Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2021 – Αναλυτικά όσα περιλαμβάνει

Δημοσιεύθηκε

στις

Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για το 2021 με στόχο τη θωράκιση της δημόσιας υγείας σε τοπικό επίπεδο και την υποστήριξη νοικοκυριών και επαγγελματιών.

Για αυτό το λόγο, υιοθετώντας προτάσεις και από την αντιπολίτευση, η δημοτική αρχή ανακατευθύνει τους πόρους του προϋπολογισμού και δίνει βάρος σε δράσεις όπως:
– Κοινωνικό δομές, Κοινωνικό Παντοπωλείο – Φαρμακείο
– Επιδόματα προς τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, συνεχίζοντας για δεύτερη
χρονιά το επίδομα των 1.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια που φέρνει στον κόσμο το
πρώτο της παιδί σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια.
– Πρόληψη, προαγωγή και θωράκιση της Δημόσιας Υγείας.
– Στήριξη των ηλικιωμένων της πόλης.
– Ενίσχυση της βοήθειας στο σπίτι για την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη πάσης
φύσης κατ’ οίκον συνδρομής σε περίπτωση που χρειαστεί περιορισμός των
μετακινήσεων και μέσα στο 2021
– Μέριμνα για υγειονομική ασπίδα στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς με
την προμήθεια των κατάλληλων υλικών προστασίας, την εντατικοποίηση των
καθαρισμών των σχολικών μονάδων κτλ.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός υιοθετεί μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών και της τοπικής αγοράς που δοκιμάζονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ενδεικτικά:
– Ενσωματώνεται η νέα μείωση στη δημοτική φορολογία. Για τα σπίτια του Ηρακλείου, νέα μείωση 5,35% στους συντελεστές των δημοτικών τελών. Για τις επιχειρήσεις, στοχευμένη μείωση 20% στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων για να στηριχθούν τα καταστήματα που επλήγησαν περισσότερο στην περίοδο της πανδημίας, με προοπτική ο συγκεκριμένος συντελεστής να μειωθεί περαιτέρω στην απευκταία περίπτωση που χρειαστεί να αναστείλουν εκ νέου τη λειτουργία τους μέσα στην επόμενη χρονιά. Μειώνεται περίπου 20%, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, ο οποίος, μετά από χρόνια πέφτει κάτω από το 1 ευρώ στα 0.85 λεπτά ανά τμ. (διαμορφώθηκε με ενσωμάτωση της πρότασης από την παράταξη ΠΝΟΗ Ηράκλειο. Μείωση 50% στα τέλη που καταβάλουν οι πολίτες για τους κλειστούς χώρους στάθμευσης

– Οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους κατά την διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή τελών για το διάστημα που παρέμειναν κλειστές.

– Απαλλαγή κατά 50% στα δημοτικά τέλη για τα δύο πρώτα χρόνια στις νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν στο Ηράκλειο.

– Η Δημοτική Ραδιοφωνία παρέχει δωρεάν διαφημιστικό χρόνο στο πρόγραμμά της για όσες επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές από την πανδημία.

Σαφώς, πέρα από τα στοχευμένα, επίκαιρα μέτρα που απαντούν στις απαιτήσεις της εποχής της πανδημίας, ο σχεδιασμός του Δήμου για το νέο έτος περιλαμβάνει μέριμνα για όλους τους νευραλγικούς τομείς της πόλης.

  • Εξυπηρέτηση πολιτών, με περαιτέρω αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης για να μπορούν οι πολίτες να διεκπεραιώνουν της υποθέσεις τους από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού, χωρίς αναμονή, χωρίς ουρές, χωρίς μετακινήσεις.
  • Τεχνικά έργα στις γειτονιές της πόλης, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ισότιμων παρεμβάσεων σε όλη την πόλη που σκοπό έχει την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την προστασία των παιδιών, την ανάπτυξη του αθλητισμού και του πολιτισμού, διεκδικώντας, παράλληλα, πόρους από όλα τα προσφερόμενα χρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως το Αντώνης Τρίτσης, ΕΣΠΑ κτλ.

Επισημαίνονται:

– Συνεχιζόμενα μεγάλα έργα όπως η υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη, η ανάπλαση της λεωφόρου Ηρακλείου.
– Εκστρατεία απόκτησης περισσότερων ελεύθερων χώρων και διαμόρφωση εκείνων που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
– Υλοποίηση των προβλέψεων της τελικής πρότασης του ΣΒΑΚ προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πιο βιώσιμο και λειτουργικό κυκλοφοριακό τοπίο.
– Συνέχεια των παρεμβάσεων ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων της πόλης.
– Εκκίνηση των έργων διαμόρφωσης του ΟΤ 216 σε ένα νέο χώρο πολιτισμού.
– Αντικατάσταση του συνόλου του δημοτικού φωτισμού και επέκταση της υποδομής με νέα συστήματα LED.
– Μετατροπή του γηπέδου μπάσκετ Τυφώνα σε κλειστό.
– Επόμενο βήμα για την κατασκευή κλειστών γυμναστηρίων στα προαύλια 4 σχολείων του Ηρακλείου.
– Έργα βελτίωσης της καθημερινότητας όπως επιδιόρθωση πεζοδρομίων, ασφαλτοστρώσεις, διανοίξεις οδών και διαμόρφωση επιπλέον δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.
– Διεκδίκηση της διάνοιξης της λεωφόρου Κύμης, έργο που δημοπρατείται μέσα στο 2021, ώστε να κατασκευαστεί σκεπαστή η επέκταση στο κομμάτι του Ηρακλείου και να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι στην επιφάνειά της.

– Κατάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης για την απόκτηση και αξιοποίηση του Κτήματος Φιξ

  • Καθαριότητα, με περαιτέρω τόνωση των προγραμμάτων Ανακύκλωσης προκειμένου η πόλη να παραμείνει καθαρή, να γίνει όμως περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον, πιο σύγχρονη στη διαχείριση των απορριμμάτων της. Στους καφέ, μπλε, κίτρινους κάδους και τον Σταθμό Μεταφόρτωσης – έναν από τους λίγους αδειοδοτημένους που ήδη λειτουργεί στην Αττική – θα προστεθούν οι κόκκινοι κάδοι για την ανακύκλωση ρούχων και υφασμάτων, τα πράσινα σημεία, οι γωνιές Ανακύκλωσης, οι ατομικοί κάδοι κομποστοποίησης, η διαλογή στην πηγή.
Νίκος Μπάμπαλος: «Κοινωνική Συμμαχία – Όλοι μαζί, η πόλη ζει»

Το στίγμα της πολιτικής και των κατευθύνσεων του προϋπολογισμού έδωσε στην εισήγησή του ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος. Ο δήμαρχος σχολίασε ότι σε αυτή τη μάχη πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να λειτουργήσει ενωμένο ώστε να καταφέρει η πόλη να μείνει όρθια στο τέλος αυτή της περιπέτειας.

Σημεία της τοποθέτησης του Νίκου Μπάμπαλου: «Οι δημότες μας, όπως ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Η αγορά, όταν δεν είναι κλειστή, υπολειτουργεί. Τα εισοδήματα όλων μειώνονται. Οι θέσεις εργασίας απειλούνται. Έχω πολλές φορές εκφράσει δημοσίως την πεποίθηση μου, ότι είναι η στιγμή να στηρίξουμε, όσο περισσότερο μπορούμε, την τοπική
κοινωνία. Να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές δομές και τις δράσεις μας. Το πράξαμε το 2020 και επαναλαμβάνουμε αυτή μας την βούληση μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021.

Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία για όσο χρειαστεί, δίπλα στους κατοίκους και τους επαγγελματίες στο πλαίσιο του σχεδίου που ονομάσαμε Κοινωνική Συμμαχία:

Για να πετύχουμε το καλύτερο για τη δημόσια υγεία. Για να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Για να στηρίξουμε στο μέγιστο βαθμό συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Για να τονώσουμε την αγοραστική κίνηση της πόλης μας. Για να διασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων του Ηρακλείου.

Χαίρομαι ότι αυτή την ευαισθησία την μοιράζονται και άλλοι συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα, παρατάξεις της αντιπολίτευσης, προσέθεσαν τις δικές τους προτάσεις. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Σε αυτή τη μάχη πρέπει να λειτουργήσουμε με πολλαπλασιασμό και όχι με διαίρεση. Έτσι θα τα καταφέρουμε».

Τι δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δ. Δημητρόπουλος

“Μπορεί ο Δήμος να υστερήθηκε φέτος σε έσοδα σε ένα ποσό που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία (πρώτη εισπράξεων από τέλη κοκ), το καλό νοικοκυριό που κάναμε όμως τα προηγούμενα χρόνια με απόλυτο σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ του δημότη, έχουν δημιουργήσει μια συνθήκη στο δημοτικό ταμείο που μας επιτρέπει όχι μόνο να μην στερήσουμε τίποτα από τον Ηρακλειώτη σε επίπεδο υποδομών και εξυπηρέτησης, παράλληλα να δώσουμε το κάτι παραπάνω για να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία σε αυτή την δύσκολη ώρα.”, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Δημητρόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ