματοδοτεί αεροπορικές εταιρείες, εφοπλιστές κ.α. τότε θα μπορούσε να έχει αγοράσει τάμπλετ σε όλα τα παιδιά της χώρας για να παρακολουθούν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης.

Κλείνοντας, είπε πως θα το υπερψηφίσει και η Λαϊκή Συσπείρωση αλλά αυτή την αγορά δεν έπρεπε να την κάνει ο δήμος αλλά το κεντρικό κράτος.

Τον κύκλο των επικεφαλής έκλεισε ο κ. Δημήτρης Πεπαρίδης, αρχηγός της παράταξης “Μαζί για τη Μεταμόρφωση”, ο οποίος επίσης εγκάλεσε την κυβέρνηση για την πολιτική της και τις προτεραιότητές της στο συγκεκριμένο θέμα. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη αγορά είπε πως καλώς γίνεται ενώ πρότεινε να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο δήμαρχος τονίζοντας πως ο δήμος θέλει να καλύψει όλα τα κενά και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αυτό.

Απαραίτητες διευκρινίσεις

Απαντώντας στις ενστάσεις που ακούστηκαν για καθυστερήσεις σχετικά με αυτήν την προμήθεια ο κ. Τσίκνας ενημέρωσε πως ο δήμος είχε προχωρήσεις την διενέργεια διαγωνισμού για την αγορά τάμπλετ αμέσως μετά το πέρας της πρώτης καραντίνας την Άνοιξη. Όμως όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, στον διαγωνισμό είχαν βάλει τιμές για την αγορά των τάμπλετ με αυτές που υπήρχαν μέχρι εκείνη την στιγμή στην αγορά. Δυστυχώς, η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της τιμής των τάμπλετ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Στο επόμενο διάστημα, δεν προέβη σε νέο διαγωνισμό γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα και πηγές του Υπουργείου Παιδείας, είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι τα κενά που υπάρχουν σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό σε όλα τα σχολεία της χώρας θα καλύπτονταν κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας, κάτι που βεβαίως δεν έγινε.

Έρχεται αντίστοιχη αγορά και για τα Γυμνάσια – Λύκεια

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η εισήγηση για την αγορά 115 τάμπλετ και 60 καμερών ηλεκτρονικών υπολογιστών ύψους 15.000 ευρώ μέσω διαγωνισμού εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα. Αξίζει να αναφέρουμε πως αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσει άμεσα και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή για να καλύψει τις ελλείψεις στην τηλεκπαίδευση των μαθητών των γυμνασίων και των λυκείων της πόλης.

 

[Φωτογραφία αρχείου]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ