Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Ζωή Ράπτη: «Προϋπολογισμός 2020: επιστροφή στην Ελλάδα της αισιοδοξίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Την εβδομάδα αυτή, ψηφίστηκε στη Βουλή ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο νέος προϋπολογισμός ακολουθεί την  πολιτική μας για αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών, μέσω αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Βάζουμε τέλος στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων και στην αναιτιολόγητη υπέρβασή τους  που παρατηρήθηκε την περίοδο 2016-2018, στα οποία  μας καταδίκασε η ανεύθυνη και ιδεοληπτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Το  αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν ότι βύθισαν τους πολίτες στα χρέη, αφού την ίδια περίοδο οι οφειλές των ελλήνων φορολογουμένων προς το κράτος εκτοξεύθηκαν στα 18,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αντίθετα, εμείς, με συνετή δημοσιονομική διαχείριση, αφού καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό που κληρονομήσαμε  από τον ΣΥΡΙΖΑ για το τρέχον και το επόμενο έτος δημιουργήσαμε ταυτόχρονα  δημοσιονομικό χώρο και προχωρήσαμε ήδη από φέτος στην πλήρη κατάργηση των capital controls που είχαν εφαρμοσθεί από το καλοκαίρι του 2015 με την υπογραφή Αλέξη Τσίπρα – Γιάννη Βαρουφάκη καθώς και  στην επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές.
Περαιτέρω, μείωσαμε τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και προχωρήσαμε στη ρύθμιση των 120 δόσεων και για τα νομικά πρόσωπα για την διευκόλυνση των οφειλών τους προς το κράτος.
Με τον προϋπολογισμό του 2020 δίνεται στήριξη στην οικογένεια η οποία δοκιμάστηκε όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση των δημογραφικών δεικτών, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό του ελληνικού γένους αν δεν στηριχθεί ο θεσμός. Χορηγούμε  επίδομα  ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020 με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών και παράλληλα μειώνουμε στο  13% από 24% το ΦΠΑ των ειδών βρεφικής ηλικίας.
Σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα, μειώνουμε τον εισαγωγικό συντελεστή φορολογίας για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρω  στο 9% από 22% που ήταν επι ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνουμε κατά χίλια Ευρώ (€ 1000)  το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί αποδεικνύοντας με πράξεις και όχι λόγια ότι στηρίζουμε όλες τις οικογένειες μονογονεικες και πολύτεκνες.
Επιπλέον, ενισχύουμε έμπρακτα το επιχειρείν στη χώρα μας τόσο για μικρομεσαίες όσο και μεγαλύτερες επιχειρήσεις , μειώνοντας το φόρο εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% ήδη από τη χρήση του 2019 και μειώνοντας επίσης τη φορολογία των  μερισμάτων από 10% σε 5%  το 2020.
Όσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα η οποία κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια, αναστέλλουμε  το ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη καθώς και το φόρο υπεραξίας ακινήτων και επιπλέον επιστρέφουμε στους ιδιοκτήτες ακινήτων  μέρoς των δαπανών για ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.
Όμως, ο προϋπολογισμός του 2020, εκτός από φοροελαφρύνσεις που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ,  προβλέπει και πρόσθετη διάθεση κονδυλίων για αναγκαίες δαπάνες στους κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ έτους 2019.
Είναι γεγονός, ότι  για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μια κυβέρνηση υπερέβη, μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις πέντε μηνών, τις προσδοκίες των πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας, μακριά από λαϊκισμούς και ιδεοληψίες.
Εμείς στη Νέα Δημοκρατία, αυτή την Ελλάδα αγαπούμε, αυτή την Ελλάδα εκφράζουμε και αυτή την Ελλάδα υπηρετούμε και θα υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

* Η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Βορείου Τομέα Β΄ Αθηνών και  Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ