Ελάτε στην παρέα μας

Αλίμου

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων του Δήμου Αλίμου, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Eμβόλια»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 29 Μαρτίου η διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής όπως και συλλόγων γονέων της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Αλίμου, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια».

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» οργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά, με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και με την ευγενική χορηγία της Pfizer, Ημερίδα ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Αλίμου.

Η διαδικτυακή ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων, σε νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της περιοχής αλλά και σε μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η πολιτική εκπρόσωπος του Δήμου Αλίμου για το ΕΕΔΥΠΠΥ, κα Λουκία Μελισσαράτου, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η συγκεκριμένη ημερίδα έρχεται σε μια καίρια στιγμή, καθώς, στις μέρες μας, το ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με τα αντιβιοτικά, τους ιούς και τα εμβόλια είναι μεγάλο. Εκ μέρους του Δημάρχου Αλίμου, κ. Ανδρέα Κονδύλη, ευχαριστούμε τον καθηγητή κ. Σκουτέλη και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, του οποίου ο Δήμος μας είναι μέλος. Το Δίκτυο είναι διαρκώς στο πλευρό μας, αρωγός στη διαρκή προσπάθεια για βελτίωση της υγείας των δημοτών μας, μέσω της πρόληψης και της ενημέρωσης, αλλά και εν γένει της ποιότητας ζωής στην πόλη μας. Με αφορμή τη σημερινή ημερίδα, λοιπόν, ας ενημερωθούμε κι ας ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα ορθής χρήσης αντιβιοτικών και εμβολίων! Ας διαλύσουμε τους μύθους, ας αλλάξουμε νοοτροπία. Η χώρα μας, δυστυχώς, ανήκει στην κατηγορία των χωρών που τα μικρόβια εμφανίζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στη χρήση αντιβιοτικών, γεγονός που οφείλεται στην υπερκατανάλωση και την αλόγιστη χρήση τους. Ας ακούσουμε την Επιστήμη και την αλήθεια της. Κι ας προστατεύσουμε έτσι τα παιδιά μας!».

Η ομιλία του κ. Αθανάσιου Σκουτέλη, Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου, Διευθυντής Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», βασίστηκε στην ενημέρωση της προφύλαξης κατά των λοιμώξεων, μέσω των εμβολίων αλλά και των μέτρων υγιεινής που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον αναφέρθηκε στα αντιβιοτικά και στις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης τους.

Η κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, αναφέρθηκε στην εκστρατεία για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στα πλαίσια του Π.Ο.Υ. Έπειτα παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό e-bug καθώς και το παιδικό παραμύθι “Ποιος παγίδεψε την Πεννυ-Κιλλίνη” που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά».

Στην διαδικτυακή ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία καλωσόρισε, ευχαρίστησε συμμετέχοντες, ομιλητές και τα στελέχη του Δήμου και δήλωσε: «Η σημερινή ημερίδα στοχεύει στην ορθή ενημέρωση τόσο των παιδαγωγών και εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων για την σωστή χρήση των αντιβιοτικών και τις συνέπειες της κατάχρησής τους, όπως και στα μέτρα προφύλαξης κατά των λοιμώξεων μέσω των εμβολιασμών». Τέλος, η κα Μαρία Αϊδίνη αναφέρθηκε στα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, που αποτελούν έναν κεντρικό θεσμό συντονισμού για το δημότη, σε όλα τα θέματα που αφορούν στον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης που διενεργούνται στο Δίκτυο και δήλωσε: «Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών έχοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων, ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων ξεκινήσαμε πριν επτά έτη την Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-μέλη μας. Στόχος μας μέσω αυτών των ημερίδων, είναι η έγκυρη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών κοινοτήτων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ