Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Θυμός Τσίπρα για δημοσκόπους με… ρητορική κεντροαριστεράς

Δημοσιεύθηκε

στις

Θυμό και αγανάκτηση εκφράζουν στο Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις που δίνουν τεράστιο  προβάδισμα στη Ν.Δ. και αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει τη διαφορά.

Στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τονίζουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει και υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι θα ανατραπούν για άλλη μια φορά οι δημοσκοπήσεις.
Υπενθυμίζουν μάλιστα το «κάζο», όπως το αποκαλούν, των δημοσκόπων στο δημοψήφισμα του 2015 και τονίζουν, ότι η αναμέτρηση των ευρωεκλογών θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.
Κάτι ανάλογο όπως τονίζουν έγινε τόσο στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου οι δημοσκόποι μιλούσαν για ντέρμπι και η κάλπη έβγαλε καθαρή νίκη του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο θυμός του Μαξίμου για τις εταιρίες δημοσκοπήσεων έχει σχέση με το ότι επιχειρούν να επιβάλουν βεβαιότητα νίκης για τη Ν.Δ., τη στιγμή που όπως αναφέρουν, στην κοινωνία υπάρχουν νέα υπόγεια ρεύματα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι αυτοί που επαναλαμβάνουν τη φράση του Χαρίλαου Φλωράκη «η κάλπη είναι γκαστρωμένη» για να εξηγήσουν, ότι οι εκλογές θα αποτυπώσουν την πραγματική δύναμη των κομμάτων.

Οι λόγοι για τους οποίους οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αγανακτούν για τις δημοσκοπήσεις είναι οι εξής:

  1. Αναποφάσιστοι: Περίπου το 1/3 όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι στις μετρήσεις κοινής γνώμης, είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015. Με αυτό ως δεδομένο, εκτιμούν ότι οι περισσότεροι θα επανακάμψουν, λόγω του ότι αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και αντιδεξιοί. Κάποιες όπως αναφέρουν κάνουν παρακινδυνευμένες αναγωγές επί των έγκυρων και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται ως κατευθυνόμενες. Ο Αλέξης Τσίπρας και το Μαξίμου έχουν επενδύσει πολλά στους ψηφοφόρους που θα μιλήσουν την ώρα της κάλπης. Όπως εξηγούν συνεργάτες του, η συγκεκριμένη «δεξαμενή» θα διαψεύσει τους δημοσκόπους και θα αναδείξει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ
  2. Νέοι ψηφοφόροι: Ο αριθμός τους ξεπερνά τις 500.000 και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην έκβαση της εκλογικής μάχης. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς αρνούνται να πάρουν μέρος στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις και κατά συνέπεια δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένοι.
  3. Διαφορές μεταξύ εταιριών: Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων εμφανίζουν χαοτικές διαφορές στο αποτέλεσμα που δίνουν, καθώς αρχίζουν από τις έξι μονάδες και φτάνουν ή ξεπερνούν τις δέκα.

Ουδείς αμφισβητεί ασφαλώς ότι μπορούν να ακολουθούν διαφορετική μεθοδολογία, το γεγονός όμως ότι οι διαφορές που δίνουν είναι αλληλοσυγκρουόμενες δεν βοηθά στο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τις τάσεις στο εκλογικό σώμα.

Η… ρητορική
Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει ότι πρέπει να ανεβάσει στα ύψη τους τόνους και να απευθυνθεί εκ νέου στις κοινωνικές δυνάμεις που τον έκαναν πρωθυπουργό στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.
Έχει ήδη πάρει το παιχνίδι πάνω του την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ και στόχος του είναι να δείξει ότι και έβγαλε τη χώρα από την κρίση των μνημονίων και εμπνέει σιγουριά για την επόμενη ημέρα
Οι επιθέσεις του στον Κυριάκο Μητσοτάκη βασίζονται σε αντιδεξιά ρητορική και έχουν ως στόχο την ταύτισή του με τα οργανωμένα συμφέροντα και τις ελίτ, που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες στη χώρα.
Οι κατηγορίες κατά του προέδρου της Ν.Δ. έχουν σχέση με τις λεγόμενες κοινωνικές κατακτήσεις (κατώτατος μισθός, δώρο Χριστουγέννων κλπ) που υποτίθεται ότι θέλει να καταργήσει ο κ.Μητσοτάκης.
«Το πρόγραμμα της ΝΔ, είναι η πλέον ξεκάθαρη αποτύπωση του πιο σκληρού και εκδικητικού νεοφιλελευθερισμού», επισημαίνει όλο και πιο συχνά ο πρωθυπουργός.
Στο επίκεντρο της κριτικής του θα είναι επίσης η υπόθεση της Novartis και τα θαλασσοδάνεια της Ν.Δ. μέσω των οποίων θα επιχειρήσει να φέρει σε δύσκολη θέση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κεντροαριστερά
Η στρατηγική του πρωθυπουργού έχει ως στόχο να κερδίσει εκ νέου τη μάχη της Κεντροαριστεράς, καθώς εκεί βρίσκεται η μεγάλη μάζα αυτών που τον έφεραν στην εξουσία.
Το εγχείρημα αυτή τη φορά δεν είναι εύκολο, καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ. δείχνει και να ανασυγκροτείται και να απευθύνεται στην ψυχή και το συναίσθημα όσων εγκατέλειψαν τη Δημοκρατική Παράταξη.
Ο πόλεμος έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αλλά ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι θα τον κερδίσει μέσω των θετικών μέτρων που θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια του υπερπλεονάσματος.

Το… ρίσκο
Το ερώτημα πάντως που θέτουν οι περισσότεροι είναι τι θα συμβεί εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και οι ευρωεκλογές δώσουν προβάδισμα άνω των επτά μονάδων στη Ν.Δ.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα παγιωθεί η βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση εν αναμονή και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να προλάβει τις εξελίξεις.
Αυτός είναι και ο λόγος που ρίσκαρε και δεν πήγε σε τριπλές εκλογές το Μάιο, αφού ελπίζει ότι εάν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλει η Ν.Δ., θα μπορέσει να γυρίσει το παιχνίδι τον Οκτώβριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ