Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Μετά από 30 χρόνια ξανανοίγει ο κινηματογράφος ΑΒ στα Πατήσια

Δημοσιεύθηκε

στις

Η γειτονιά των Πατησίων αποκτά ξανά ζωή, φως και πολιτισμό, καθώς άνοιξε μετά από 30 χρόνια που παρέμενε κλειστός ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος ΑΒ.

Ο κινηματογράφος είχε κλείσει το 1990 όταν πουλήθηκε το επιβλητικό διώροφο αρχοντικό στην οδό Θεοτοκοπούλου που τον φιλοξενούσε. Το 2005 ο Δήμος Αθηναίων αγόρασε το σύνολο της ιδιοκτησίας, προκειμένου να διασώσει ένα στολίδι της αστικής ιστορίας της πόλης και να το επιστρέψει σήμερα στη γειτονιά και τους κατοίκους της.
Ο θερινός  κινηματογράφος ΑΒ, μαζί με το γειτονικό πάρκου Κλωναρίδη – Φιξ που αναμορφώθηκε πλήρως δημιουργούν στα Πατήσια δύο σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Η πανέμορφη και εντυπωσιακή «Βίλλα Θεοτοκοπούλου» και ο παρακείμενος Κινηματογράφος ΑΒ,  φωτίστηκαν ξανά και μαζί τους φώτισαν τα χαμόγελα των κατοίκων της περιοχής. Των ανθρώπων που τα κουβαλάνε στις αναμνήσεις τους και θέλουν να υπάρχουν στο μέλλον και στο αύριο των παιδιών τους.
Την ίδια στιγμή, το εμβληματικό πάρκο ΦΙΞ που πρόσφατα μεταμορφώθηκε σ’ ένα σύγχρονο αειφόρο αστικό πάρκο, με δομή και φύτευση βάσει των διεθνών τάσεων αρχιτεκτονικής τοπίου και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, σηματοδοτεί την αναβάθμιση της γειτονιάς σε σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, που δίνει πολύτιμες “ανάσες” δροσιάς στους ανθρώπους της πυκνοδομημένης περιοχής των Πατησίων.

Η ιστορία του  “ΑΒ” και η “διάσωση” του  από τον Δήμο Αθηναίων

Το επιβλητικό διώροφο αρχοντικό στην οδό Θεοτοκοπούλου, κοντά στο πάρκο Κλωναρίδη-Φιξ, στέκει ακόμα περήφανο. Το ίδιο και ο άλλοτε κατάφυτος από μωβ ζουμπούλια κήπος του. Οι Βιτάληδες, ιδιοκτήτες του σπιτιού με καταγωγή από την Νάξο ήρθαν στην Αθήνα στις αρχές του 1900. Το κτίριο της βίλας χτίστηκε από μάστορες του Τσίλλερ. Έζησαν ευτυχισμένα χρόνια στον οδό Θεοτοκοπούλου. Λίγο πριν το  1970, ο Αριστείδης Βιτάλης με τις αλλαγές των οικοδομικών κανονισμών, είχε την ιδέα να μετατρέψει ένα μέρος του υπέροχου κήπου σε κινηματογράφο, έναν από τους ωραιότερους της Αθήνας, που πήρε την ονομασία του από τα αρχικά του ονόματός του. Η πρώτη παράσταση του κινηματογράφου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1971, πενήντα χρόνια πριν, και η λειτουργία του σταμάτησε το 1990. Η οικογένεια πούλησε το προγονικό σπίτι τη δεκαετία του 1990 και ο Δήμος Αθηναίων αγόρασε το σύνολο της ιδιοκτησίας από τους νέους ιδιοκτήτες το 2005 για να διασώσει ένα στολίδι της αστικής ιστορίας της πόλης των Αθηνών.
Σήμερα, ο ανανεωμένος κινηματογράφος ΑΒ έχει γίνει ξανά ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και για έναν ολόκληρο μήνα θα χαρίσει σε μικρούς και μεγάλους ξεχωριστές καλοκαιρινές βραδιές, γεμάτες μουσική, χορό και θέατρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ