Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Βουλή: Τροπολογία για διεκδίκηση των περιουσιών κατοίκων της Σαρωνίδας από το Δημόσιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Φαίνεται πως οι προσπάθειες των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής σχετικά με τη διεκδίκηση των περιουσιών κατοίκων της Σαρωνίδας από το Ελληνικό Δημόσιο απέφεραν εν τέλει καρπούς.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέχεια των ενεργειών των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και μετά την επιστολή του Δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη σχετικά με τη διεκδίκηση των περιουσιών κατοίκων της Σαρωνίδας από το Ελληνικό Δημόσιο (η οποία κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο και τους βουλευτές της Ανατολικής Αττικής) αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής, ο βουλευτής κ. Γιώργος Βλάχος κατέθεσε στις 2 Οκτωβρίου 2020 τροπολογία στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και ζητά αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία (στο άρθρο 9 του 719Β/1977 στις παραγράφους 40 και 41 και στον Ν1160/1981).

Στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα των διεκδικήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές και για τις υπόλοιπες περιοχές των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής (αφορά και τη Σαρωνίδα), οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του Εφετείου Αθηνών 1151/1872.

Υπογραμμίζεται πως η απόφαση του Εφετείου Αθηνών 1151/1872, από την οποία πηγάζει η σημερινή διεκδίκηση του δημοσίου και ταλαιπωρούνται οι ιδιοκτήτες, αφορούσε στα διοικητικά όρια των τότε Δήμων και Κοινοτήτων Κερατέας, Λαυρεωτικής, Αγίου Κωνσταντίνου, Παλαιάς Φώκαιας και Καλυβίων, δηλαδή τους σημερινούς Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού.

Με νόμο το 1977, (Ν719Β/1977 και με τη συμπλήρωσή του με τον άρθρο 7 παρ 39,40,41 του Ν1160/1981), αντιμετωπίστηκε και επιλύθηκε το πρόβλημα των διεκδικήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, με την κατάργηση όλων των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τις διεκδικήσεις της 1151/1872 (και άλλων τριών δικαστικών αποφάσεων) αλλά ΜΟΝΟ για τον Δήμο Κερατέας (επειδή τότε είχε προταθεί μόνο από τον Δήμο Κερατέας).

Επομένως, τώρα προτείνεται να εφαρμοστεί και για τις υπόλοιπες περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στην 1151/1872, δηλαδή για τους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού (όπου περιλαμβάνεται και η Σαρωνίδα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ