Ελάτε στην παρέα μας

Βριλησσίων

Επεκτείνεται το δίκτυο καφέ κάδων βιοαποβλήτων στα Βριλήσσια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκίνησε η προμήθεια από τον Δήμο Βριλησσίων 282 νέων καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων, τους οποίους παραχωρεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο ο ΕΔΣΝΑ της Περιφέρεια Αττικής.

Πρόκειται για 94 καφέ κάδους των 770 λίτρων, 94 καφέ κάδους των 1100 λίτρων και 94 καφέ κάδους των 240 λίτρων. Στόχος η βελτίωση της υποδομής συλλογής και η ανάπτυξη μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην πόλη.

Ήδη ο Δήμος Βριλησσίων έχει προμηθευτεί άλλους 600 νέους καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων. Πρόκειται για 300 κάδους των 240 λίτρων και άλλους 300 των 360 λίτρων. Το αμέσως προσεχές διάστημα, το δίκτυο καφέ κάδων στα Βριλήσσια πυκνώνει και επεκτείνεται σημαντικά.

Σήμερα στην πόλη, ο αριθμός των καφέ κάδων δεν ξεπερνά τους 310. Από αυτούς παραπάνω από τους μισούς καφέ κάδους είναι δυσλειτουργικοί, καθώς η αποκομιδή και η πλύση τους από τα δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που παραχώρησε στον Δήμο η Περιφέρεια Αττικής ήταν μέχρι πρότινος ουσιαστικά αδύνατη. Πλέον, όχι μόνο θα αντικατασταθούν αυτοί οι ακατάλληλοι καφέ κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, αλλά το δίκτυο θα επεκταθεί με περισσότερους καφέ κάδους σε πιο πολλά σημεία.

“Αντικαθιστούμε κάδους ακατάλληλους με κάδους της Περιφέρειας”

Ο δήμαρχος, Γιάννης Πισιμίσης, δήλωσε: «Πυκνώνουμε το δίκτυο καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων στα Βριλήσσια. Μειώνουμε τα απορρίμματα που καταλήγουν στη χωματερή και το κόστος, με το οποίο επιβαρύνεται ο Δήμος μας για την ταφή τους. 282 νέοι καφέ κάδοι που μας παραχώρησε η Περιφέρεια Αττική μπαίνουν στην πόλη μας. Μετά από χρόνια, αντικαθιστούμε άμεσα τους καφέ κάδους εκείνους που ήταν ακατάλληλοι και δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στην αποκομιδή, με κάδους συμβατούς με τα δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που διαθέτουμε, και που μέχρι σήμερα ήταν παροπλισμένα. Απορριμματοφόρα, τα οποία ταυτόχρονα με την περισυλλογή των βιοαποβλήτων απολυμαίνουν και καθαρίζουν τους καφέ κάδους. Αλλάζουμε τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μας και θέλουμε όλους τους συμπολίτες μας συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια».

Πλέον, το δίκτυο των καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων θα τυγχάνει συστηματικής πλύσης και απολύμανσης στο σύνολό του διαρκώς και αμέσως μετά την αποκομιδή των υλικών.

Τι πρέπει να απορρίπτουν οι πολίτες στους καφέ κάδους

-Δημητριακά, άλευρα, ψωμί, γλυκά, κέικ .

-Ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά.

-Υπολείμματα τροφών- αποφάγια (πριν την τοποθέτηση στον κάδο, αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα τροφών να στραγγίξουν).

-Υπολείμματα καφέ, φίλτρα από καφέ και τσάι (όχι πλαστικές κάψουλες καφέ).

-Κρέας και ψάρι μαγειρεμένο (όχι νωπό).

-Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια.

-Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες μαναβικής (όχι πλαστικοποιημένο χαρτί, όχι χρωματιστά, όχι γυαλιστερά).

-Κουκούτσια ελιάς, αυγό και τσόφλι αυγού.

-Ξηροί καρποί και περιβλήματα.

-Γαλακτοκομικά, τυρί, γιαούρτι, παχύρευστες κρέμες (όχι γάλα).

-Κλαδάκια, φύλλα, χώμα, γκαζόν, πριονίδι.

-Στάχτες από το τζάκι.

Τα οργανικά υπολείμματα τοποθετούνται στον καφέ κάδο χύδην ή σε  χάρτινες σακούλες μαναβικής. Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των υλικών του καφέ κάδου και απαγορεύεται η χρήση τους.

Επιτρέπεται η χρήση  βιοδιασπώμενης σακούλας.

Στους καφέ κάδους δεν πρέπει να απορρίπτονται:

-Γυαλί ( χρησιμοποιούμε τους ειδικούς κάδους <<καμπάνες>>).

-Συσκευασίες πλαστικού, χαρτί, μέταλλο, χαρτόνι (μπλε κάδος).

-Κάψουλες καφέ.

-Ρούχα, υφάσματα, παπούτσια

-Λάδια, μαργαρίνες, βούτυρο, λίπη.

-Χαρτί υγείας, πάνες κλπ.

-Ξύλινα αντικείμενα.

-Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές( ειδικός κάδος).

-Μπαταρίες (ειδικός κάδος).

-Αποτσίγαρα, γόπες, τσιγάρων.

-Τροφές ζώων και περιττώματα ζώων.

-Ογκώδη αντικείμενα, στρώματα, υλικά οικοδομών, μπάζα κλπ

– Χοντρά κλαδιά δέντρων

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ