Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Ζωής Ράπτη: “Υλοποιώντας τον στόχο καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης”

Δημοσιεύθηκε

στις

Με γνώμονα την ενίσχυση της ελληνικής δικαιοσύνης και την ενδυνάμωση της λειτουργίας του κράτους δικαίου, ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης με το οποίο ενσωματώνουμε στο εθνικό μας δίκαιο οδηγίες της ΕΕ, σημαντικότερη εκ των οποίων ήταν η οδηγία 2017/541 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Είναι γεγονός ότι, η τρομοκρατία είναι το πιο βίαιο, απεχθές και επικίνδυνο, κοινωνικά, έγκλημα γιατί αρνείται αφενός την έννοια του κράτους δικαίου και αφετέρου το σύνολο των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η κοινωνική και πολιτική οργάνωση όλων των πολιτισμένων εθνών.

Αρνείται όλους τους- ανα τους αιώνες- αγώνες της ανθρωπότητας που οδήγησαν στην κατάκτηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και αίρει με τον πιο αυθαίρετο και βάναυσο τρόπο κάθε προστασία των έννομων αγαθών της ζωής, της υγείας, της ιδιοκτησίας και της ασφάλειας των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι, η τρομοκρατία παύει να έχει αυτόνομο και εγχώριο χαρακτήρα αλλά αποκτά ολοένα και αυξανόμενο διεθνή και διασυνοριακό χαρακτήρα, που απαιτεί συντονισμένη δράση μεταξύ των κρατών, οπωσδήποτε και μέσω της ενοποίησης της νομοθεσίας και των άλλων νόμιμων πρακτικών αντιμετώπισης του φαινομένου.

Για τον λόγο αυτό τυποποιήσαμε ποινικά αδικήματα όπως η οργάνωση, η διευκόλυνση ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία, καθώς και η κλοπή, εκβίαση και πλαστογραφία που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα.

Περαιτέρω, θεσπίσαμε, ειδικές διατάξεις για τη διεθνή συνεργασία και την πρόσβαση, συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών σχετικών με την τρομοκρατία, ώστε να ενισχύεται η αποτελεσματική πρόληψη τρομοκρατικών πράξεων από τις εξειδικευμένες εθνικές υπηρεσίες  των κρατών -μελών και τους αρμόδιους φορείς της ΕΕ , όπως η Europol και η Eurojust.

Είναι περιττό να πούμε πόσο σημαντικό είναι και για τη χώρα μας το ότι νομοθετήσαμε για τα ζητήματα αυτά. Για τη χώρα μας που έχει βαθιά τραύματα και πληγές, καθώς έχει θρηνήσει,  επί δεκαετίες, θύματα σφοδρής και απάνθρωπης τρομοκρατίας.

Νομοθετήσαμε για όλους: Για τους καθημερινούς πολίτες αλλά και για τον Παύλο Μπακογιάννη, τον Θάνο Αξαρλιάν,  τον Δημήτρη Αγγελόπουλο, τον Νίκο Μομφεράτο, και για όλους τους άλλους αδικοχαμένους συμπολίτες μας αλλά και για τους ξένους υπηκόους που έπεσαν θύματα της τρομοκρατίας.

Επίσης, προνοήσαμε με ειδική μέριμνα για τα θύματα της τρομοκρατίας με δωρεάν παροχή κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. Στην πρόνοια αυτή περιλαμβάνεται τόσο η ψυχολογική στήριξη, όσο και η συνδρομή στην άσκηση αγωγών αποζημίωσης.

Όλοι θυμόμαστε πόσο βασανίστηκαν τα θύματα της τρομοκρατίας με βλάβες στην υγεία τους, απανωτές εγχειρήσεις, κινητικά προβλήματα, ακρωτηριασμούς και διάλυση του επαγγελματικού βίου τους. Πρόσφατο τέτοιο θύμα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός της μεταβατικής Κυβέρνησης της Ελλάδας κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Πορευόμαστε, λοιπόν, δυναμικά επιτυγχάνοντας τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης και ενισχύοντας προς όφελος όλων τη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση κάθε τρομοκρατικής πράξης.

* Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και  Αν. Κοινοβουλευτική  Εκπρόσωπος της  Νέας Δημοκρατίας

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ