Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής: Σε πρώτο πλάνο η ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων 

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηρακλείου Αττικής (27/5) εγκρίθηκε ομόφωνα η απαλλαγή Τελών Χρήσης Κοινοχρήστων Χώρων και Ενιαίων Ανταποδοτικών τελών Καθαριότητας και φωτισμού για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν όλο αυτό το διάστημα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηρακλείου διεξήχθη σε ήπιο κλίμα, με τους δημοτικούς συμβούλους να εκφράζουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους για διάφορα θέματα του δήμου όπως η καθαριότητα και η ετοιμότητα των σχολείων ενόψει και της επιστροφής και των υπόλοιπων μαθητών την επόμενη εβδομάδα, ενώ επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν πως η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα του δήμου τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Τα μέτρα στήριξης της εμπορικής επιχειρηματικότητας 

Την εισήγηση του θέματος για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη για το διάστημα που ανέστειλαν την λειτουργία τους έκανε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Δημητρόπουλος αναφέροντας παράλληλα και μία σειρά από επιπλέον μέτρα στήριξης της εμπορικής επιχειρηματικότητας: “Στο πλαίσιο της στήριξης και επανεκκίνησης της τοπικής οικονομικής πρόκειται να κινηθούμε σε κάποιους άξονες όπως οι απαλλαγές που φέρνουμε σήμερα στο Δ.Σ. και είναι απόλυτα ξεκάθαρες, ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση και την σχετική ΠΝΠ. Φυσικά θα υπάρξουν και άλλα μέτρα ενίσχυσης που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του δημοτικού οδηγού αγοράς, μέσω του οποίου θα προβάλλονται οι τοπικές επιχειρήσεις και θα μπορούν να αναρτούν προσφορές και προωθητικές ενέργειες αλλά και να λαμβάνουν παραγγελίες. Επίσης έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις για ένα πρόγραμμα προβολής των επιχειρήσεων από τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς και την ανάπτυξη συστήματος διαδικτυακής οικονομικής πληροφόρησης συναλλασσομένων μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πραγματοποιούν όλες τις συναλλαγές τους με τον δήμο εξ αποστάσεως. Ο δήμος είναι και θα είναι σε συνεχής διαβούλευση με τους φορείς ώστε άμεσα να διαμορφώνουμε και να υλοποιούμε παρεμβάσεις προς όφελος της τοπικής οικονομίας.”

Γ. Παπαδημητρίου: “Να υπάρξουν απαλλαγές και για επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στα πληττόμενα ΚΑΔ”

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο Μαζί» κ. Παπαδημητρίου, στην τοποθέτηση του τόνισε πως η παράταξη του είναι απόλυτα θετική στις απαλλαγές δημοτικών τελών στο σύνολο τους, ζητώντας ωστόσο να επεκταθούν οι φοροελαφρύνσεις και σε επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στα πληττόμενα ΚΑΔ: «Η εκτίμηση μου είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει την δυνατότητα με κανονιστικές πράξεις να επεκτείνει ενδεχομένως την απαλλαγή και σε επιχειρήσεις οι οποίες ατυχώς δεν μπήκαν στα πληττόμενα ΚΑΔ. Εμείς δεσμευόμαστε να σας στείλουμε μια λίστα με προτάσεις για το ποιες επιχειρήσεις θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενταχθούν επιπλέον στις φοροαπαλλαγές.» 

Κ. Κουτρούλης: “Ο δήμος πρέπει να λάβει υπόψιν και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης”

Ο κ. Κουτρούλης, επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Ηράκλειο”, αφού τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής των επιχειρήσεων ανέφερε μία σειρά από προτάσεις που θα μπορούσε να εφαρμόσει ο δήμος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων: «Έγιναν κάποιες προτάσεις για επιπλέον στήριξη της τοπικής αγοράς από πλευράς δήμου αλλά θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν και το τι προτείνουν και οι άλλες παρατάξεις. Εμείς έχουμε προτείνει να δοθούν κάποια επιπλέον κίνητρα, ήδη το σωματείο εργαζομένων έχει κάποια ειδική έκπτωση σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο της πόλης, προτείνουμε λοιπόν να επεκταθεί αυτή η έκπτωση σε όλους τους κατοίκους του Ηρακλείου ώστε να ενισχυθεί η τοπική αγορά, δίνοντας έτσι επιπλέον κίνητρο στους κατοίκους. Επίσης έχουμε προτείνει ένα μέρος της κοινωνικής πολιτικής να ασκείται μέσω των εμπορικών καταστημάτων, να παρέχεται στις οικονομικά αδύνατες ομάδες πρόσβαση στα καταστήματα και τους χώρους εστίασης της πόλης πληρώνοντας ένα ποσό ο δήμος. Τέλος, η απαλλαγή των δημοτικών τελών πρέπει εν μέρει να επεκταθεί και στις πληττόμενες επιχειρήσεις που δεν είχαν αναστείλει πλήρως τη λειτουργία τους και να επανεξεταστεί η απαλλαγή του τέλους 0,5. Να αφορά δηλαδή όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και αυτές που εν μέρει παρείχαν υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούσαν πάγκους και τραπεζοκαθίσματα.»

Δήμαρχος: “Στο επόμενο Δ.Σ. θα υπάρξουν επιπλέον ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις”

Ο δήμαρχος κ. Μπάμπαλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι συγκεκριμένες απαλλαγές είναι μία πρώτη δέσμη μέτρων και δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα γίνει προσπάθεια να υπάρξουν επιπλέον απαλλαγές για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, επισημαίνοντας παράλληλα τις μεγάλες μειώσεις που υπάρχουν στα ταμεία του δήμου λόγω της καραντίνας όλο αυτό το διάστημα. Τέλος, ζήτησε από τις παρατάξεις να υποβάλλουν εγγράφως τις προτάσεις τους για να συμβάλλουν όλοι στο πώς θα μπορέσει ο δήμος να ενισχύσει όσο το δυνατόν καλύτερα την τοπική αγορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ