Ελάτε στην παρέα μας

Βάρης - Βούλας- Βουλιαγμένης

Δήμος 3Β: Σε διαβούλευση τέθηκε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πρωτοπορεί στον τομέα της ηλεκτροκίνησης έχοντας ήδη εγκαταστήσει 20 σημεία φόρτισης σε δέκα σταθμούς εντός της πόλης, ενώ στη Βουλιαγμένη έχει εγκατασταθεί ο πρώτος σταθμός φόρτισης αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα ΑμεΑ της χώρας.

Σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των 254 Δήμων της χώρας μας που εντάχθηκε προς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.).

Ως «Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)» ορίζεται το πρόγραμμα χωροθέτησης δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων κανονικής ισχύος (ήτοι AC ή DC συσκευές ισχύος 3,7 kW έως 22 kW) ή υψηλής ισχύος (AC ή DC συσκευές ισχύος >22kW) και θέσεων στάθμευσης Ηλεκτρικών Οχημάτων, που εκπονείται από τους δήμους εντός των διοικητικών τους ορίων.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται ανοιχτή ηλεκτρονική διαβούλευση για την καταγραφή των απόψεων φορέων και πολιτών τόσο σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, όσο και με την χωροθέτηση των σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρονικών Οχημάτων εντός των ορίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και χρηστικού δικτύου ικανό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών της περιοχής.

Τα αποτελέσματα της Διαβούλευσης θα ληφθούν υπόψη στον τελικό σχεδιασμό του δικτύου των σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων εντός των ορίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Συγκεκριμένα, η κατάρτιση των ΣΦΗΟ αφορά σε χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και κατάλληλων συσκευών που επιτρέπουν φόρτιση Η/Ο κανονικής ή υψηλής ισχύος σε τουλάχιστον:

– Υφιστάμενους υπαίθριους ή στεγασμένους δημοτικούς χώρους στάθμευσης,

– Υφιστάμενες παρόδιες θέσεις στάθμευσης, ελεύθερες και ελεγχόμενης στάθμευσης, (πολεοδομικά κέντρα των δήμων,

– Περιοχές αυξημένης επίσκεψης, πυκνοδομημένες αστικές περιοχές),

– Νέους υπαίθριους/στεγασμένους χώρους στάθμευσης ή παρόδιες θέσεις στάθμευσης που χωροθετούνται με σκοπό την εγκατάσταση σημείων φόρτισης Η/Ο

– Τερματικούς σταθμούς και σε επιλεγμένα σημεία των δημοτικών και αστικών συγκοινωνιών, o Χώρους εξυπηρέτησης τουριστικών λεωφορείων, o Χώρους εξυπηρέτησης Η/Ο τροφοδοσίας,

– Υφιστάμενα και νόμιμα καθορισμένα σημεία στάσης ή στάθμευσης (πιάτσες) Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ, (1 θέση Η/Ο ανά 5 θέσεις στάθμευσης),

– Χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ.

Πέραν των ανωτέρω, δημοσίως προσβάσιμα σημεία επαναφόρτισης Η/Ο δύνανται να χωροθετηθούν και σε δημοτικές εγκαταστάσεις, πέραν των υποχρεωτικά προβλεπόμενων βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Η κατάρτιση του Σ.Φ.Η.Ο. υποστηρίζει την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην πόλη, ούτως ώστε η εγκατάσταση των απαραίτητων σημείων επαναφόρτισης Η/Ο να γίνει με ισορροπημένο τρόπο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, δημιουργώντας ένα δίκτυο ολοκληρωμένο και χρηστικό, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και των επισκεπτών και των σχετικών υπηρεσιών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ