Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Δήμοι: Κρίσιμο στοίχημα το άνοιγμα των σχολείων – Τι δήλωσαν οι Δήμαρχοι των Βορείων Προαστίων στον Χ-Τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η  προετοιμασία των σχολικών μονάδων σε όλη την επικράτεια από τους δήμους ενόψει της επιστροφής των μαθητών στις αίθουσες για τη νέα σχολική χρονιά στις 14 Σεπτεμβρίου, μιας σχολικής χρονιάς που αναμένεται να είναι αρκετά “ιδιαίτερη” λόγω των πολλών και αναγκαίων μέτρων προστασίας που θα εφαρμοστούν στα σχολεία για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου (1/9) με την κα Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι η ασφαλής λειτουργία των σχολείων αποτελεί κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να μπορέσει να στεφθεί με επιτυχία το δύσκολο εγχείρημα της επανέναρξης των σχολείων, εν μέσω πανδημίας.

6.000.000 ευρώ για δωρεάν μάσκες στα σχολεία

“Το πρώτο μέτρο που λάβαμε ήταν η χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης με 6 εκατ. ευρώ, ώστε να χορηγηθούν μάσκες σε όλα τα παιδιά, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Το δεύτερο μέτρο είναι η πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας. Έχουν προσληφθεί 5.000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο και άλλοι περίπου 4.500 με μισό ωράριο ώστε να είναι καθαρά τα σχολεία. Όλοι με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα” σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Παράλληλα, όπως τόνισε «διατίθενται 175 εκατ. Ευρώ για τις ανάγκες της μεταφοράς των μαθητών, ενώ έγιναν συντηρήσεις στις σχολικές μονάδες με διάθεση 128 εκατ. Ευρώ, σε όλη τη χώρα. Το τέταρτο μέτρο αφορά τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων μέσω των σχολικών επιτροπών, με συνολικό ποσό 128 εκ. μέσω των ΚΑΠ”, καταλλήγοντας στο ότι «όλες οι προβλέψεις και τα πακέτα μέτρων στηρίζονται στη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δήμων, και στη νέα κατεύθυνση ενδυνάμωσής τους με βάση το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει διαρκώς την αυτοδιοίκηση, τόσο στους δήμους όσο και στις περιφέρειες με πράξεις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Από την πλευρά τους οι δήμοι όλο αυτό το διάστημα προετοιμάζονται όσο το δυνατόν καλύτερα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, με τις δημοτικές υπηρεσίες να φροντίζουν ώστε η επαναλειτουργία να γίνει με ασφάλεια για τους μαθητές και τις οικογένειες τους, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων επιστημόνων και του Υπουργείου Παιδείας.

Τι δήλωσαν οι Δήμαρχοι των Βορείων Προαστίων στον Χ-Τύπο

Ν. Μπάμπαλος:  «Βασική προτεραιότητα μας η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών»

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής μιλώντας στον Χ-Τύπο αναφέρθηκε στις διάφορες ενέργειες που γίνονται ώστε τα σχολεία της πόλης να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένα όταν θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. «Στον δήμο Ηρακλείου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών, υπογράφηκαν οι συμβάσεις τους και άμεσα ξεκινούν τις εργασίες τους στα σχολεία» ανέφερε αρχικά και συνέχισε λέγοντας «επιπλέον δηλώσαμε συμμετοχή στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για την χορήγηση μασκών για τις ανάγκες των σχολείων της πόλης, ενώ για αντισηπτικά και υλικά προφύλαξης ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για να γίνει προμήθεια και να πάνε στα σχολεία. Παράλληλα ξεκινούν οι απολυμάνσεις στις σχολικές μονάδες ώστε η επαναλειτουργία τους να γίνει με ασφάλεια για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό. Η υγεία των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών είναι το νούμερο ένα σημείο των δράσεών μας αυτή την περίοδο και το αποδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία. Μολονότι δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, εφόσον το Υπουργείο πήρε την απόφαση για την υποχρέωση χρήσης μάσκας στα σχολεία, δεν μπορούμε να μην συνδράμουμε και εμείς αυτή την κίνηση, μοιράζοντας δηλαδή το απαραίτητο υλικό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, με τις νέες συμβάσεις που θα κάνουμε στο προσωπικό καθαριότητας εξασφαλίζουμε ότι τα σχολεία θα καθαρίζοντας όλη μέρα, εντατικά και κατάλληλα. Ό,τι άλλο χρειαστεί είμαστε σε ετοιμότητα να ανταποκριθούμε», κατέληξε ο κ. Μπάμπαλος.

Δ. Θωμαΐδου: «Έχουμε εξασφαλίσει ήδη ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς» 

Η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, δήλωσε ότι ο δήμος είναι πλέον απόλυτα προσαρμοσμένος στο πρωτόγνωρο πλαίσιο επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων:  «Έχοντας μπροστά μας ένα πρωτόγνωρο πλαίσιο επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, ο Δήμος Νέας Ιωνίας και οι υπηρεσίες μας είμαστε πανέτοιμοι! Έχουμε ήδη προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς. Έχουμε φροντίσει για να προμηθεύσουμε τις σχολικές μονάδες με αντισηπτικά υλικά και σύντομα θα παραδώσουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τρεις μάσκες για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες επισκευής και συντήρησης στις σχολικές μονάδες, ενώ αναμένουμε παράλληλα τις προσλήψεις στον τομέα καθαριότητας των σχολείων. Στο νέο αυτό ιδιόμορφο πλαίσιο που ζούμε, έχουμε προσαρμοστεί με επιτυχία ως Δήμος και είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε όλες και όλους ότι εξασφαλίζουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.»

Θ. Αμπατζόγλου: «Οι μαθητές και οι δάσκαλοι πρέπει να νιώθουν απόλυτα ασφαλείς»

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τις προετοιμασίες που γίνονται στον δήμο δήλωσε: «Φέτος, περισσότερο έμπειροι και πάντα ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις εγκυκλίους των αρμόδιων υπουργείων Υγείας και Παιδείας, προετοιμάσαμε έγκαιρα τόσο τους παιδικούς σταθμούς όσο και τα Σχολεία μας α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης με σχολαστικούς καθαρισμούς και  απολυμάνσεις. Επιπλέον την καλοκαιρινή περίοδο προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες επισκευές / συντηρήσεις κτιρίων και χώρων προαυλισμού και άθλησης, προκειμένου η εκπαιδευτική κοινότητα να λειτουργήσει σε περιβάλλον ασφάλειας. Όσον αφορά το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά) αναμένουμε τη σχετική προμήθεια από τη διαγωνιστική διαδικασία που διεξάγεται από την ΚΕΔΕ. Προχωρούμε επιπλέον σε κάθε ενέργεια βάσει νόμου, προκειμένου να ενισχύσουμε τα σχολεία μας με επιπλέον προσωπικό καθαριότητας και σχετικά αναλώσιμα υλικά. Κυρίαρχο μέλημά μας είναι οι μαθητές μας και οι δάσκαλοί τους να νιώθουν και να είναι απόλυτα ασφαλείς. Γι αυτό το λόγο, σε αγαστή συνεργασία οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου μας με τους Δντές των Σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων, θα αντιμετωπίσουν και θα ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο, όπως έκαναν πάντα.»

Γ. Θωμάκος: “Τα σχολεία της Κηφισιάς έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές”

 Ο κ. Θωμάκος ανέφερε ότι ο δήμος Κηφισιάς βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου: «Ο Δήμος Κηφισιάς είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση εν όψει και της νέας σχολικής χρονιάς. Καταξιωμένοι εθελοντές ιατροί του Τοπικού Ιατρικού Συμβουλίου Κηφισιάς συνεδριάζουν και συμβουλεύουν τον Δήμο για τα μέτρα πρόληψης και θωράκισης της δημόσιας υγείας σε χώρους συγκέντρωσης πολιτών όπως σχολεία, αθλητικά κέντρα κ.α. Ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ο Δήμος Κηφισιάς εφαρμόζει μια σειρά προληπτικών μέτρων για τον κορωνοιό, με στόχο την διασφάλιση της υγείας των πολιτών της τοπικής μας κοινωνίας. Πρόκειται για μέτρα τα οποία δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας, για τους μαθητές και τις οικογένειες τους, τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς, όπως μοριακά τεστ για τον κορωνοϊό σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία, τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αλλά και δημοσίους χώρους πλατείες, παιδικές χαρές, στάσεις λεωφορείων,υγειονομικό υλικό, αλλά και αντισηπτικά και μάσκες στα σχολεία του Δήμου. Επιπλέον, υπάρχουν ενισχυμένα μέτρα καθαριότητας σε σχολεία και Δημοτικά Κτίρια αλλά και διενέργεια ελέγχων όλο το 24ωρο από κλιμάκια της  Δημοτικής Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Τα σχολεία του Δήμου Κηφισιάς είναι απόλυτα έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές και τις μαθήτριες.»

Β. Ζορμπάς: “Μοναδική εκκρεμότητα οι μάσκες – Έτοιμοι να δεχτούμε τους μαθητές με ασφάλεια” 

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, μιλώντας στον Χ-Τύπο, επισήμανε ότι παρατηρείται μία σύγχυση με την προμήθεια και την διανομή των μασκών και παράλληλα τόνισε ότι ο δήμος είναι απόλυτα έτοιμος για την επανέναρξη των σχολείων: «Έχουμε πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να έχουμε εγκαίρως τις καθαρίστριες στα σχολεία και φυσικά σε διπλές βάρδιες. Μάλιστα έχουμε προσλάβει, πέραν αυτών από το υπουργείο Εσωτερικών, και άλλες με τετράμηνη σύμβαση για να είμαστε απόλυτα καλυμμένοι σε αυτό το κομμάτι. Παράλληλα, άμεσα θα αναθέσουμε σε ειδικό συνεργείο απολυμάνσεων να πραγματοποιεί κάθε 15 μέρες απολυμάνσεις στις σχολικές μονάδες, καθώς στον δήμο υπάρχουν 650 σχολικές αίθουσες όποτε πρόκειται για μία διαδικασία αρκετά χρονοβόρα. Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτές τις μέρες και έχει δημιουργήσει μία γενικότερη σύγχυση είναι οι μάσκες. Πώς θα έρθουν, πώς και από ποιόν θα μοιραστούν κλπ. Προσωπικά πιστεύω ότι η πιο εύκολη διαδικασία είναι οι σχολικές επιτροπές να δώσουν ένα ποσό σε κάθε διευθυντή σχολείου και αυτός να φροντίσει να πάρει τις απαιτούμενες μάσκες ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ωστόσο, είναι ένα θέμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες από την ΚΕΔΕ. Αυτή είναι και η μόνη εκκρεμότητα μας, καθώς σε όλους τους άλλους τομείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι να υποδεχτούμε με ασφάλεια τους μαθητές στα σχολεία». 

Σίμος Ρούσσος: «Έχουμε δράσει έγκαιρα, παραμένουμε σε ετοιμότητα»

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρούσσος, αφού αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο δήμος είναι απόλυτα έτοιμος για να υποδεχτεί τους μαθητές στα σχολεία με απόλυτη ασφάλεια. «Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και δυστυχώς χωρίς να γίνουν δεκτά τα αιτήματα εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων για τάξεις με λιγότερους μαθητές με την πρόσληψη επιπλέον διδακτικού προσωπικού. Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί ο Δήμος Χαλανδρίου έχει δράσει έγκαιρα για τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που κρίνονται αναγκαία για την ασφάλεια των μαθητών και των δασκάλων τους. Με αυτό το σκεπτικό λάβαμε, πριν από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, την απόφαση να χρηματοδοτήσει ο Δήμος την αγορά μασκών για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Η απόφαση παραμένει ενεργή για κάθε ενδεχόμενο. Επιπλέον, έχει γίνει ήδη η προμήθεια των αναγκαίων αντισηπτικών, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης 35 καθαριστριών για τις ανάγκες των σχολείων, έχουν γίνει οι κατάλληλες εργασίες καθαρισμού στα προαύλια των σχολικών μας συγκροτημάτων και βεβαίως συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό το εκτεταμένο έργο συντηρήσεων σε όλα τα σχολεία του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ. Παρότι οι προϋποθέσεις για την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν είναι οι επιθυμητές, ο Δήμος Χαλανδρίου παραμένει σε διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ