Ελάτε στην παρέα μας

Άγίου Δημητρίου

Σειρά εκδηλώσεων του Δήμου Αγίου Δημητρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Αγίου Δημητρίου, οργανώνει ένα «μικρό φεστιβάλ» από τις 4 έως τις 11 Απριλίου, που περιλαμβάνει παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων και συζήτηση με τους συγγραφείς τους, για μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς. Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό.  

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ/ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ:

– Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024,  9:15 π.μ. – 12:45, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η συγγραφέας Σοφία Μαντουβάλου, παρουσιάζει  δύο παιδικά βιβλία:  «Το πρόβατο με τα Κόκκινα αυτιά», που πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, στους μαθητές της Β’ τάξης  του 6ου  Δημοτικού Σχολείου και το βιβλίο: «Η Δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι», που αφορά τη σχολική καθημερινότητα, στους μαθητές της  Δ’ τάξης  του  13ου  Δημοτικού Σχολείου. Μετά την παρουσίαση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τη συγγραφέα Σ. Μαντούβαλου. 

– Την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, στις 18:00 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, η συγγραφέας Σοφία Μαντούβαλου, παρουσιάζει το  βιβλίο της: «Το φουστάνι με τις πεταλούδες» που εστιάζει στις  διαπολιτισμικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα,  μέσα από  μια συμβολική δράση, ένα παιχνίδι φαντασίας για μαθητές δημοτικού και ενήλικες. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

-Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στις 10:00 π.μ. , στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η συγγραφέας Ιουλία Κωστοπούλου  θα παρουσιάσει, σε μαθητές της  Γ’ και Δ΄ τάξης του 21ου Δημοτικού Σχολείου, το βιβλίο της « Η Σμαρώ και οι καρτ ποστάλ», που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της φαντασίας και το ταξίδι.

– Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στις  10:00 π.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η συγγραφέας Εύη Γεροκώστα, παρουσιάζει το βιβλίο  της «Αστέρια στον πάτο της λίμνης», που αφορά τη δύναμη της αγάπης και της φιλίας, στους μαθητές της Α’ –Β’ τάξης του 21ου Δημοτικού Σχολείου.   

Μιλώντας για τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Στέλιος Μαμαλάκης, τόνισε: «Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και το παιδικό βιβλίο είναι ένα σημαντικό εφόδιο και ένας καλός οδηγός για να τα προετοιμάσουμε σωστά. Καλούμε τους συνδημότες μας και κυρίως τα παιδιά να απολαύσουν, αυτό το «Μίνι Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου, που ετοιμάσαμε.» 

*  Η μεταφορά των μαθητών/τριων και των εκπαιδευτικών προς και από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, θα γίνει δωρεάν με λεωφορείο του Δήμου.

 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 

 Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης, ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα για τον εορτασμό της, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. 

Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες και το 2018 τιμήθηκε από την ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τη συγγραφέα και εικονογράφο Nana Furiya, που γεννήθηκε στο Τόκιο σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρατισλάβας και έχει ικονογραφήσει και συγγράψει πολλά βιβλία. Το 2012 διοργάνωσε μία έκθεση στην Μπολόνια όπου προσκάλεσε εικονογράφους απ’ όλον τον κόσμο να προβληματιστούν σχετικά με τον ρόλο της τέχνης σε περιόδους καταστροφών όπως ο σεισμός που έπληξε την Ιαπωνία το 2011 και το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Φουκουσίμα.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ