Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Νέα αντιπαράθεση Αμπατζόγλου – Καραμέρου για τη νομιμοποίηση του Mall

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο κεφάλαιο στην κόντρα Αμπατζόγλου – Καραμέρου ανοίγει αυτή τη φορά με αφορμή τη νομιμοποίηση του εμπορικού κέντρου “The Mall Athens”.

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη “Ενωμένο Μαρούσι” με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Καραμέρο, κάνει λόγο για “νομιμοποίηση χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη”, και επισημαίνει το “πλήγμα” που έχει επιφέρει στην εμπορική αγορά του Αμαρουσίου:
“Οι δημότες του Αμαρουσίου πρέπει να γνωρίζουν ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του The Mall Athens, LAMDA OLYMPIA VILLAGE, υπέβαλε μία Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου το εμπορικό κέντρο να νομιμοποιηθεί στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος 24.02.2020 (Δ91).

Η μελέτη αυτή που αριθμεί περί τις 1000 σελίδες δεν είχε καμία ουσιαστική πρόβλεψη για την πραγματική ανακούφιση των αρνητικών επιπτώσεων της συγκεκριμένης υπερτοπικής χρήσης. Δεν προσφέρει και δεν υπόσχεται τίποτα στους δημότες Αμαρουσίου και ιδιαίτερα στους κατοίκους του Ψαλιδιού και του Αγίου Θωμά που ταλαιπωρούνται εδώ και 15 χρόνια από το κυκλοφοριακό, την παράνομη στάθμευση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση που επιφέρει η υψηλή επισκεψιμότητα του κέντρου.

Ούτε λόγος βέβαια για την ολοκληρωτική καταστροφή που έχει επέλθει στην εμπορική αγορά του Αμαρουσίου που σε τίποτα δεν θυμίζει την προ Mall εποχή.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν περιείχε καν κυκλοφοριακή μελέτη (!) ή μελέτη στάθμευσης όπως επιβάλλει το άρθρο 4 του προεδρικού διατάγματος.

Δεν περιείχε επίσης μελέτη αποχέτευσης ομβρίων. Και αυτές είναι μόνο δύο από τις ελλείψεις που επισημαίνονται από τις υπηρεσίες.  Μόνο εκθέσεις ιδεών για «ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου». Περιορίζεται στα τυπικά και δεν «απαντά» σε κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί το Mall στην πόλη. Ειδικά ενημερώνουμε τους κάτοικους του Ψαλιδίου  ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων της ΜΠΕ της LAMDA με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της δημοτικής αρχής για τον βόρειο παράδρομο της Αττικής Οδού που τον ονομάζουν συλλεκτήρια οδό και συνεπώς στην πράξη εξασφαλίζουν αντί να αποτρέπουν τη διαμπερή κυκλοφορία μέσα από την γειτονιά. Η δε περιοχή του Αγίου Θωμά αφήνεται στην τύχη της καθώς ούτε ο Δήμαρχος ούτε φυσικά η LAMDA προτίθενται να βελτιώσουν οτιδήποτε. Οριστικά και αμετάκλητα.

Και καθώς και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της συγκεκριμένης εταιρείας αποτελεί ως γνωστόν εμβληματικό στόχο της Κυβέρνησης δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι θα πάρει ό,τι ζητά και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Ελπίζαμε όμως ότι η σημερινή δημοτική αρχή θα κρατήσει έστω και την ύστατη ώρα ένα φύλλο συκής, και θα ενστερνιστεί τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών του Δήμου μας γνωμοδοτώντας αρνητικά. Έστω για τα μάτια του κόσμου.

Αντί για αυτό, με τη μορφή του κατεπείγοντος και με ένα δημοτικό συμβούλιο που έγινε σε τηλεδιάσκεψη άρον άρον έδωσε θετική επί της ουσίας γνωμοδότηση για την ΜΠΕ του Mall. Ο εισηγητής αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Κώστας Ρώτας έγραφε και έσβηνε επί τέσσερις ώρες μία εισήγηση που θα μπορούσε να να γράφει στον τίτλο της «Ήξεις αφήξεις»

Ζήσαμε δηλαδή, το θέατρο του παραλόγου με τον Δήμαρχο τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης να καταδικάζουν στα λόγια το Mall χαρακτηρίζοντάς το «επιχείρηση άγριας κερδοσκοπίας» αλλά να ψηφίζουν υπέρ, γράφοντας μέσα στην τελική τους απόφαση κάποια ευχολόγια  τα οποία αφού η εταιρεία τελειώσει τη δουλειά της και πάρει την άδεια, υποτίθεται ότι θα τα υλοποιήσει αν και όποτε δεήσει.

Εμείς, η παράταξη Ενωμένο Μαρούσι χωρίς κορώνες και λαϊκισμούς, σεβόμενοι την κοινή λογική, καταψηφίσαμε την γνωμοδότηση η οποία πραγματικά ήταν ένα παράλογο κείμενο που από τη μία επισήμαινε τα προβλήματα και τις ελλείψεις της ΜΠΕ και αφού εύχονταν να λυθούν στο μέλλον έδινε στο δια ταύτα λευκή επιταγή.

Δεν ταυτιζόμαστε με τις κραυγές και τις υστερίες της ήσσονος αντιπολίτευσης που ζητά να γκρεμιστεί το Mall και άλλες γραφικότητες. Ναι είναι το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης και ένα από τα λίγα φαραωνικά εμπορικά κέντρα που φτιάχτηκαν μέσα σε αστικό ιστό με τις επιπτώσεις που προαναφέραμε και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις  από το 2000 και μετά να έχουν μικρή ή μεγαλύτερη ευθύνη.

Υπάρχουν άνθρωποι και στην παράταξή μας και εκτός αυτής, που αγωνίστηκαν για τη νομιμότητα και πλήρωσαν κόστος με προσωπικές διώξεις και πολυετή ταλαιπωρία. Όλα αυτά δεν παραγράφονται αλλά δεν μας κάνουν να βλέπουμε με παραμορφωτικό φακό την πραγματικότητα.

Το Mall λειτουργεί εδώ και σχεδόν 15 χρόνια και το ουσιαστικό ζήτημα ήταν (και δεν είναι πια γιατί το έληξαν με συνοπτικές διαδικασίες το ζήτημα οι κ.κ Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Οικονόμου και Αμπατζόγλου) να αποδώσει στους κατοίκους πραγματικά αντισταθμιστικά οφέλη και να καταθέσει μία ειλικρινή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όχι γενικότητες γνωρίζοντας ότι οι πρόθυμες διοικήσεις (κυβέρνηση και Δήμος) θα την εξυπηρετήσουν.

Καλούμε τους δημότες να ενημερώνονται και να είναι στο πλευρό μας για όσα συμβαίνουν στην πόλη έρημην τους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε τρόπο ώστε οι κάτοικοι αυτής της πόλης να έχουν όσα δικαιούνται και η επιχειρηματικότητα να προχωρά με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο για την τοπική κοινωνία.”

Η απάντηση του Δημάρχου
Ο δημοτική αρχή του κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου έσπευσε να δώσει απάντηση σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω θίγοντας κυρίως την “πλευρά” στην οποία τάσσεται το “Ενωμένο Μαρούσι”.
Διαβάστε αναλυτικά την σχετική ανακοίνωση:

«Πριν τοποθετηθούμε στα όσα αναφέρονται σε μία ακόμη ανακοίνωση παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας της δημοτικής παράταξης “Ενωμένο Μαρούσι” καλό είναι να θυμίσουμε τα ακόλουθα:

1.    Με προχτεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου αποκάλυψε τη «στενή» του σχέση με τη δημοτική παράταξη «Ενωμένο Μαρούσι» του κ. Καραμέρου αναλαμβάνοντας το ρόλο του πολιτικού προστάτη, προσπαθώντας να δώσει φιλί ζωής σε μία καταδικασμένη από την κοινωνία αντιπολιτευτική τακτική. Έπεσαν λοιπόν οι μάσκες, η κομματική οργάνωση «ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου» και η δημοτική παράταξη «Ενωμένο Μαρούσι» είναι ένα και το αυτό. Το «ανεξάρτητο» «Ενωμένο Μαρούσι» είναι απόλυτα εξαρτημένο και είναι παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου και ο κ. Καραμέρος ήταν η κομματική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ όπως στα επίσημα κομματικά ΜΜΕ είχε ανακοινωθεί προεκλογικά παρά τις δικές του διαψεύσεις.

2.    Ως διορισμένος Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καραμέρος δεν άσκησε καμία “επαναστατική” ρητορική απέναντι στα συμφέροντα της εταιρίας του ”THE MALL ATHENS”, ούτε και τον θυμόμαστε να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Μαρουσιωτών με κάποια παράσταση διαμαρτυρίας στην κυβέρνησή του, που και αυτή μαζί με άλλες δεν έδειξαν την απαραίτητη πυγμή.

3.    Προχτές ο κ. Καραμέρος κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υπόθεση του ”THE MALL ATHENS”,  όπως και όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο επί της δικής μας θητείας, η επίλυση του όλου ζητήματος που αφορούσε στη διαγραφή 30 εκ. ευρώ χρέους για τον Δήμο μας, στην απόκτηση έκτασης 25 στρεμμάτων που θα γίνει πρότυπο μητροπολιτικό πάρκο και στην τακτοποίηση των ιδιοκτησιών της περιοχής Ήλιδας, ακολούθησε την στρατηγική της άρνησης και ουσιαστικά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων όσοι κερδίζουν από την απραξία και τη μονιμοποίηση εκκρεμοτήτων εις βάρος του Δήμου (που κινδύνευε με κατασχέσεις) και εις βάρος των Δημοτών που θα δεν είχαν στη διάθεσή τους κοινόχρηστους χώρους και πόρους για την ανάπτυξη του τόπου τους.

Έχοντας λοιπόν ως δεδομένα τα ανωτέρω τίθενται τα εξής ερωτήματα:

1.    Ποιες πολιτικές σκοπιμότητες και ποια συγκεκριμένα συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Καραμέρος και το “Ενωμένο Μαρούσι” που αρνούμενοι την εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 24.02.2020) και την απαλλαγή του Δήμου από βάρη δεκαετιών, αντί να συμβάλλουν σε δημιουργικές προτάσεις κατά την έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου επί της υποβληθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διατυμπανίζοντας στην κοινή γνώμη πως υπάρχει κάποια άλλη συμφερότερη λύση, χωρίς ποτέ να την αναφέρουν;

2.    Γιατί αυτή τη συμφερότερη λύση δεν την υπέδειξαν και δεν την επέβαλλαν επί των κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών ημερών τους;

3.    Μήπως τελικά αρνούνται την οποιαδήποτε συνεργασία και συμμετοχή στην οριστική διευθέτηση εκκρεμότητας των τελευταίων δεκαετιών, γιατί νιώθουν πως τα σκήπτρα της επίλυσης θα πάνε σε αυτή τη Δημοτική Αρχή εις βάρος των συμφερόντων του ”THE MALL ATHENS” και προς όφελος των Μαρουσιωτών;

Ας αποφασίσει ο κ. Καραμένος και η παράταξη «Ενωμένο Μαρούσι» από ποια πλευρά της ιστορίας θέλουν σταθούν.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ