Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Ζωή Ράπτη: “Ελάφρυνση για τους πολίτες, «απογείωση» για την οικονομία: το νέο φορολογικό νομοσχέδιο”

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΡΑΠΤΗ* 

Με το φορολογικό νομοσχέδιο, που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, η κυβέρνησή μας κάνει πράξη όσα είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ, για άμεση και ουσιαστική ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών και ειδικά της μεσαίας τάξης στην πατρίδα μας. Όλοι θυμόμαστε τους 29 νέους φόρους που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 2015-2019 και οι οποίοι γονάτισαν αδικαιολόγητα  τη μεσαία τάξη.

Αντίθετα, με το νομοσχέδιο αυτό, εμείς  κάνουμε μια μεγάλη και καθοριστική αλλαγή στη φορολογική μας πολιτική.  Κατ’ αρχάς, μειώνουμε σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για τα  νοικοκυριά και ειδικά για τις οικογένειες. Έτσι:

  • Καθιερώνουμε χαμηλό φορολογικό συντελεστή 9%, αντί του 22% που ισχύει σήμερα, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
  • Αυξάνουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ανεξαρτήτως του αριθμού τους.
  • Απαλλάσσουμε από την εισφορά αλληλεγγύης όλα τα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
  • Τέλος, μειώνουμε το Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη και για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

Ταυτόχρονα, παρέχουμε σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Αυτό το κάνουμε:

  • Μειώνοντας το συντελεστή φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019 καθώς και το συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%
  • Απλουστεύοντας τη νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία και
  • Χορηγώντας συγκεκριμένα κίνητρα στις επιχειρήσεις για πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους τους.

Περαιτέρω, όπως ήδη έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός,  αναπτύσσουμε δράσεις που στόχο έχουν να ανακτήσουν τα σπίτια μας την αξία που έχασαν.

Μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 22%, που ήδη εφαρμόστηκε από την τρέχουσα χρονιά, προχωρούμε σε τρία ακόμη θετικά μέτρα:

  • Αναστέλλουμε το Φ.Π.Α. για όλες τις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής. Η αναστολή αυτή μάλιστα καταλαμβάνει και την αντιπαροχή.
  • Αναστέλλουμε την επιβολή φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων για τρία χρόνια και
  • Εισάγουμε κίνητρα για δαπάνες που αφορούν υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών.

Είναι προφανές, ότι από την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και των έντιμων φορολογουμένων με αχρείαστα υπερπλεονάσματα, περνάμε σε μια νέα εποχή με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για όλους τους πολίτες, ειδικά όμως για τους πιο ευάλωτους και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Προχωράμε λοιπόν δυναμικά πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για μια νέα Ελλάδα με λιγότερους φόρους, ισχυρότερη ανάπτυξη και περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

* Η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Βορείου Τομέα Β΄ Αθηνών και  Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ