Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

«Τα καλλιγραφένια στρωσίδια του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής»: Έκθεση Λαϊκής Τέχνης από τον ΟΠΑΝΔΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων διοργανώνει στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» την έκθεση «Τα καλλιγραφένια στρωσίδια του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής» που ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίου 2021 και θα διαρκέσει εως τις 9 Ιανουαρίου 2022.

Πρόκειται για έκθεση χειροποίητων υφαντών από την περιοχή της βορείου Χαλκιδικής, όπου αναπτύχθηκε η υφαντική τέχνη των επονομαζόμενων καλλιγραφένιων χαλιών, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη διακόσμησή τους τα περίτεχνα τριαντάφυλλα. Σκοπός της έκθεσης η προβολή και ανάδειξη των υφαντών και των διακοσμητικών στοιχείων τους, από την Μακεδονική λαϊκή παράδοση, που έκανε γνωστή την Αρναία ως κέντρο υφαντικής τέχνης σε όλη την Ελλάδα.

 

Δέντρο Ελευθερίας

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στολίζουμε με κεραμικές δημιουργίες του εργαστηρίου κεραμικής του Κέντρο Πηλού του ΟΠΑΝΔΑ.

Παράλληλα στον χώρο θα εκτεθούν δημιουργίες κεραμικών έργων, οι οποίες σχετίζονται τόσο με την ελληνική επανάσταση όσο και με το χριστουγεννιάτικο πνεύμα των ημερών, όπως άγγελοι με φτερά, πουλιά, που αιωρούνται στο χώρο, περιστέρια ειρήνης σε παραδοσιακής αρχιτεκτονικής περιστερώνες.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Την έκθεση επιμελείται η Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

 

Ενημέρωση για covid-19

Η είσοδος, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, επιτρέπεται σε όσους/-ες έχουν:

α) Εμβολιαστεί

β) Νοσήσει (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και

γ) σε ανήλικους 4 έως 17 ετών, με την επίδειξη αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ