Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

«Οι αμφίσημες κληρονομιές του 1922: εμπειρίες, πολιτική, μνήμη»!: Ημερίδα στο Δήμο Βύρωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Βύρωνα σας προσκαλεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στις 19:00 στο Δημοτικό Κινηματογράφο, Νέα Ελβετία (Νέας Ελβετίας 34 & Σεβαστείας) στην επιστημονική ημερίδα: «Οι αμφίσημες κληρονομιές του 1922, εμπειρίες, πολιτική, μνήμη», που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η ημερίδα ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 2/11 αλλά για τεχνικούς λόγους, μεταφέρθηκε σε νέα ημερομηνία στις 9/11″.

 

Η ημερίδα αφορά μια ψύχραιμη και σύγχρονη ματιά στα ιστορικά γεγονότα, τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, μακριά από φανατισμούς και ιδεοληψίες. Οι ομιλίες εστιάζουν όχι μόνο στα μεγάλα γεγονότα, που είναι λίγο πολύ γνωστά, αλλά και στις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο, την καταστροφή και την προσφυγιά, ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα ακόμα και σήμερα. Η κατανόηση των ιστορικών γεγονότων και η γνωριμία με τις ανθρώπινες ιστορίες που τα συνοδεύουν, είναι μια διδακτική άσκηση αυτογνωσίας για όλους μας.

 

Οι ομιλητές και οι ομιλίες που θα παρουσιαστούν στην ημερίδα, είναι:

  • Δημήτρης Καμούζης, Διδάκτορας Ιστορίας King’s College Λονδίνου, Ερευνητής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, «Μεγάλη Ιδέα, μεγάλες απώλειες: Πρόσφυγες, παλαιοί πολεμιστές και το τραύμα του 1922»
  • Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Διδάκτορας Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η πολιτική συμπεριφορά των Μικρασιατών προσφύγων σε Αθήνα και Πειραιά μέσα από την περίπτωση του Βύρωνα (1926-1967)»
  • Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, «Βετεράνοι και πρόσφυγες: αντίπαλες αφηγήσεις και διχασμένες μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής»

 

Περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Βύρωνα, Ευαγγελικής Σχολής 26, 16232 Βύρωνας 6ος όροφος Τ: 210 7609340, 210 7609350

 

* Στην εκδήλωση συγκεντρώνουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου μας τις μέρες και κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων στο χώρο διεξαγωγής τους.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ