Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

“Αντικαπιταλιστική Ανατροπή”: Δημόσια παρέμβαση για την διαχείριση του πρασίνου στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση σχετικά με το πράσινο στην πόλη και την διαχείρισή του εξέδωσε η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα».

Στο πλαίσιο αυτής, αναφέρεται σε «κακοποίηση» των δέντρων και των φυτών από την υπηρεσία του Δήμου ζητώντας από την δημοτική αρχή αναλυτική ενημέρωση τόσο για το πρόγραμμα κλαδεμάτων, όσο και για το πρόγραμμα αναβάθμισης πρασίνου στις γειτονιές της Αθήνας και την επίσημη θέση της δημαρχίας για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Παράλληλα διερωτάται εάν οι άνθρωποι που περιποιούνται την χλωρίδα της πρωτεύουσας είναι ειδικά καταρτισμένοι για να ασχολούνται με τα φυτά και με τι σύμβαση το κάνουν, ενώ κατηγορεί την δημαρχία Μπακογιάννη για κακή διαχείριση λόγω προσπάθειας μείωσης δαπανών και άρα αμέλειας της σωστής φροντίδας του πρασίνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης

«Με αφορμή τις καταγγελίες δύο δημοτών από τα Σεπόλια, για την κατάσταση που επικρατεί στο πρόγραμμα κλαδέματος, θέλουμε να τονίσουμε δύο ζητήματα: 1. την τεχνική πλευρά (μέθοδος/τρόπος/χρόνος κλαδέματος) και 2. την πλήρη ασυδοσία και τη σκαιώδη συμπεριφορά της ιδιωτικής εταιρείας, αλλά και κάποιων ελάχιστων υπηρεσιακών παραγόντων, απέναντι στις παρατηρήσεις, παρεμβάσεις κατοίκων για το πράσινο στην πόλη.

Βλέπουμε για πρώτη φορά αυτόν τον τρόπο κλαδέματος, που μοιάζει με κακοποίηση. Ειδικοί τονίζουν ότι αυτή η μέθοδος, δηλαδή το κόψιμο πολύ χαμηλά, έχει να κάνει κυρίως με προσπάθεια για μείωση δαπανών που απαιτεί, για παράδειγμα, η συχνότερη κλάδευση, εκτός αν υπάρχει ειδικός λόγος.

Για το δεύτερο ζήτημα, είναι απαράδεκτο, η εταιρεία UΝΙSIS, με τη μυθική σύμβαση των 35.000.000€ με τον Δήμο Αθήνας, να προπηλακίζει κατοίκους και να μη δίνει καμία εξήγηση σε εύλογα ερωτήματα ή και παρατηρήσεις τους που πηγάζουν από την αγωνία τους για το λιγοστό πράσινο στην πόλη και τη φροντίδα του.

Μάλιστα ο ένας γείτονας φροντίζει καθημερινά το δένδρο έξω από τον χώρο του, όπου με σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών έχει μπολιάσει -υλοποιώντας και την προτροπή του δημάρχου, να υιοθετήσει το δένδρο έξω από το σπίτι του.

Με αφορμή αυτά τα δύο περιστατικά, που το ένα είχε και προπηλακισμό με κατάληξη στο ΑΤ Κολωνού, παρουσία του κ. Τεντόμα Χ., θα θέλαμε να ενημερωθούμε:

1.            Για το πρόγραμμα κλαδεμάτων. Τι γίνεται με τα δένδρα που έχουν κοπεί (κυρίως μουριές) και παραμένουν «κούτσουρα» στα πεζοδρόμια.

2.            Τι πρόγραμμα αναβάθμισης και εμπλουτισμού πρασίνου υπάρχει σε κάθε γειτονιά και κοινότητα.

3.            Ποια η θέση της δημαρχίας για το σχέδιο καρατόμησης 530 δένδρων, με διάφορα προσχήματα, στο αρχαιολογικό πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα; Τι θα γίνει με τις θέσεις όσων έχουν κοπεί από το καλοκαίρι και μετά στο Πάρκο;

4.            Ποια σύμβαση εφαρμόζει η εταιρεία στους εργαζόμενους; Είναι δενδροκηπουροί; Έχουν μια στοιχειώδη γνώση για το αντικείμενο; Γιατί δεν εφαρμόζεται και σε αυτούς η κλαδική συλλογική σύμβαση; Τους παρέχονται τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας; Ελέγχεται το θέμα της ασφάλειας στην εργασία τους, αλλά και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν; Η Δημοτική αρχή δεν είναι απαλλαγμένη των όποιων ευθυνών από τα παραπάνω. Οι χρυσοπληρωμένες εταιρείες δεν είναι στο απυρόβλητο.

Καλούμε τη δημαρχία να ζητήσει συγνώμη από τους συνδημότες μας που έτυχαν μιας τέτοιας συμπεριφοράς και προπηλακισμών, χαρακτηριστικές των εταιρειών-αφεντικών που λυμαίνονται τον Δήμο.

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι τα χρήματα που προσφέρονται πλουσιοπάροχα στους εργολάβους όφειλε η δημοτική αρχή να τα δίνει για την ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των υπηρεσιών πρασίνου, να ελέγχουμε τη δημοτική αρχή και να προτρέπουμε τους κατοίκους να κάνουν το ίδιο παντού, αφού έτσι κι αλλιώς από δικά τους χρήματα πληρώνονται οι εταιρείες.»

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ