Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Δήμος Αθηναίων: Η δημοτική αρχή απαντά για τον διαγωνισμό προμήθειας 2.975 νέων δέντρων που θα φυτευτούν στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή πρωτοσέλιδο εφημερίδας αναφορικά με τον διαγωνισμό προμήθειας 2.975 νέων δέντρων που θα φυτευτούν στην Αθήνα διευκρινίζει τα εξής:

  1. “Το έργο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΣΗ ΔΕΝΔΡΩΝ ΠΡΟΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» Προϋπολογισμού 1.999.703,11 € (συμπ. ΦΠΑ) εντάσσεται στις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Αττικό Μετρό και της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. για τη Γραμμή 4 του Μετρό και η χρηματοδότησή του έχει ενταχθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  1. Ειδικότερα, το Μνημόνιο που υπεγράφη με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής, προβλέπει ως αντιστάθμισμα για την προσωρινή απώλεια πρασίνου στα εργοτάξια, αλλά και την κατά το δυνατόν μακροπρόθεσμη ενίσχυση του πρασίνου της πόλης, τη φύτευση 2.975 μεγάλων δένδρων, σε χώρους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αθηναίων που επηρεάζονται από τις εργασίες της Γραμμής 4.
  1. Όλες οι προμήθειες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επομένως και η εν λόγω, γίνονται μέσα από τις διαδικασίες που ορίζει ο Ν. 4412/2016 και η κείμενη νομοθεσία. Δηλαδή, με ανοικτό διαγωνισμό κατά τον οποίον θα δοθούν και εκπτώσεις από τους συμμετέχοντες και οι τελικές τιμές θα καθοριστούν από την ελεύθερη αγορά.
  1. Η εταιρεία «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, ανήκει δε στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ιδρύθηκε με τον Ν. 4539/2018 [Φ.Ε.Κ. Α΄ 89/18.05.2018], με σκοπό τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών.
  1. Ο προϋπολογισμός, η τεχνική περιγραφή και οι προδιαγραφές του έργου έχουν συνταχθεί εσωτερικά από τη Δ/νση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, η οποία αξιοποίησε την πλούσια εμπειρία της και την βαθιά γνώση της πόλης και των αναγκών της.
  1. Τα 2975 δέντρα θα φυτευτούν σε εννέα περιοχές της πόλης, πέριξ των νέων σταθμών του Μετρό, και καλύπτουν έκταση ισοδύναμη με 25.000 τ.μ.
  1. Επελέγησαν μεγάλα δέντρα με μεγάλες και πλούσιες κόμες που κατατάσσονται στην ανώτερη κατηγορία και στην τελική τους ανάπτυξη ξεπερνούν τα 20 μέτρα ύψος. Πχ. ένα πλατάνι με περίμετρο 25-35 εκ.. όπως αυτά που περιγράφονται στον διαγωνισμό μπορεί να είναι έως και 4 μ. ύψος και στην τιμή του διαγωνισμού περιλαμβάνονται τόσο η προμήθεια, όσο η μεταφορά και η φύτευση των δέντρων.
  1. Όσον αφορά στα είδη των δέντρων (γιακαράντες, πλατάνια και μουριές) τα υπαγορεύει η λογική των υφιστάμενων δενδροστοιχιών της Αθήνας. Ενδεικτικά εντυπωσιακές δεντροστοιχίες με Γιακαράντες βρίσκονται στο Ζάππειο, στην οδό Αθηνάς στην οδό Ρηγίλλης ενώ πλατάνια κοσμούν όλη την πόλη: Από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την οδό Σεβαστουπόλεως και την Πανεπιστημίου. Παραθέτουμε και τις σχετικές φωτογραφίες.
  1. Ως προς την οικονομική κατάσταση του Δήμου, σημειώνεται ότι η Moody’s τον έχει αναβαθμίσει δύο φορές, αντανακλώντας τον καλό προγραμματισμό της δημοτικής αρχής στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, το χαμηλό χρέος, καθώς και την υψηλή ρευστότητα, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.  Επιπροσθέτως, αξιολογήθηκε η εφαρμογή κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και ο εξορθολογισμός των εξόδων.
  1. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων το 2023 προβλέπονται έσοδα άνω του 1  δισ. ευρώ, από περίπου 780 εκατομμύρια το 2019,  με την αύξηση να αποδίδεται καθολικά στη διεκδίκηση και εξασφάλιση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων. Για τον τρέχοντα χρόνο τα δημοτικά τέλη έχουν περικοπεί οριζόντια κατά 5%. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε χθες νέα επιπρόσθετη μείωση  κατά 5% για το 2024. “

“Από όλους εμάς που εργαζόμαστε για έναν πιο πράσινο και ανθρώπινο Δήμο Αθηναίων, ευχές για μια χαρούμενη και λουλουδιασμένη Πρωτομαγιά στους φίλους και τις φίλες της Δημοκρατίας.”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ