Ελάτε στην παρέα μας

Βάρης - Βούλας- Βουλιαγμένης

Η “νέα” Μαρίνα Βουλιαγμένης – Σε τι φάση βρίσκονται τα έργα ανάπλασης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναλυτική ενημέρωση για τα έργα που υλοποιούνται στη Μαρίνα Βουλιαγμένης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους Βουλιαγμένης της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα πρόσθετα μέτρα προστασίας των υδάτων του κόλπου της Βουλιαγμένης που ζήτησε η Δημοτική Αρχή αλλά και για την προβλεπόμενη φύτευση εντός της περιοχής της Μαρίνας, όπως παρουσιάστηκε στη σχετική μελέτη.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την ενίσχυση και επέκταση των ειδικών υδατοφραγμάτων που προβλέπονται στην εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιμετρικά της μαρίνας επιφανειακά, αλλά και σε μεγάλο βάθος, απόφαση που ελήφθη έπειτα από απαίτηση του Δήμου και αφορά την ανάσχεση της θολερότητας του νερού που εντοπίστηκε σε συγκεκριμένα σημεία, ένα φαινόμενο που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα, ούτε πηγή χημικής ρύπανσης.

Υπενθυμίζεται, ότι το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ), δημόσιος φορέας υψηλού επιστημονικού κύρους και εγκυρότητας, μεριμνά για τον καθημερινό έλεγχο της ποιότητας των υδάτων του κόλπου, πραγματοποιώντας καθημερινές μακροσκοπικές αυτοψίες, εβδομαδιαίες βιοχημικές αναλύσεις του νερού σε επιλεγμένα σημεία του κόλπου, σε αποστάσεις από τις εργασίες που κυμαίνονται από 50 έως 100 μέτρα και σε βάθος από επιφάνεια έως τον πυθμένα και λαμβάνει αεροφωτογραφία της περιοχής του κόλπου, από εξειδικευμένη δορυφορική λήψη.

Επιπλέον, για την ενημέρωση του κοινού σε πραγματικό χρόνο για τα αποτελέσματα των εβδομαδιαίων μετρήσεων, των ημερήσιων μακροσκοπικών αυτοψιών και την ημερήσια δορυφορική αεροφωτογραφία της περιοχής, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται στη ιστοσελίδα του Δήμου σε ημερήσια βάση .

Αναφορικά με το σκέλος των φυτεύσεων, παρουσιάστηκε αναλυτικά το πλάνο των φυτεύσεων στη Μαρίνα και η δέσμευση της εταιρείας για ενίσχυση του πράσινου ισοζυγίου εντός και περιμετρικά της περιοχής της Μαρίνας. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε το πλάνο φύτευσης 318 νέων δέντρων από τα παρακάτω είδη: κουτσουπιά, χαρουπιά, πεύκα, τσικουδιά, πουρνάρι, ελιά, σκίνος, κουκουναριά, αλμιρίκι, Δάφνη Απόλλωνος, λυγαριά, χαρουπιά, ακακία και πουρνάρι. Να σημειωθεί, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εντός της Μαρίνας 305, εκ των οποίων τα 150 που προγραμματίζεται να απομακρυνθούν, από τα οποία κάποια είναι σε θνησιγενή κατάσταση, ενώ τα 318 νέα που θα προστεθούν, θα αυξήσουν το πράσινο ισοζύγιο στη Μαρίνα κατά 168%.

Σημειώνεται πως η υποχρέωση της κατασκευάστριας εταιρείας βάσει της εγκεκριμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιορίζεται στη φύτευση 216 δέντρων μικρής, μεσαίας και μεγάλης ανάπτυξης και ο αριθμός αυξήθηκε στα 318 μετά από παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής η οποία παράλληλα απέσπασε τη δέσμευση της εταιρείας να παραγγείλει και να προπληρώσει το σύνολο των δέντρων εντός του Σεπτεμβρίου ενώ η διαδικασία της παραγγελίας, παραλαβής και φύτευσης θα γίνει υπό την επίβλεψη των γεωπόνων και φυτοτεχνών της διεύθυνσης πρασίνου του Δήμου.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος τόνισε πως η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί εντατικά τις εξελίξεις ενώ ανέδειξε τη σημασία του έργου για την περιοχή. Σημείωσε όμως πως, όπως όλες οι μεγάλες επενδύσεις, για να έχει θετικό πρόσημο για την πόλη πρέπει να σέβεται και να αναδεικνύει απόλυτα το φυσικό περιβάλλον και να προστατεύει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ