Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

Με μια υπέροχη βραδιά κορυφώθηκε το πρόγραμμα «στο βλέμμα του Μπάιρον»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μια λαμπρή βραδιά κορυφώθηκε και φέτος το πρόγραμμα «στο βλέμμα του Μπάιρον» που υλοποιείται για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο από το Δήμο Βύρωνα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, με τη στήριξη του «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018».

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στο κέντρο της Αθήνας μαθητές και φοιτητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας παρέλαβαν βραβεία για την επιτυχία τους στο διαγωνισμό λογοτεχνικής έκφρασης 2018, αλλά και για τη συμμετοχή τους στις συγγραφικές ομάδες της Πανελλήνιας Λογοτεχνικής Συντροφιάς που έφτιαξε ο Δήμος Βύρωνα και αποτελεί, πλέον, μια ειδικής αξίας δεξαμενή νεανικής σκέψης.
Η τελετή βράβευσης εξελίχθηκε σε μια λογοτεχνική βραδιά γεμάτη από νιότη και συγκίνηση. Παρουσιάστηκε συνοπτικά η τετραετής ιστορία του προγράμματος και στη συνέχεια αναδείχτηκε το τέταρτο βιβλίο του Δήμου Βύρωνα με τίτλο «αφήστε με να πετάξω». Πρόκειται για ένα ανθολόγιο κειμένων που έγραψαν οι διαγωνιζόμενοι έφηβοι και νέοι, αλλά και οι οκτώ συγγραφικές ομάδες της Λογοτεχνικής Συντροφιάς υπό την καθοδήγησης της συγγραφέως και συντονίστριας του προγράμματος Δήμητρα Νούση. Παρουσιάστηκαν οι θεματικές ενότητες του βιβλίου για τη φαντασία, τα όνειρα και τους εφιάλτες της νέας γενιάς, καθώς επίσης και το αφιέρωμα στη λογοτεχνία της τρέλας που ξεκίνησε από το Σοφοκλή και έφτασε μέχρι τον Πιραντέλο.

Αξιοσημείωτο υπήρξε το γεγονός ότι στο διαγωνισμό του 2018 συμμετείχαν πολύ περισσότεροι έφηβοι από κάθε άλλη χρονιά, καθώς και πολλά αγόρια, σε μια δραστηριότητα που «θεωρείται γένους θηλυκού», όπως η ενασχόληση με τη λογοτεχνία. Από την Κόρινθο, τη Θεσσαλονίκη, τη Σύρο και την Πάτρα ήρθαν βραβευθέντες, ενώ καθηγήτριες συνόδευσαν τους μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων από την Πάτρα, οι οποίοι συμμετείχαν και βραβεύτηκαν.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο βουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πούσκιν Στάθης Γιαννίκος, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου και ηθοποιός Ρήγας Αξελός, η ποιήτρια Νάγια Κωστοπούλου, οι σκηνοθέτες Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Τώνια Σταυροπούλου και Θεόδωρος Εσπίριτου, οι οποίοι απένειμαν βραβεία και μίλησαν με θερμά λόγια για την αξία του προγράμματος «στο βλέμμα του Μπάιρον» και του βιβλίου που εκδόθηκε και φέτος. Με τον ίδιο ενθουσιασμό για την αξία του όλου εγχειρήματος μίλησαν και οι εκπρόσωποι των Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κ. Παύλος Ναθαναήλ και Νίκος Μουρελάτος, ο δημοσιογράφος Νεκτάριος Βακάλης, η πρώην πρόεδρος της Unicef Σοφία Τζιτζίκου και ο Θανάσης Κούρτης πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας του παρατηρητηρίου διεθνών οργανισμών και παγκοσμιοποίησης, οι οποίοι, επίσης, απένειμαν βραβεία.

Από την πλευρά του Δήμου, οικοδεσπότη της βραδιάς, βραβεία απένειμαν ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, η αντιδήμαρχος πολιτισμού Λεμονιά Κλωνάρη, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Μιχάλης Καραγιάννης, ο επίσης αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών Χρήστος Σπυρόπουλος ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και πρασίνου Ιωάννης Μαυρίκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης Βασίλης Πάγκαλος, η πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου για το «φεστιβάλ των Βράχων» και δημοτική Σύμβουλος Ελένη Βασιλοπούλου, ο εκπρόσωπος της παράταξης «Νέα Εποχή» και Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζούμπος, ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ελπίδας» και Δημοτικός Σύμβουλος Αλέξης Σωτηρόπουλος και η Δημοτική Σύμβουλος Σοφία Δασκαλάκη.

Από τους πολίτες που εθελοντικά έχουν συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος απένειμαν βραβεία η φιλόλογος Τίνα Γκολφινοπούλου και ο λέκτορας κλασικής φιλολογίας στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Σταμάτης. Μήνυμα χαιρετισμού προς την εκδήλωσης απέστειλε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των φύλων Φωτεινή Κούβελα. Αποσπάσματα του βιβλίου με τις σκέψεις των νεαρών δημιουργών διάβασε η ηθοποιός Βενετία Χατζηνικολάου ενώ την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης έκανε η Δήμητρα Νούση, συγγραφέας και συντονίστρια του προγράμματος «στο βλέμμα του Μπάιρον.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ