Ελάτε στην παρέα μας

Δάφνης – Υμηττού

Δήμος Δάφνης Υμηττού: Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης για το τοπικό ΚΕΠ Υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Δάφνης Υμηττού το πρόγραμμα ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας από την Περιφέρεια στο οποίο εντάχθηκε και το ΚΕΠ Υγείας Δάφνης Υμηττού.

Στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Δάφνης Υμηττού αναφέρει τα εξής :

Δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας & όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα

“Την ώρα που η Υγεία του λαού βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και οι δομές έχουν τελματώσει, η Δημοτική Αρχή Δάφνη Υμηττού ως ιμάντας προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής πανηγυρίζει για την «έναρξη του πιλοτικού προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, στο πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου».
Τα ΚΕΠ υγείας που εντάσσονται στο «Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας» σύμφωνα με τους εμπνευστές τους αποτελούν όραμα πολλών χρόνων και μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στην πραγματικότητα όμως τα ΚΕΠ υγείας που καθιερώθηκαν από τις Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αποτελούν έναν ακόμα μηχανισμό ώστε να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του στην ενημέρωση, την πρόληψη και την περίθαλψη του λαού. Η πείρα έχει δείξει πως όσο οι ελλείψεις, οι ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα Νοσοκομεία σε όλα τα επίπεδα υγείας αυξάνονται, όσο προχωράει η εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της υγείας-πρόνοιας και όσο περιορίζεται η κρατική ευθύνη παροχής υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, τόσο περισσότεροι Δήμοι εμπλέκονται, με ένα ή τον άλλο βαθμό στον τομέα υγείας.
Μέσω των ΚΕΠ Υγείας:

  • Προωθούνται μειωμένες απαιτήσεις των κατοίκων ως προς την υγεία.
  • Ανατίθενται υπηρεσίες υγείας σε προσωπικό που δεν έχει καμία σχέση με τα επαγγέλματα υγείας, σε ΜΚΟ, «κοινωνικούς συνεταιρισμούς» και στη φιλανθρωπία.
  • Επιδιώκεται η εξοικονόμηση κονδυλίων που είναι αναγκαία για την υγεία του λαού ώστε να δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Προωθείται η ιδιωτικοποίηση της υγείας καθώς ο Δήμος λειτουργεί ως ντίλερ ενός ευρέος Δικτύου Συνεργαζόμενων ιδιωτικών γιατρών και μονάδων.
  • Αποφεύγεται η δημιουργία χρήσιμων δομών υγείας.

Τα «ΚΕΠ Υγείας» λειτουργούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και του Δήμο και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει πως οι όποιες υπηρεσίες πληρώνονται από την τσέπη των εργαζομένων.
Στο σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας τους η πείρα είναι αρνητική. Τα αλισβερίσια των ΚΕΠ με τα ιδιωτικά ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα που πληρώνονται από την τσέπη των κατοίκων αποτελούν καθημερινότητα. Ενώ τα όσα συνέβησαν στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι (που υπήρχε στο δίκτυο συνεργατών των ΚΕΠ υγείας) εν μέσω της πανδημίας δείχνουν με τον πιο εμφανή τρόπο τις ευθύνες από την πολιτική της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της ενίσχυσης των ιδιωτικών δομών Υγείας, με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα και το κέρδος.
Στην παρουσίαση που έγινε από την Δημοτική Αρχή του Προγράμματος των ΚΕΠ Υγείας, την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, επιβεβαιώθηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως η λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της παραπέρα μείωσης των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την ανάπτυξη, τη στελέχωση και τις παροχές των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ.
Το «πιλοτικό πρόγραμμα» υγείας δεν είναι τίποτα παραπάνω από «ένα λογισμικό»(!!!!). Για τη λειτουργία του λογισμικού θα προσληφθεί ή θα αποσπαστεί 1 υπάλληλος του Δήμου.

  • Στην πλατφόρμα του λογισμικού ο κάτοικος θα καταχωρεί τα προσωπικά του δεδομένα και μέσω αυτής θα συνομιλεί, θα λαμβάνει προειδοποίηση των σοβαρών παθήσεων του (;;;) και θα προτρέπεται να απευθυνθεί στους ειδικούς με βάση την υποδεικνυόμενη λίστα γιατρών και ιατρικών κέντρων. Και αυτό χωρίς την ύπαρξη κατάλληλου ιατρικού προσωπικού.!!! Έτσι ο κάθε κάτοικος θα έχει την πλήρη ατομική ευθύνη για να διαχειριστεί «ελεύθερα» το πρόβλημα της υγείας του.

Προωθείται λοιπόν μέσα από το λογισμικό – που βασικός κορμός των λειτουργιών του είναι ένα πλέγμα από ενημερώσεις, υπενθυμίσεις, προσωπικά μηνύματα – αλλά και από τις παρεμβάσεις των στελεχών της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, η αντίληψη πως το πρόβλημα στην υποβαθμισμένη φροντίδα υγείας των λαϊκών στρωμάτων, δεν είναι η υποχρηματοδότηση, το μειωμένο προσωπικό στα νοσοκομεία, η ιδιωτικοποίηση όλο και μεγαλύτερου κομματιού των δομών υγείας, αλλά ο ασθενής, ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος που «ξεχνάει», ο νέος που είναι «ανεύθυνος», ο εργάτης και ο μετανάστης που δεν είναι εξοικειωμένος με την νέα τεχνολογία. Όλα αυτά για να συγκαλυφθεί η αντιλαϊκή πολιτική, για να κρυφτούν κάτω απ’ το χαλί οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που ανεξαιρέτως υπηρέτησαν την ίδια πολιτική και τελικά να αθωωθεί το ίδιο το σύστημα που βάζει το καπιταλιστικό κέρδος πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.
Πρόκειται για κοροϊδία! Τη στιγμή που οι κάτοικοι του δήμου μας είναι γυμνοί από πραγματικές παροχές υγείας, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, η Δημοτική Αρχή συναινεί στον εμπαιγμό της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι σε συνταξιούχους, αρρώστους και ευπαθείς ομάδες. Γιατί δεν μας απαντούν: μήπως οι υπηρεσίες υγείας θα πάψουν να αγοράζονται; Για ποια «ελεύθερη επιλογή γιατρού» μιλάνε στους ανέργους, στους μισθωτούς των 500 ευρώ και στους συνταξιούχους που δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και τη συνταγογράφηση;
Όλη αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί

  • Την κυβέρνηση καθώς συγκαλύπτεται το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί σε υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και περίθαλψης.
  • Τις δημοτικές αρχές, γιατί παρουσιάζουν ένα φιλολαϊκό προφίλ πως τάχα λύνουν προβλήματα παροχής υπηρεσιών υγείας των δημοτών τους, ενώ πρακτικά τα συντηρούν.
  • Τους ιδιώτες γιατρούς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα γιατί προσελκύουν «πελατεία».

Ως Λαϊκή Συσπείρωση επιμένουμε στην ανάγκη ύπαρξης ενός και μόνου δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας για όλους χωρίς διακρίσεις, με ιδιαίτερες υπηρεσίες για ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, οι χρόνιοι πάσχοντες, τα ΑΜΕΑ, με κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, στην πρόνοια και στην ασφάλιση. Καλούμε τους κατοίκους της Δάφνης και του Υμηττού να απορρίψουν στην πράξη τα σχέδιο τη Δημοτικής Αρχής. Να μη συμβιβαστούν με το «ελάχιστο» και με τις μειωμένες απαιτήσεις για ό, τι σχετίζεται με την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας τους.
Σήμερα στη χώρα μας υπάρχει η επιστημονική γνώση και το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για να παράσχει πλήρη ιατρική κάλυψη στο λαό.
Απαιτούμε να αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) σε πανελλαδικό επίπεδο με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Πυρήνας της ΠΦΥ είναι το Κέντρο Υγείας, με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό. Να είναι πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών. Να έχει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κ.λπ. Με πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
Με έγκαιρη παροχή υπηρεσιών, κοντά στον τόπο κατοικίας, εργασίας, σπουδών. Με μέριμνα για τις ιδιαίτερες ανάγκες τμημάτων του πληθυσμού, όπως βρεφικός – παιδικός πληθυσμός, γυναίκες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, πρόσφυγες – μετανάστες.
Οι μονάδες ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας – Πολυιατρεία – Αποκεντρωμένα Ιατρεία – Κινητές Μονάδες) να διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία.
Ο οικογενειακός γιατρός (Γενικός Γιατρός, Παθολόγος, Παιδίατρος) να αποτελεί βασικό στοιχείο στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού των ΚΥ και να έχει ουσιαστικό και όχι περιορισμένο ρόλο.
Ο ενιαίος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των άμεσα συνεργαζόμενων τμημάτων και υπηρεσιών της στο πλαίσιο του κρατικού Κέντρου Υγείας, είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.
Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι σήμερα ρεαλιστική και αναγκαία.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ