Βασίλης Λεβέντης στον «ΧΤΥΠΟ»: Έχουμε έτοιμο σχέδιο για τη μεταφορά εξουσιών στους Δημάρχους

0

Με στωικότητα, πάντα προμηθής και έχοντας την Αγία Υπομονή στο γραφείο του, ο Βασίλης Λεβέντης σε ηλικία 65 ετών απολαμβάνει το όνειρό του μπαίνοντας στη Βουλή, αλλά και παίζοντας καθοριστικό ρόλο την επόμενη ημέρα στο πολιτικό γίγνεσθαι.

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΧΤΥΠΟΣ» και μίλησε για τη πρώτη του εμπειρία στα έδρανα της Βουλής, το κόμμα, τη τοπική αυτοδιοίκηση, το σχέδιο και πολλά άλλα «καυτά» πολιτικά ζητήματα.

Κατά τη πρώτη σας ομιλία από το βήμα της Βουλής είπατε «Ανέμενα αλλιώς τη Βουλή». Πως ήταν οι πρώτες σας εμπειρίες;

«Περίμενα οι βουλευτές να ενδιαφέρονται και να καίγονται για του κόσμου τα προβλήματα. Είδα μια Βουλή, που όλοι κοίταζαν τα αυτοκίνητα που θα πάρουνε, πόσα τηλέφωνα δικαιούνται, τα γραφεία τους και τις απολαβές τους. Επίσης, μου έκανε αρνητική εντύπωση ότι όλοι τους διάβαζαν τους ήδη έτοιμους λόγους, οπότε ότι και να έλεγα δεν λαμβάνονταν υπόψη. Οι λόγοι είναι προκατασκευασμένοι και γραμμένοι από άλλους, διάλογος δε μπορεί να γίνει μέσα στη Βουλή».

Αποπνέετε μια ηρεμία και μια στωικότητα σε σχέση με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του παρελθόντος. Αυτό που πιστεύετε οφείλετε;

«Είναι δική μου ωριμότητα. Κατάλαβα ότι δεν υπάρχει κέρδος από το να αυξάνω τους τόνους της φωνής μου. Σημασία έχει αυτό που λες να είναι σπουδαίο και όχι το πως το λες. Μπήκα σε ένα άλλο κύκλο ζωής πια, να προσπαθώ να πείσω με τα επιχειρήματα, χωρίς εκρήξεις. Όσο ήμουν εκτός Βουλής πολεμούσα να κάνω τον κόσμο να ακούσει, τώρα ο κόσμος ακούει και θέλει υπεύθυνα και σοβαρά λόγια».

Τάσσεστε υπέρ της εθνικής συναίνεσης και τη ευρύτερης διακυβέρνησης. Ποια είναι η πολιτική σας τοποθέτηση για αυτό;

«Είμαι υπέρ αυτού για να έρθουν επενδύσεις και για να δώσουμε στους δανειστές την εικόνα πολιτικής σταθερότητας, αλλά και για να επανέλθουν οι καταθέσεις των Ελλήνων που έχουν δραπετεύσει στο εξωτερικό».

Θα συνεργαζόσασταν με οποιοδήποτε κόμμα;

«Εννοείται σε καμία περίπτωση με Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Ωστόσο, ακόμη και με τα υπόλοιπα κόμματα δε διατίθεμαι να συνεργαστώ, παρά μόνο για χάρη της χώρας. Δεν έχω κάποιο κοινό μαζί τους, αλλά θα ήμουν θετικός σε μια οικουμενική κυβέρνηση ώστε να καταστρωθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Να σημειώσω ότι δεν θα μπαίναμε στη κυβέρνηση, έχω δηλώσει ότι δεν θα παίρναμε υπουργεία σε αυτή τη περίπτωση, απλά θα ψηφίζουμε οτιδήποτε εγκρίνουμαι. Όταν την επομένη της εισόδου μας στη Βουλή έστειλα επιστολή στον κ. Τσίπρα με τα εννιά σημεία, ανέφερα ότι δεν ενδιαφερόμαστε για υποργεία και λάφυρα, αλλά αν προχωρούσε κάποια από αυτά θα τον στήριζα στη Βουλή.

Πιστεύετε θα γίνει σύντομα οικουμενική κυβέρνηση και αν ναι θα είναι σε αυτή η Ένωση Κεντρώων;

«Πιστεύω ότι θα γίνει σύντομα οικουμενική κυβέρνηση με την συμμετοχή της Ένωσης Κεντρώων η οποία μάλιστα δεν θα πάρει κανένα υπουργείο παρά μόνο θα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του κοινού σχεδίου. Εγώ δε μπαίνω σε κυβέρνηση που να μου λένε να υπογράφω εκβιαστικά».

Έχετε μεγάλη πείρα στη τοπική αυτοδιοίκηση αφού το 1982 ήσασταν υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιώς και το 1986 υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων ανάμεσα σε σπουδαίες προσωπικότητες. Ποια είναι η άποψή σας για τη τοπική αυτοδιοίκηση;

«Η Ένωση Κεντρώων έχει επταετές σχέδιο για να μεταφερθούν όλες οι εξουσίες στους Δημάρχους. Δηλαδή, να εισπράττουν τους φόρους από τους πολίτες και αντί να είναι επαίτες και να ζητάνε χρήματα από τους υπουργούς, θα αποδίδουν στη γενική κυβέρνηση μέρος των φόρων. Οι Δήμοι θα κρατούν τα έσοδα για συναλλαγές με το πολίτη, για τον τοπικό σχεδιασμό και για διάφορα έργα, οι Δήμαρχοι θα έχουν επιβλέποντες τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες, οι οποίοι θα είναι οι ενδιάμεσοι της κυβέρνησης και των Δήμων. Αυτό το σχέδιο θέλει επτά χρόνια για να εφαρμοστεί πλήρως και σίγουρα η Ελλάδα θα αλλάξει. Θα γίνονται τοπικά έργα, τοπικά δημοψηφίσματα και η τοπική αυτοδιοίκηση θα αποκτήσει την ισχύ της και την αυτοδυναμία της».

Έχετε επαφή με Δημάρχους; Ενημερώνεστε για τα προβλήματα της τοπική αυτοδιοίκησης;

«Έχω πολλούς φίλους Δημάρχους, κάνω συνέχεια συναντήσεις μαζί τους και γενικά μου λένε ότι δεν έχουν χρήματα, ότι δεν έχουν εξουσίες και ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη περιουσία των Δήμων διότι έχουν κάποια κληροδοτήματα. Δηλαδή, είναι δεμένα τα χέρια τους και κάθε Δήμαρχος παλεύει δίχως όπλα και εκλιπαρεί τους υπουργούς».

Είπατε πρόσφατα ότι υπάρχουν περιπτώσεις Δήμων στους οποίους μισθοδοτούνται 800 υπάλληλοι και προσέρχονται μόνο οι 400. Έχετε στοιχεία γι’ αυτό;

«Έχουμε στοιχεία και δυστυχώς η αργομισθία στο Δημόσιο στην Ελλάδα μπορεί να φτάνει έως και το 30% και μάλιστα σε μερικούς Δήμους υπερβαίνει αυτό το ποσοστό. Ξέρετε τι είναι οι μισοί υπάλληλοι ενός Δήμου να μην δουλεύουν, με τα ίδια χρήματα θα γίνονταν πολλά έργα».

Πως μπορεί να καταπολεμηθεί κατά τη γνώμη σας;

«Έχω πάρει από ένα πανεπιστήμιο του Λονδίνου μια μελέτη για το πως μπορούμε να βρούμε τους αργόμισθους σε βάθος δεκαετίας πίσω. Η μέθοδος ονομάζεται «360 degree» και εννοεί την περιστροφική αναζήτηση. Δηλαδή, αν κάποιος ήταν στο γραφείο του υπουργείου Ανάπτυξης, θα πάρουμε από τους διατελέσαντες προϊσταμένους του, ακόμη και αν είναι συνταξιούχοι, πληροφορίες για το έργο του και τις επιδόσεις του. Εν συνεχεία, από τους υφισταμένους προϊσταμένους και τέλος δειγματοληπτικά θα επιλεχθούν τυχαία 2-3 φάκελοι που χειρίστηκε ο υπάλληλος για να δούμε αν κωλυσιεργούσαι, αν τα πήρε και αν προσέρχονταν στην εργασία του. Ξέρετε χρειάζεται πολιτική βούληση για να απαλλάξουμε το δημόσιο από τα τρωκτικά. Ας πούμε σε μια υπηρεσία που δουλεύουν 10 άτομα, αν οι πέντε δεν προσέρχονται στη δουλειά τους, τότε ούτε οι υπόλοιποι που εργάζονται θα αποδώσουν. Όσον αφορά αυτούς τους Δήμους, οι υπάλληλοι δεν πάνε καθόλου για δουλειά για να μην γίνονται ορατοί και προκαλούν, με αποτέλεσμα ο μισθός να πηγαίνει κατευθείαν στο σπίτι».

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας;

«Παρόλο που ο Πρωθυπουργός έχει υπογράψει τα χειρότερα πράγματα, ευελπιστώ ότι η χώρα σε λίγο καιρό θα σταθεί ξανά όρθια. Οι ξένοι θέλουν μια κυβέρνηση με σοβαρότητα που θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες εμμέσως θα αναδιοργανώσουν τη χώρα. Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν θα επιστραφούν τα χρήματα από το ελληνικό κράτος, ωστόσο δε θέλουν κάθε δυο μήνες η Ελλάδα να απλώνει το χέρι και να ζητά δανεικά. Οι ξένοι δε θέλουν να βλέπουν τη κυβέρνηση να περνά δήθεν κανένα «σκληρό» νομοσχέδιο και μετά να μένει στα ντουλάπια της Βουλής. Έχουν διαπιστώσει ότι τους κοροϊδεύουν οι ελληνικές κυβερνήσεις με σκοπό τη ψηφοθηρία. Αυτή η δυσπιστία έκανε τους ξένους να βάλουν τον κόφτη και το υπερταμείο για να φοβηθούμε».

Τι εισπράττεται από την επικοινωνία σας με τον κόσμο;

«Έχει μεγάλη αγωνία ο κόσμος. Όλοι έχουν καταλάβει ότι ο κ. Τσίπρας διατηρείται στην εξουσία υπογράφοντας τα πάντα και παρακολουθούν έντρομοι αυτό το πολιτικό ξεβράκωμα».

Οι εκλογές θα βοηθούσαν τη δεδομένη χρονική στιγμή;

«Σίγουρα οι εκλογές δεν θα έκαναν καλό αυτή τη χρονική στιγμή, αλλά θα ήταν ένας τρόπος να γλιτώσουμε από αυτή τη κυβέρνηση. Αν δεν θέλουν την οικουμενική κυβέρνηση και επιμείνουν μέχρι τέλος στην αδιαλλαξία τους, τότε θα έρθει η κατακραυγή του κόσμου και αναπόφευκτα οι εκλογές».

Που πιστεύετε ότι θα κινηθεί το ποσοστό της Ένωσης Κεντρώων στις επόμενες εκλογές;

«Πιστεύω το ποσοστό μας θα κινηθεί από 8-12%. Παρατηρείται ευχάριστη άνοδος στα ποσοστά του κόμματος διότι ούτε ρουσφέτια κάναμε, ούτε το φάρμακο κατά του καρκίνου βρήκαμε. Εγώ μιλάω από καρδιάς και ο κόσμος το εκτιμά αυτό. Μπορεί να είμαι 65 ετών, αλλά έχω ακόμη πάρα πολλά να δώσω. Έχω ένα έτοιμο «οπλοστάσιο» που κανείς δεν γνωρίζει, τους περιμένουν πολλές εκπλήξεις».

Ποια είναι η άποψή σας για τους νέους ηλικιακά πολιτικούς;

«Η νέα γενιά των πολιτικών θα πρέπει να είναι ειλικρινής και όχι δημαγωγοί. Παραδείγματος χάρη, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρ’ ότι είναι νέα παιδιά, είναι ψημένοι στον παλαιοκομματικό τρόπο. Θέλω να πω μπορεί να είναι νέοι ηλικιακά, αλλά στα μυαλά είναι γέροι. Έχουν δίπλα τους επικοινωνιολόγους και κοιτάνε τι αρέσει στο κόσμο και μοιράζουν υποσχέσεις ασχέτως αν μπορούν να το κάνουν. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα που έχουν οδηγήσει τους νέους μακριά από τη πολιτική».

Η εικόνα με την Αγία Υπομονή στο γραφείο σας να φανταστούμε ότι συμβολίζει τον αγώνα σας;

«Όταν μπήκαμε στη Βουλή με επισκέφθηκε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, μου δώρισε την Αγία Υπομονή και μου είπε ότι επειδή έκανες 35 χρόνια να μπεις στη Βουλή η μόνη αγία που ταιριάζει στο γραφείο σου είναι η Αγία Υπομονή. Έστω και δεξιό δώρο, ήταν ευπρόσδεκτο».

Αν δούμε την Ένωση Κεντρώων σε ευρύτερη διακυβέρνηση στο μέλλον, θα θέλαμε μια υπόσχεση και μια ευχή από εσάς…

«Η υπόσχεση είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλη μας τη δύναμη, θα είμαστε σκληροί και θα επιβάλλουμε τους όρους, οι οποίοι θα είναι όλοι υπέρ των νέων και φτωχών ανθρώπων. Η ευχή είναι να μην υπάρχει αδιαλλαξία από αυτούς που θα απαρτίζουν τη κυβέρνηση και να βάλουν τη χώρα πάνω από το κόμμα. Να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε προς όφελος του λαού».

Συνέντευξη στον Θανάση Μπίκα

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.