Ελάτε στην παρέα μας

Βριλησσίων

Τα παιδιά του Δήμου Βριλησσίων μαθαίνουν για την κομποστοποίηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία πραγματοποιούνται οι ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Δήμου Βριλησσίων για το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Re:Think του Δήμου Βριλησσίων.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου υλοποιήθηκε Εργαστήριο Κομποστοποίησης στο πάρκο Μίκη Θεοδωράκη (πρώην ΤΥΠΕΤ), με ενημέρωση και συζήτηση για τα προβλήματα, τα οφέλη και τους στόχους του Δικτύου, μοίρασμα κομπόστ, αλλά και σπόρων από την Ανοιχτή Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων του Δικτύου ReThink. Η αδιάκοπη χρήση του κομποστοποιητή έχει οδηγήσει στην παραγωγή πλούσιου και αρκετού εδαφοβελτιωτικού υλικού-κομπόστ, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί σε όποιον πολίτη επιθυμεί, χρήστη ή μη του Δικτύου, αρκεί να απευθυνθούν στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου. Η ποιότητα του παραγόμενου κομπόστ φαίνεται αρκετά υψηλή και ήδη έχει παραχθεί δείγμα προς πιστοποίηση από το Ινστιντούτο Αγροτικών Μελετών ΕΛ.Γ.Ο. – ‘Δήμητρα’.

Παράλληλα, ξεκίνησαν την Πέμπτη και Παρασκευή, 6 και 7 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, τα Ολοήμερα Εργαστήρια Κομποστοποίησης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων προς τους μαθητές κι εκπαιδευτικούς, με παιχνίδια και δραστηριότητες κομποστοποίησης, σποράς και φύτευσης στο σχολικό κήπο, τα οποία ολοκληρώνονται την Τετάρτη. Με το πέρας των εκδηλώσεων αυτών, ένα σύνολο 330 περίπου μαθητών θα έχει εκπαιδευτεί στην κοινωνική αυτοδιαχείριση των απορριμμάτων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων.

Το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης αποτελεί ένα αστικό εργαλείο κοινωνικής διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων από και προς τους πολίτες, οι οποίοι μετατρέπονται από παραγωγοί απορριμμάτων σε παραγωγούς πλούσιου εδαφοβελτιωτικού χώματος – κομπόστ, το οποίο χρησιμοποιούν εντελώς δωρεάν για ιδία χρήση. Το αίτημα της κοινωνικής συνευθύνης και αυτοδιαχείρισης των καθημερινών απορριμμάτων, που έχουν επίπτωση τόσο στο άτομο όσο και στο περιβάλλον, βρίσκει την έκφρασή του μέσω του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης, όπου ομάδες κατοίκων και φορέων αναλαμβάνουν από κοινού κι εξ ολοκλήρου την ορθή χρήση και διαχείριση του συνοικιακού κομποστοποιητή της γειτονιάς τους. Τα οφέλη είναι τεράστια τόσο για την κοινότητα όσο και για το άτομο, καθώς μειώνεται όχι μόνο ο όγκος των απορριμμάτων μέσω της Διαλογής στην Πηγή, αλλά και τα κόστη μεταφοράς και αποκομιδής τους από τον Δήμο, ενώ αναζωογονούνται οι δημόσιοι χώροι πρασίνου και οι γειτονιές.

Το εγχείρημα Re:Think μετρά ήδη έναν χρόνο δράσης στα Βριλήσσια και λειτουργεί ήδη 3 ξύλινους κομποστοποιητές στα πάρκα Μίκη Θεοδωράκη (πρώην ΤΥΠΕΤ) και Ρεματιάς, καθώς και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων.

Ο Δήμος Βριλησσίων συνεχίζει τις δράσεις σε συνεργασία με την ομάδα της Re:Think για τη γνωστοποίηση και επέκταση του Δικτύου και προσκαλεί κάθε ενεργό πολίτη να λάβει μέρος σε αυτές.

Όσοι δημότες επιθυμούν να αιτηθούν νέο συνοικιακό κομποστοποιητή στην γειτονιά τους ή να εγγραφούν σε υπάρχοντα και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισής του, μπορούν πάντα να απευθύνονται στην Δ/νση Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων, Αναπαύσεως 30 και στα τηλέφωνα 210.61.30.917.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ