Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Διαβάστε: Τo Ηράκλειο βράζει… στο δρόμο προς τις εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

“ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ” Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΜΠΑΛΟΥ

Αναλύοντας σήμερα το πολιτικό τοπίο που υπάρχει στο Ηράκλειο Αττικής, πέντε μήνες πριν τις εκλογές θα δούμε την εικόνα που έχει κάποιος που παρακολουθεί τα κοινά της πόλης ως παρατηρητής και όχι εμπλεκόμενος με την εκλογική διαδικασία.
Όλα κυλούσαν ομαλά για τη δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου, με την μόνη απώλεια από το παλαιό Ηράκλειο, από την αρχή της θητείας του, αυτή του Περικλή Περδικάρη. Τον τελευταίο καιρό όμως παρόλη την αγωνία του δημάρχου να δείξει τη δουλειά του, σύμφωνα με την προσπάθεια που κάνει, τα προβλήματα στην παράταξη διαδέχονται το ένα μετά το άλλο.
Απώλειες ψήφων από τους εκλεγμένους συμβούλους
• Οι σημερινές απώλειες για τον δήμαρχο Νίκο Μπάμπαλο ξεκινούν από το Γιάννη Φίλανδρο. Αποχώρηση με θόρυβο εν μέσω καταγγελίας για θολό τοπίο στο διαγωνισμό με τα led δαπάνης 1.900.000 ευρώ περίπου, που όπως φαίνεται θα βρίσκεται στο προσκήνιο.
Μια σημαντική απώλεια όπου το “σπίτι” που θα διαλέξει ο Γ. Φίλανδρος να πάει, θα “εισπράξει” ψήφους κυρίως από τον κεντρώο χώρο, καθαρούς από την παράταξη του δημάρχου.
• Η κα Μαρία Παντερή είναι άλλη μια αποχώρηση ακολουθώντας τα βήματα του Γ. Φίλανδρου, όπου έδειξε να έχει πιστούς φίλους που την ακολούθησαν στις προηγούμενες εκλογές, αφού μεταπήδησε από τον κεντροδεξιό χώρο (Γεωργόπουλος).
• Η Μαίρη Αρώνη θα απέχει από τις δημοτικές εκλογές αυτή τη φορά για προσωπικούς λόγους, με αποτέλεσμα να αγνοούνται ψήφοι που αποτέλεσαν βαρόμετρο για να κλείσει ο κύκλος της νίκης του Ν. Μπάμπαλου το 2014.
Η κα Αρώνη πολύ αγαπητή στο κοινό των συλλόγων, αεικίνητη και διεισδυτική αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει ο δήμαρχος.
• Ο Δημήτρης Κεϊμπίνος δε θα συμμετέχει για προσωπικούς λόγους, ένας σύμβουλος με παρέμβαση στον επαγγελματικό χώρο, κυρίως του κλάδου που δραστηριοποιείται.
• Σενάριο ανοιχτό παραμένει ο Μανώλης Κουτσογιαννάκης, διότι σε πιθανή μη συμμετοχή του με την παράταξη του Ν. Μπάμπαλου, (ακούγεται για περιφερειακός σύμβουλος) ο δήμαρχος δεν έχει να περιμένει και πολλά από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια, εάν μείνει στο Μπάμπαλο θα υπάρξει σκληρή μάχη με τον Γιώργο Παπαδημητρίου στο δεξιό χώρο.
• Ο κύκλος του δημάρχου μιλάει για νίκη με το υπεραισιόδοξο ποσοστό γύρω στο 40%, πράγμα που φυσικά θέλει νέα εκτίμηση, διότι πολύ απλά, μόνο και μόνο οι απώλειες που έχει, αλλά και τα 9 πιθανά ψηφοδέλτια το καθιστούν δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο.
Σίγουρα, όλα αυτά επηρεάζονται σε υπολογισμούς, με την επικοινωνιακή πολιτική του δημάρχου, αλλά και τις σχέσεις του εντός των τειχών του δημαρχείου, δηλαδή, με το συναλλασσόμενο κοινό και τους εργαζόμενους. Οπότε αλλάζουν ενδεχομένως την κατάσταση. Ο δήμαρχος γνωρίζουμε από το ρεπορτάζ ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει νέους υποψηφίους ώστε να προσπαθήσει να καλύψει κάποια κενά.
• Τώρα, στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας έχουμε σοβαρό ρήγμα στην παράταξη του Παντελή Βλασσόπουλου από την κάθοδο του Γιώργου Παπαδημητρίου με αυτόνομο ψηφοδέλτιο, όπου δείχνει να έχει την απόλυτη στήριξη του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη. Φάνηκε από τις ομιλίες του με την παρουσία κάποιων πρωτοκλασάτων του κόμματος αλλά και του αντιπροέδρου. Αυτό την τελευταία στιγμή πιθανόν να έχει βαρύτητα διότι είναι σύνηθες φαινόμενο οι υποψήφιοι των κομμάτων λόγω μηχανισμών να ευνοούνται περισσότερο.
Ο Παντελής Βλασσόπουλος προσπαθεί με πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο να ανακάμψει και να καλύψει το κενό του δεξιού χώρου τοπικά, από το κομμάτι που θα κόψει ο Γιώργος Παπαδημητρίου, ενώ έχει αρχίσει να φλερτάρει και με μερίδα ψηφοφόρων της δημοτικής αρχής.
• Ρυθμιστικό ρόλο θα έχει η υποψηφιότητα, πάλι από το δεξιό χώρο, της κας Ντίνας Γεωργοπούλου, σύζυγο του πρώην δημάρχου Σταύρου Γεωργόπουλου, η οποία θα αποκομίσει ένα σημαντικό αριθμό ψήφων διακομματικά ή δεξιών που δεν θα ακολουθήσουν Βλασσόπουλο, Παπαδημητρίου ή συμβούλους του δημάρχου από το δεξιό χώρο. Να θυμίσουμε ότι η κα Γεωργοπούλου έχει μεγάλο κύκλο γνωριμιών από την επαγγελματική της πορεία.
• Η Αιμιλία Τζίβα, δηλώνοντας ανεξάρτητη, είναι το νέο πρόσωπο, γνωστή όμως στην πόλη, που παραμένει γρίφος ακόμη για να ολοκληρωθεί το παζλ. Η επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών (αντικατέστησε την κα Κατσινοπούλου) έχει την καθολική κομματική στήριξη της κυβέρνησης με όποιο κομματικό ποσοστό μπορεί να πάρει στην πόλη. Είναι ενεργό μέλος της αυτοδιοίκησης, έμπειρη στις εκλογικές αναμετρήσεις, κάνει άνοιγμα σε όλες τις δυνάμεις και υπολογίσιμη στον κεντροαριστερό χώρο. Επίσης, ακούγεται να τη στηρίζουν στο ψηφοδέλτιό της ονόματα που μπορούν να της δώσουν ώθηση. Η κάθοδός της δημιουργεί πρόβλημα στο δήμαρχο Νίκο Μπάμπαλο διότι τον διεμβολίζει πρώτον στο “κάστρο” του παλαιού Ηρακλείου (36,09%) αλλά και σε ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου. Να σημειωθεί ότι, ακούγεται στήριξή της από το Ποτάμι αλλά και από μερίδα του ΚΙΝΑΛ.
• Ο Κυριάκος Κουτρούλης δυναμικός όσο άλλοτε, αφού διατηρεί ένα σημαντικό κομμάτι προσωπικών ψήφων, προσπαθώντας να τραβήξει κάποια ονόματα που θα ενισχύσουν την παράταξή του. Βέβαια, να θυμηθούμε ότι έκανε μόνιμη αντιπολίτευση και κριτική στη δημοτική αρχή σε όλη τη θητεία της. Κάνει επαφές και κινείται με χαμηλό προφίλ.
• Με το δικό τους κλασικό κοινό θα κινηθούν λογικά οι υποψηφιότητες της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον Γιώργο Ζαχάρω του ΚΚΕ και της παράταξης Ρήξη και Ανατροπή του Δημήτρη Ταβουλάρη.
• Τέλος, ερχόμαστε στον “ειδικό ρυθμιστή” του εκλογικού αποτελέσματος, το Γιώργο Μαστοράκο όπου έχει βαρύτητα στην πόλη του Ηρακλείου. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Γιώργος Μαστοράκος “ψάχνεται” να κατέβει με δικό του ψηφοδέλτιο, (άλλωστε είναι εκλεγμένος με τη δική του παράταξη) με νέα πρόσωπα να το απαρτίζουν. Βέβαια κοιτάζει και την περίπτωση να συμμετέχει σε κάποιο διευρυμένο σχήμα που να έχει τύχη την επόμενη μέρα.
• Πρόκληση, λοιπόν, η πορεία στις εκλογές για τη μάχη υποψηφίων και ψηφοδελτίων στο Ηράκλειο Αττικής, σύμφωνα με το μέχρι στιγμής αποτύπωμα. Πάντως, όπως και να “διαβάζει” τα ποσοστά του ο καθένας, αναμένουμε να δούμε τα νέα ονόματα που θα ρίξει στη μάχη ο δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος, ποια παράταξη μέχρι το Μάιο θα σταθεί όρθια, αν θα δημιουργηθεί κάποια καινούρια παράταξη ή γίνουν ζυμώσεις και ποιος θα επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του.
Το σίγουρο είναι ότι πολλά από τα πρόσωπα των δημοτικών συμβούλων θα αλλάξουν και ο επόμενος Δήμαρχος θα πρέπει να είναι ενωτικός και συνεργάσιμος.

Για την εφημερίδα «ΧΤΥΠΟΣ»
Αντώνης Κατωπόδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ