Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Α. Αλεξοπούλου: Ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες για αντιμετώπιση της μόλυνσης των πηγών της Πάρνηθας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει η κα Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου, Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών με θέμα: «Μόλυνση στις πηγές της Πάρνηθας και ακαταλληλότητα αυτών».

Όπως αναφέρει:

“Κύριε Υπουργέ,

Τον Μάιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές, χημικές και βαρέων μετάλλων αναλύσεις σε 20 (είκοσι) πηγές του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Από τις εξεταζόμενες πηγές, σχεδόν όλες βρέθηκαν ακατάλληλες, όπως προκύπτει από τα σχετικά αποτελέσματα των δειγματοληψιών που πάρθηκαν. Έτσι, πηγές που βρίσκονται πάνω σε δημοφιλή και πολυσύχναστα σημεία, κρίνονται ακατάλληλες για πόση, γεγονός που μετατρέπει την Πάρνηθα, το πλέον επισκέψιμο βουνό και καταφύγιο για μια πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, σε επικίνδυνη εστία μόλυνσης. Εκ των ανωτέρω δημοσιοποιημένων δεδομένων της έρευνας, προκύπτει το ερώτημα, από πού προέρχεται η χημική μόλυνση των υδάτων των πηγών του όρους Πάρνηθα, δηλαδή, οι υψηλές τιμές περιεκτικότητας ακατάλληλων στοιχείων που παρατηρείται σε αυτά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχετε προβεί σε έρευνα σχετική με τα αίτια της μικροβιολογικής και χημικής μόλυνσης που καταγράφηκε στα ύδατα των πηγών της Πάρνηθας και ποιο είναι το επιχειρησιακό σας σχέδιο για την αποτροπή της μόλυνσης των υδάτων των ανωτέρω πηγών από αυτές τις αιτίες;

2. Τι σκοπεύετε να πράξετε, ούτως ώστε οι επισκέπτες του δρυμού της Πάρνηθας να προστατευθούν από τυχόν ασθένειες, οι οποίες θα οφείλονται στην πόση μολυσματικού νερού από πηγές αναβλύζουσες επί των εδαφών του εν λόγω όρους;”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ