Ελάτε στην παρέα μας

Άγίου Δημητρίου

Η Δήλωση του Δημάρχου Αγίου Δημητρίου Στέλιου Μαμαλάκη για την παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Το μήνυμα του του Δημάρχου Αγίου Δημητρίου Στέλιου Μαμαλάκη για την παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

«Η 2η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που έχει στόχο να ευαισθητοποιηθούν τα κράτη μέλη και οι κοινωνίες τους για  τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και του συνδρόμου Asperger, σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Χρειάζεται θάρρος για να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και να απευθυνθούμε σε ειδικό για το παιδί μας. Χρειάζεται κοινωνική μέριμνα από την Πολιτεία, το Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Χρειάζεται όμως κατανόηση και ανεκτικότητα από την κοινωνία για να μην στιγματίζονται αυτά τα παιδιά!   

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Αυτισμός δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Το συναντάμε ολοένα και περισσότερο δίπλα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αμερική, 1 στα 110 παιδιά έχει κάποια μορφή αυτισμού, μια αύξηση 600% τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα είναι περισσότερα τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με αυτισμό από ότι συνολικά με καρκίνο παιδικής ηλικίας, με νεανικό διαβήτη ή με AIDS.

Σύμφωνα με μελέτες, ο αυτισμός είναι τρεις με τέσσερις φορές πιο συχνός στα αγόρια από ότι στα κορίτσια, ενώ τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά αυξάνονται κατά 10 με 17% ετησίως. 

Δεν μπορούμε, επομένως, να κλείνουμε τα μάτια, ως κοινωνία, ούτε να αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά ένα θέμα που απαιτεί δράση, συνειδητοποίηση, ειλικρίνεια και κοινωνική ευαισθησία.  Η έγκαιρη διάγνωση – και – σε αυτή την περίπτωση είναι σωτήρια και εξασφαλίζει μεγάλο όφελος για το παιδί, καθώς επιτρέπει την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών του, την κατανόηση της συμπεριφοράς του, τη βελτίωση των εκπαιδευτικών επιδόσεων.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ