Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Η ενίσχυση της σχολικής κοινότητας σε πρώτο πλάνο στο Μαρούσι

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνάντηση εργασίας και ανταλλαγής απόψεων επί των θεμάτων που απασχολούν τη σχολική κοινότητα ώστε να δρομολογηθεί η επίλυσή τους, είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου με τους διευθυντές και τις διευθύντριες των Γυμνασίων και Λυκείων, των Πρότυπων Σχολείων Γυμνασίου, Λυκείου Αναβρύτων, των ΕΠΑΛ Αμαρουσίου και του ΕΠΑΛ Αναβρύτων και του 3ου Εργαστηριακού Κέντρου, αλλά και των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων της πόλης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης: Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Παπαδόπουλος και η Αντιπρόεδρος Μαρία Γώγου, η Πρόεδρος της Δημοτική Επιτροπής Παιδείας Ελένη Λέκκα και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Γαλαζούλα.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, κατά την εισηγητική τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ανέπτυξε το πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου για παρεμβάσεις στα σχολεία δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών, που περιλαμβάνουν από τη μία την υποχρέωση για καταβολή πολύ υψηλών τόκων για δάνεια παλαιοτέρων ετών και από την άλλη την ενεργειακή κρίση που επιβάλλει την αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών. Παρ΄όλα αυτά σημείωσε ο Δήμαρχος πως τα Σχολεία της πόλης αποτελούν προτεραιότητα και οι Σχολικές Επιτροπές έχουν τη δυνατότητα προτεραιοποιώντας τις ανάγκες να ικανοποιήσουν την πλειοψηφία των αιτημάτων.

Από την πλευρά τους οι διευθυντές και οι διευθύντριες των σχολείων κατά τις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία που έχουν με τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ευχαρίστησαν το Δήμαρχο για την άμεση ανταπόκρισή στα αιτήματά τους.

 

 

Παράλληλα, ακούστηκαν από την πλευρά τους όλες οι απόψεις, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που αντιμετωπίζει ξεχωριστά κάθε σχολείο στη λειτουργία του τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο λειτουργικών αναγκών.

Τα κοινά ζητήματα που αφορούν στην πλειοψηφία των σχολικών συγκροτημάτων, που τα περισσότερα έχουν ήδη καταγραφεί από την Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δρομολογείται η επίλυσή τους, είναι θέματα: ασφάλειας, αναβάθμισης του λογισμικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενίσχυσης του φωτισμού και αντικατάστασης των λαμπτήρων με λαμπτήρες Led, εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης, επισκευής των προαύλιων χώρων και κλαδέματα, επιδιορθώσεις τοιχοποιίας και χρωματισμοί και κατασκευής ραμπών για ΑΜΕΑ.

Ο Δήμαρχος με παρεμβάσεις του επί των ζητημάτων που ετέθησαν μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Αναμένουμε τη χρηματοδότηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε επιλεγμένα σχολεία του Δήμου μας όπως το 4ο Λύκειο, μέσω του προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε δημόσια κτίρια «ΗΛΕΚΤΡΑ». Στο θέμα της ασφάλειας εκκρεμεί η πρόσκληση του προγράμματος Α. Τρίτσης για την εγκατάσταση καμερών μετά από συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων σε ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία και είμαστε σε συνεννόηση για τη χρηματοδότηση μαζί με την τοποθέτηση καμερών κυκλοφορίας. Όσον αφορά στα αιτήματα πρασίνου- κλάδεμα δέντρων κ.α η καθυστέρηση οφείλεται στις ελλείψεις προσωπικού, αλλά από το επόμενο 15νθημέρο θα έχουμε στη διάθεσή μας συμβασιοποιημένη μεγάλη εργολαβία, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.”

 

Τέλος, ο κ. Θ. Αμπατζόγλου ζήτησε μία συνετή διαχείριση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με μείωση της κατανάλωσης αν είναι δυνατόν περίπου στο 10%, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας στον τομέα αυτό.

Κατά τις σύντομες παρεμβάσεις τους ο κ. Μ. Παπαδόπουλος, η κα Ε. Λέκκα και η κα Μ. Γώγου, απευθυνόμενοι στους Δντές και Δντριες των Σχολείων τόνισαν τη διαθεσιμότητά τους για την αντιμετώπιση προβλημάτων αλλά και για την εκπόνηση δράσεων διαφόρων θεματικών, προς όφελος της μαθητικής κοινότητας.

 

 

 

Συνάντηση με τους διευθυντές/ντριες των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της πόλης

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων για τα σημαντικά έργα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 3 χρόνια στα σχολεία τους.

Στο πάνελ της συνάντησης το Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου πλαισίωναν η Πρόεδρος της Α/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ελένη Βλάχου-Σταματάκη και η Αντιπρόεδρος Φανή Λέκκα, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ελένη Λέκκα και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Γαλαζούλα.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου ευχαρίστησε τους διευθυντές και τις διευθύντριες για την συμμετοχή και την ανταπόκριση τους στην πρόσκληση, επισημαίνοντας ότι «στόχος μας είναι να παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες που θα διευκολύνουν το εκπαιδευτικό σας έργο, ώστε τα παιδιά μας να μορφώνονται μέσα σε ένα ποιοτικό και ασφαλές περιβάλλον. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους προβληματισμούς του καθενός από εσάς και να αναζητήσουμε τις όσον το δυνατόν βέλτιστες λύσεις.»

Παράλληλα, ο κ. Αμπατζόγλου ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι εν μέρει το ενεργειακό κόστος στα σχολεία θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο, με συγκεκριμένες οδηγίες που θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

 

 

 

«Στόχος της κεντρικής κυβέρνησης -ανέφερε- είναι μία μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας της τάξης του 10%. Με τη δική μας συνδρομή (χρονοδιακόπτες, θερμοστάτες στα σχολεία) και με μία μικρή προσοχή από εσάς, πιστεύω ότι ο στόχος είναι εφικτός. Εάν ο στόχος δεν επιτευχθεί θα έχουμε αναγκαστικές περικοπές των ΚΑΠ, δηλαδή των ποσών που δίνονται από την κεντρική κυβέρνηση στους Δήμους για την διενέργεια των δραστηριοτήτων τους και τη χρηματοδότηση των σκοπών τους.»

Παίρνοντας το λόγο έκαστος εκ των παριστάμενων διευθυντών και διευθυντριών κατά την τοποθέτησή του εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την άψογη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα της Α/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, η πλειονότητα των παρισταμένων αναφέρθηκε στα σημαντικά και πολλά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί τα 3 τελευταία χρόνια στα σχολεία, στη καλή συντήρηση των κτιριακών υποδομών, με υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό, στις λύσεις που δόθηκαν σε χρονίζοντα προβλήματα, στην άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα, αλλά και στην άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το κυριότερο ζήτημα που χρήζει αντιμετώπισης όπως ετέθη από τους παριστάμενους ήταν το θέμα της έλλειψης τραπεζοκόμων στα ολοήμερα σχολεία, για το οποίο όπως ανέφερε ο Δήμαρχος θα αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα.
Επίσης, στο θέμα των παρεμβάσεων από τα συνεργεία του Δήμου στα σχολεία και στις καθυστερήσεις που σημειώνονται, ο κ. Αμπατζόγλου επισήμανε ότι εξετάζεται η σύσταση «συνεργείου σχολείων» με αποκλειστική απασχόληση στα σχολεία, και το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί στο προσεχές συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο.

 

 

Κοινά ζητήματα ήταν επίσης το θέμα των διαγραμμίσεων έξω από τα σχολεία, χρωματισμοί χώρων, ενώ αναφέρθηκαν και σε επιμέρους θέματα που απασχολούν τη διεύθυνση κάποιων σχολείων, στα οποία η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε ότι θα αναζητηθεί λύση.

Κατά τις παρεμβάσεις τους η Πρόεδρος της Α/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ελένη Βλάχου Σταματάκη, η Αντιπρόεδρος κα Φανή Λέκκα και η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ελένη Λέκκα ευχαρίστησαν από καρδιάς τους/ τις παριστάμενες για την καλή συνεργασία, εκφράζοντας τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας προς όφελος των μαθητών/τριών της πόλης.

Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησης ανακοινώθηκε από την αρμόδια Εντεταλμένη Σύμβουλο Τουριστικής Ανάπτυξης Φανή Λέκκα, η επανάληψη του Μαθητικού Διαγωνισμού Κεραμικής για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Τομέα Αθηνών, δεδομένης της μεγάλης ανταπόκρισης και σπουδαίας βιωματικής εμπειρίας που προσέφερε στα παιδιά κατά την προηγούμενη χρονιά.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ