Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Βαρβάρας

Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης βιοαποβλήτων στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την υπ’ αρ. πρωτ. 442/17-01-2022 Απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» η Πράξη “Δράσεις Διαχείρισης Βιοαποβλήτων Δήμου Αγίας Βαρβάρας”, προϋπολογισμού 909.292,00 Ευρώ.

Για το σχεδιασμό των δράσεων, την υποβολή της πρότασης της πράξης και την ένταξή της, ο Δήμος έλαβε σχετική υποστήριξη από τη Μονάδα Τεχνικής Υποστήριξης Περιβάλλοντος της ΜΟΔ ΑΕ, προς την οποία εκφράζονται θερμές ευχαριστίες. Επίσης θερμές ευχαριστίες εκφράζονται προς τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών του Δήμου Βριλησσίων κ. Αλέξη Μαυραγάνη, ο οποίος παρείχε τη σχετική εμπειρία του από την εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων που πραγματοποιείται στο Δήμο Βριλησσίων, πρωτοπόρου Δήμου στην Ελλάδα στο σχετικό πεδίο.

Με την ένταξη της πράξης ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας εξασφάλισε χρηματοδότηση για:
– Την προμήθεια εξοπλισμού για τη χωριστή συλλογή και μεταφορά των βιοαποβλήτων κουζίνας (κάδους κουζίνας με κατάλληλες σακούλες, κεντρικούς κάδους συλλογής, απορριμματοφόρο).
– Την προμήθεια εξοπλισμού για τη διαχείριση των πράσινων βιοαποβλήτων κήπων και πάρκων (μεγασάκους, φορτηγό αποκομιδής, κλαδοτεμαχιστή).
Τα συλλεγέντα με τον παραπάνω εξοπλισμό βιοαπόβλητα θα μεταφέρονται προς επεξεργασία στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Δυτικής Αττικής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), από όπου θα παράγονται χρήσιμα υλικά (εδαφοβελτιωτικό/κόμποστ).
– Την προμήθεια και διανομή σε νοικοκυριά του Δήμου κάδων οικιακής κομποστοποίησης, με τη χρήση των οποίων από τα παραγόμενα βιοαπόβλητα των νοικοκυριών θα παράγεται κόμποστ.
– Τη διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών (ηλεκτρονική καμπάνια, έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού, περίπτερο ενημέρωσης, εκδηλώσεις-ημερίδες, σχολικές δραστηριότητες).

Με την υλοποίηση της πράξης και τη χρήση σχετικού εξοπλισμού που του έχει παρασχεθεί από τον ΕΔΣΝΑ, ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας θα αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης βιοαποβλήτων. Από τη λειτουργία του συστήματος θα προκύπτουν οφέλη, καθώς τα χωριστά συλλεγέντα βιοαπόβλητα δεν θα οδηγούνται σε ταφή αλλά θα μετατρέπονται σε αξιοποιήσιμα υλικά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ