Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα ξανακλείσουν οικονομία και κοινωνία – Να ελέγχονται περισσότερο οι ανεμβολίαστοι»ι

Δημοσιεύθηκε

στις

Χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», που διοργανώνει η  η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, απεύθυνε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφού συνεχάρη την Επιτροπή για την πρωτοβουλία της, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η πανδημία ανέδειξε την δυναμική των αντιεπιστημονικών απόψεων, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι παράλληλα με την πρόληψη, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και η τρίτη δόση εμβολιασμού του πληθυσμού όπου θα βοηθήσει στο τείχος ανοσίας που χτίζεται.

«Oι δομές υγείας δοκιμάζονται και δεν μπορούν να γίνουν μονοθεματικές» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα επανέλαβε πως «Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν», αναφέροντας πως οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο.

 

Στόχος η πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Πρωθυπουργός μίλησε για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού που θα θεσπιστεί: «έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης. Θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50-69 ετών που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης», ενώ πρόσθεσε πως από τις αρχές του 2022 θα αυξηθούν σημαντικά οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Πρόκειται για τις αιτίες που το γνωρίζετε καλά προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες πολλοί απ’ αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αφενός με έγκαιρη διάγνωση και αφετέρου -κι εκεί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία- μ’ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καθιερώσαμε δύο μήνες αφότου αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης στη χώρα επιτέλους, την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και βέβαια η εφαρμογή του εμβληματικού σχεδίου Σπύρος Δοξιάδης για την πρόληψη. Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο λαμβάνει και πρόνοιες για τη φαρμακευτική δαπάνη γιατί η περίθαλψη, η φροντίδα των χρόνιων νοσημάτων -αν και αφορούν ένα μικρό υποσύνολο του πληθυσμού μας- απορροφούν την πλειοψηφία των δαπανών, των πόρων που κατευθύνονται προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας. στο πλαίσιο λοιπόν της αύξησης της πρόσβασης ασθενών σε φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ