Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Αφιέρωμα: Στην κορυφή της Ελλάδας η γυναικεία ομάδα χάντμπολ του Ο.Φ.Ν.Ι. [Αποκλειστικές συνεντεύξεις]

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποκλειστικές συνεντεύξεις και δηλώσεις με την ομάδα που κατάφερε να κάνει ξανά περήφανη τη Νέα Ιωνία νικώντας τον ΠΑΟΚ στον τελικό

Στιγμές μεγάλης συγκίνησης και περηφάνιας ένιωσε ολόκληρη η Νέα Ιωνία πριν λίγες ημέρες, όταν η γυναικεία ομάδα χάντμπολ του Ομίλου Φιλάθλων Νέας Ιωνίας κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος. Η έμπειρη ομάδα του Ο.Φ.Ν.Ι. κατάφερε να νικήσει με σκορ 29-23 τον κάτοχο του τίτλου ΠΑΟΚ, φέρνοντας τη συγκεκριμένη διάκριση στην πόλη μετά από πέντε χρόνια.

Το παιχνίδι που διεξήχθη στο Κλειστό Ηγουμενίτσας, ήταν ντέρμπι στο πρώτο ημίχρονο, με την ομάδα της Νέας Ιωνίας να πατάει «γκάζι» στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, εκεί όπου κυριάρχησε και στις δύο άκρες του γηπέδου, και κάπως έτσι έφτασε τις έξι κατακτήσεις της στο Κύπελλο, και πρώτη μετά τη σεζόν του 2017-18.

 

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 1985 μέχρι σήμερα αγωνίζεται ανελλιπώς στην Α1 Εθνική κατηγορία και στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, έχοντας καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας.

 

 

Μάγδα Κεπεσίδου: “Είχαμε δίψα για τον τίτλο”

Μετά την μεγάλη επιτυχία, η εφημερίδα μας συνάντησε την αρχηγό της ομάδας, Μάγδα Κεπεσίδου, η οποία μας αποτύπωσε τις σκέψεις και την τακτική της ομάδας που έφερε το πανηγυρικό αυτό αποτέλεσμα, καθώς επίσης και τα σχέδια για τον επόμενο στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από το νταμπλ.

Πώς αισθάνεστε για αυτή τη μεγάλη διάκριση;

“Ήταν ένα Κύπελλο που ήρθε μετά από αρκετά χρόνια από το τελευταίο. Πάντα οποιοσδήποτε τίτλος σου δίνει ένα αίσθημα ανταμοιβής για όλες τις ώρες και τα χρόνια που έχεις ιδρώσει μέσα στο γήπεδο. Γιατί θεωρώ ότι το Κύπελλο αυτό ήταν δουλειά ετών, δεν έγινε μέσα σε ένα χρόνο. Και ήταν και αρκετά “γλυκό” θα έλεγα, γιατί και η ομάδα του ΠΑΟΚ είναι πάρα πολύ άξια αντίπαλος. Όσο πιο άξιος είναι ο αντίπαλος, τόσο πιο “γλυκιά” είναι η νίκη ουσιαστικά.”

 

Κατά τη διάρκεια του αγώνα ήσασταν σταθερά μπροστά στο σκορ. Υπήρχε κάποια στιγμή που φοβηθήκατε ότι μπορεί η αντίπαλη ομάδα να σας περάσει;

“Στο 45’-50’ μας έφτασαν στα 3 γκολ, αλλά να σας πω την αλήθεια προσωπικά εγώ, και όπως έβλεπα και όλη την ομάδα, δεν πίστεψα ότι καμία μας φοβήθηκε ότι μπορεί να μας περάσουν. Χαλαρώσαμε λίγο γιατί είχαμε μια διαφορά των 6-7 γκολ, και μετά δεχτήκαμε κάποια απανωτά γκολ χωρίς να βάλουμε εμείς, και η διαφορά πήγε στους -3, αλλά όχι δεν υπήρξε τέτοιος φόβος. Είναι γεγονός ότι ειδικά σε έναν τελικό όταν “κυνηγάς” το σκορ και δεν περνάς μπροστά, είναι και η ψυχολογία που παίζει μεγάλο ρόλο, οπότε κάναμε όλες πολύ καλό παιχνίδι.”

Ήσασταν και πέρσι στον τελικό απέναντι στον ΠΑΟΚ. Υπήρχε κάτι που αλλάξατε στην τακτική σας σε σχέση με πέρσι, αλλά και με τις προηγούμενες χρονιές που συνέβαλε τώρα στην κατάκτηση του Κυπέλλου;

“Η αλήθεια είναι ότι ήρθαν στη ομάδα δύο ξένες παίχτριες, πολύ έμπειρες και πολύ δυνατές, οι οποίες θα έλεγα ότι έδωσαν έναν “ευρωπαϊκό αέρα”. Οι περισσότερες αθλήτριες στη Νέα Ιωνία ήταν και είναι πάντα Ελληνίδες και σχετικά νέες στην ηλικία, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που είχε σταθερά ξένες στο ρόστερ του. Είναι σημαντικό να έχεις έστω μία ή δύο έμπειρες παίχτριες μέσα στο παιχνίδι, για να μπορούν να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, να ερευνούν το παιχνίδι κ.λπ., αν και θεωρώ ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν και τέτοιες Ελληνίδες παίχτριες που θα κάνουν αυτό που κάνουν οι ξένες τώρα.”

Πώς ήταν η διαδρομή της ομάδας μέχρι να φτάσετε σε αυτό το σημείο και τι προκλήσεις συναντήσατε;

“Η αλήθεια είναι ότι δεν μας χαμογελάει η τύχη γενικά, αλλά για πρώτη φορά ο δρόμος μας στο Final 4 ήταν σχετικά εύκολος. Και με την ΑΕΚ που αντιμετωπίσαμε στον τελικό μπήκαμε πολύ αγχωμένες και φάνηκε στο 1ο ημίχρονο, αλλά στο 1ο δεκάλεπτο του 2ου ημιχρόνου καταφέραμε να πάρουμε μια διαφορά πολύ ασφαλή, την οποία κρατήσαμε μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, όπως κάναμε και με τον ΠΑΟΚ. Οπότε πιστεύω αυτό το μοτίβο με ένα κάπως “μέτριο” 1ο ημίχρονο, αλλά ένα πολύ δυνατό 2ο, ήταν το “κλειδί” και για τον ημιτελικό και για τον τελικό.”

 

 

 

Ποια πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη “συνταγή” για να πετύχει μια ομάδα σε αυτό το άθλημα;

“Είναι ένα άθλημα το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι από τα πιο δύσκολα ομαδικά αθλήματα γιατί δεν συνδυάζει μόνο τις σωματικές φυσικές ικανότητες, αλλά και τις πνευματικές που πρέπει όντως να είναι πολύ ανεπτυγμένες. Εκτός από αυτά όμως που σε όλα τα αθλήματα είναι σημαντικά, πιστεύω μας έκανε πολύ καλό ότι είχαμε αυτή τη δίψα για τον τίτλο. Ήμασταν ενωμένες, είχαμε έναν κοινό στόχο και πραγματικά δεν αποκλίναμε από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία. Πραγματικά ήμασταν ομάδα, και φάνηκε ότι όντως αυτός που το θέλει περισσότερο κερδίζει σε τέτοια παιχνίδια.”

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της ομάδας;

“Η Νέα Ιωνία κάθε φορά που ξεκινάει έχει πάντα έναν στόχο ο οποίος είναι το νταμπλ. Το πρώτο βήμα το κάναμε, οπότε νομίζω τώρα δεν έχει χαλάρωση, γιατί μπορεί να υπάρχουν “παγίδες” όταν χαλαρώνεις μετά από έναν τίτλο. Πάμε τώρα για το πρωτάθλημα για να “κλείσουμε” όσο πιο γλυκά γίνεται αυτή τη σεζόν.”

 

 

Με το βλέμμα στο πρωτάθλημα

Φυσικά, και οι υπόλοιπες αθλήτριες της ομάδας, με συγκίνηση και ικανοποίηση μίλησαν για το σημαντικό αυτό επίτευγμα στην εφημερίδα μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

“Είμαι πολύ χαρούμενη για την κατάκτηση του τίτλου αυτού , ενός τίτλου που έρχεται ως επιβράβευση της σκληρή μας δουλειάς αλλά και ως επιπλέον κίνητρο για την συνέχεια των αγωνιστικών μας υποχρεώσεων στο πρωτάθλημα!”, Κατερίνα Μάνια

“Μόνο υπερήφανη μπορώ να νιώσω για αυτήν την ομάδα και την κατάκτηση του κυπέλλου! Μπροστά μας έχουμε το πρωτάθλημα, συγκεντρωνόμαστε σε αυτό και συνεχίζουμε!”, Αγγελική Καρέλα

 

“Το πρώτο βήμα έγινε. Είμαστε πολύ χαρούμενες για την κατάκτηση του κυπέλλου αυτού, είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά γι’ αυτόν τον τίτλο και ευτυχώς όλα πήγαν καλά! Επόμενος στόχος φυσικά έχει το πρωτάθλημα.”, Δέσποινα Φράγκου

 

“Για την κατάκτηση του κυπέλλου νιώθω απεριόριστη χαρά και περηφάνια για όλη την ομάδα! Μας άξιζε και ήταν απόρροια μιας σκληρής δουλειάς που αυτό φάνηκε και στο γήπεδο! Επομένως, συνεχίζοντας στους ίδιους ρυθμούς ,στρέφουμε την προσοχή μας στον δεύτερο στόχο, την κατάκτηση του πρωταθλήματος.”, Αλίκη Μακρή

 

 

“Η κατάκτηση αυτή είναι μία ανταμοιβή για όλη την δουλειά και την προπόνηση που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Ο πρώτος στόχος της χρονιάς ολοκληρώθηκε με επιτυχία και συνεχίζουμε με ακόμα περισσότερη δουλειά και συγκέντρωση, ώστε στο τέλος της χρονιάς να είμαστε εμείς που θα πανηγυρίσουμε και το πρωτάθλημα.”, Στέλλα Ντιμτσούδη

 

 

“Κάθε τίτλος είναι ξεχωριστός, έτσι είναι και αυτός γιατί ξαναφέρνει την Ν. Ιωνία εκεί που της αξίζει. Ο πρώτος στόχος της χρόνια επιτεύχθηκε συνέχεια τώρα έχει το πρωτάθλημα για να ολοκληρώσουμε αυτό που αρχίσαμε φέτος!”, Νικολίνα Κεπεσίδου

 

Σοφία Ναϊσίδου: “Όνειρο μας να διατηρήσουμε την ομάδα σε υψηλό επίπεδο”

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην έρθουμε σε επαφή και με τη γυναίκα που βρίσκεται πίσω από όλα, τη γενική αρχηγό του προπονητικού τμήματος, κα Σοφία Ναϊσίδου. Η ίδια υπήρξε αθλήτρια της ομάδας στο παρελθόν με συμμετοχές σε Βαλκανικούς, Πανευρωπαϊκούς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα, και με συγκίνηση μας μίλησε αποκλειστικά:

Για την περηφάνια που ένιωσε…

“Αισθάνομαι περήφανη για τις αθλήτριες μας γιατί κατάφεραν να κερδίσουν έναν πολύ δυνατό αντίπαλο με μεγάλο ρόστερ αθλητριών , με ψυχραιμία ήθος και αυτοπεποίθηση. Ταυτόχρονα όλοι μας μέσα και έξω από το γήπεδο αθλήτριες. προπονητές και παράγοντες λειτουργήσαμε αρμονικά σαν ομάδα, σαν οικογένεια. Έτσι η νίκη ήρθε με τον τρόπο που θέλαμε και μας γέμισε με ικανοποίηση.”

 

 

 

Για το αν είχαν πιστέψει από την αρχή ότι μπορούν να κατακτήσουν τον τίτλο…

“Στον αθλητισμό τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και όποιος το πιστέψει είναι βέβαιο ότι τον περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Όλες οι ομάδες έχουν το δικαίωμα στο όνειρο και ιδιαίτερα αυτήν την χρονιά στην οποία πολλές ομάδες ενισχύθηκαν σημαντικά. Το θέλαμε, προσπαθήσαμε σκληρά μέσα στο γήπεδο και θέταμε κάθε φορά μικρούς στόχους μέχρι να κάνουμε το μεγάλο άλμα στον τελικό κερδίζοντας έναν δυνατό αντίπαλο.”

Για το όραμά της για την ομάδα….

“Το όνειρο μας είναι να διατηρήσουμε την ομάδα σε υψηλό επίπεδο, όπως κάνουμε τα τελευταία 20 χρόνια, βασιζόμενοι κυρίως στις Ελληνίδες αθλήτριες και στα παιδιά που προέρχονται από τις ακαδημίες μας, έτσι ώστε να ενισχύουμε και το έργο της Εθνικής ομάδας. Ταυτόχρονα να δίνουμε την δυνατότητα σε πολλά παιδιά της Νέας Ιωνίας και όχι μόνο, να γνωρίσουν το πανέμορφο άθλημα του χάντμπολ εργαζόμενοι σκληρά και μεθοδικά για την ανάπτυξη των ακαδημιών μας, οι οποίες είναι η ελπίδα μας για το μέλλον. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η έλλειψη κατάλληλων αθλητικών υποδομών συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες που αγωνίζονται στην Α1 Εθνική κατηγορία. Επίσης, η ομάδα αγωνίζεται και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις κάθε χρόνο, αλλά δεν έχει το δικαίωμα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να αγωνίζεται στην έδρα της καθότι δεν πληροί τις προδιαγραφές. Έτσι, το μεγάλο μας όνειρο είναι να προπονηθούμε και να αγωνιστούμε σε ένα κλειστό γυμναστήριο που να πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας και εξέλιξης και να είναι ανάξιο των αθλητών μας.”

 

 

Επισκιάστηκε ο θρίαμβος…

Δυστυχώς, λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου και τις συνεντεύξεις μας με την ομάδα, ολόκληρος ο κόσμος του ελληνικού χάντμπολ και η Νέα βυθίστηκαν στη θλίψη, καθώς έφυγε από τη ζωή ο 51χρονος κόουτς Σάσα Ζιβούλοβιτς.

 

Το θλιβερό γεγονός γνωστοποίησε με ανακοίνωση η Ελληνική Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: “Μεγάλη προσωπικότητα του αθλήματος, σπουδαίος άνθρωπος, πρότυπο αθλητή, χαρισματικός προπονητής, άριστος επαγγελματίας και οικογενειάρχης, ο Σάσα Ζιβούλοβιτς αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ από την Ελλάδα και τους Έλληνες, παρότι δεν γεννήθηκε εδώ. Τίμησε τα ελληνικά χρώματα και σεβάστηκε το Εθνόσημο από το πρώτο έως το τελευταίο του παιχνίδι.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ