Ελάτε στην παρέα μας

Λυκόβρυσης - Πεύκης

Ο Μ. Ψυχάλης στον Χ-τύπο: “Πήγαν στη μισθοδοσία των εργαζομένων τα χρήματα για την πανδημία”

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης κ. Μάριου Ψυχάλη

Για δήμο που βρίσκεται σε τέτοιο οικονομικό αδιέξοδο, ώστε χρησιμοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, της έκτακτης οικονομικής στήριξης που έλαβε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, στη μισθοδοσία του προσωπικού του, έκανε λόγο στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Μάριος Ψυχάλης.

Ακόμη, ο αρχηγός του Συνδυασμού “Δήμος Μπροστά +” σχολιάζοντας την δημοτική αρχή σημειώνει ότι “η διοίκηση Μαυρίδη επιχειρεί να αφήσει καμένη γη, γνωρίζοντας ότι οι δημότες δεν πρόκειται να την εμπιστευθούν ξανά”.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Ψυχάλη έχει ως εξής:

 

Κύριε Ψυχάλη, είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που αντιμετώπισε ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης τις συνέπειες της πανδημίας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο;

Η δημοτική αρχή δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την στήριξη των κατοίκων και των επιχειρήσεων, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ειδικά σε οικονομικό επίπεδο η δημοτική αρχή απέρριψε δύο φορές προτάσεις της αντιπολίτευσης για την λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν κατοίκους και επιχειρήσεις. Οι κοινωνικές δομές λειτουργούν λόγω της ευσυνειδησίας των δημοτικών υπαλλήλων. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν είναι απλά απροετοίμαστη, αλλά αδιάφορη. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Ο δήμος βρίσκεται σε τέτοιο οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ της έκτακτης οικονομικής στήριξης που έλαβε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, σε τακτική μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού. Αυτό τα εξηγεί όλα. Δηλαδή, ο Δήμος έλαβε χρήματα για να στηρίξει κατοίκους και επιχειρήσεις και τα μετέφερε στην τακτική μισθοδοσία.

 

Γενικότερα, πως κρίνετε τη διοίκηση Μαυρίδη, σε αυτά τα έξι χρόνια, που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης;

Η διοίκηση Μαυρίδη έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Σε οικονομικό επίπεδο έχουν συσσωρευθεί οφειλές τρίτων προς των Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και η δημοτική αρχή δεν επιχειρεί να αναζητήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράδειγμα, μια επιχείρηση οφείλει άνω των 400.000 ευρώ και ο Δήμος δεν έχει στείλει ούτε ένα εξώδικο. Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει χάσει μια δεκαετία, διότι δεν δημιουργούνται νέες υποδομές, όπως πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι, δεν γίνεται συντήρηση των πεζοδρομίων και των δρόμων, ενώ η καθαριότητα βρίσκεται σε πολύ κακό επίπεδο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων. Η διοίκηση Μαυρίδη επιχειρεί να αφήσει καμένη γη, γνωρίζοντας ότι οι δημότες δεν πρόκειται να την εμπιστευθούν ξανά. Θα ήθελα να υπογραμμίσω κάτι επιπλέον. Η αδιαφορία του Τ. Μαυρίδη για τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης τεκμαίρεται από το γεγονός ότι απουσιάζει τουλάχιστον στο 70% των Δημοτικών Συμβουλίων. Αναρωτηθείτε εάν ο δήμαρχος δεν εμφανίζεται στα Δημοτικά Συμβούλια πόσο μπορεί να ενδιαφέρεται για το Δήμο.

 

Σε ποιους τομείς πιστεύετε πως θα πρέπει να ρίξει το βάρος του ο Δήμος το επόμενο διάστημα;

Ο Δήμος οφείλει να καλύψει το αναπτυξιακό κενό των προηγούμενων ετών και να ανακουφίσει τους κατοίκους. Έργα υποδομών σε αθλητικές δομές, βελτίωση των δρόμων και ασφαλτόστρωση, των πεζοδρομίων, επενδύσεις στην καθαριότητα και μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των κατοίκων στα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους. Απαιτούνται γενναίες μειώσεις στην επιβάρυνση των νέων γονιών στους παιδικούς σταθμούς και αξιοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, όπως το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τον αδύναμο συμπολίτη μας. Για να γίνουν όλα τα παραπάνω απαιτούνται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση της απορρόφησης εσόδων από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βεβαίως πρέπει να τονιστεί μια προτεραιότητα που αποτελεί ένα ειδικό ξεχωριστό κεφάλαιο και είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το περιβάλλον βάλλεται από την δημοτική αρχή. Τα δάση μας κινδυνεύουν, το πράσινο απαξιώνεται, ενώ η ανακύκλωση είναι σχεδόν μηδενική. Αυτό πρέπει άμεσα να αλλάξει. Το μέλλον σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στηρίζεται στην πράσινη οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

 

Η εκλογή της παράταξης “Δήμος Μπροστά +” στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε έκπληξη για αρκετούς. Ποια στοιχεία, δικά σας και της παράταξης, ήταν αυτά που εμπιστεύτηκαν οι πολίτες;

Όποιος παρακολούθησε την προεκλογική εκστρατεία από τον φθινόπωρο του 2018 που ανακοινώσαμε την συμμετοχή μας στις εκλογές, δεν νομίζω ότι εξεπλάγη με το αποτέλεσμα. Είναι ένα ομαδικό εγχείρημα, εργάζονται πολλοί συνάδελφοι καθημερινά με σκοπό να λειτουργεί η παράταξη αποτελεσματικά. Εμπιστευόμαστε νέα στελέχη, όχι κατ΄ ανάγκη ηλικιακά, τα οποία έχουν διάθεση να εργαστούν για το Δήμο. Είμαστε μια ειλικρινής παράταξη, που δεν σβήσαμε τις μηχανές μετά τις εκλογές, αλλά ακριβώς το αντίθετο, αυξήσαμε την εργασία μας με σκοπό να βρισκόμαστε κοντά σε όσους μας έχουν ανάγκη.

 

Ως αξιωματική αντιπολίτευση που ρίχνετε το βάρος σας και πως προσπαθείτε να είστε χρήσιμοι για τους πολίτες της περιοχής;

Ο ρόλος της μείζονος μειοψηφίας είναι σαφής, θεσμικός και ουσιαστικός. Η αντιπολίτευση οφείλει να ελέγχει τις παραλήψεις της δημοτικής αρχής, στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και σε ανώτερα επίπεδα. Σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο καταθέτουμε γραπτώς ερωτήσεις, ασκώντας αντιπολίτευση, αλλά η δημοτική αρχή αρνείται να απαντήσει, προφορικώς ή γραπτώς.

Επίσης, μπορώ να σας αναφέρω ότι έχουμε προσφύγει δύο φορές στην δικαιοσύνη με σκοπό να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών, με τελευταίο παράδειγμα τις νομικές ενέργειες για την άμεση αποπεράτωση της πλατείας Πέρρου, δηλαδή της κεντρικής πλατείας της Πεύκης.

Επιπλέον, είναι δεκάδες οι φορές που έχουμε αναδείξει σοβαρά προβλήματα κατοίκων, επιχειρήσεων και εργαζομένων, για τα οποία η δημοτική αρχή αδιαφορεί.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εδώ και ένα χρόνο λειτουργούμε γραφεία της παράταξης μας στο Ηλιακό Χωριό με σκοπό να βρισκόμαστε κοντά στους πολίτες, ενώ πραγματοποιούμε συνεχώς θεσμικές συναντήσεις με φορείς του Δήμου. Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι η παράταξη μας «δήμος μπροστά+» διαθέτει πλήθος εξειδικευμένων στελεχών, όπως δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί, οικονομολόγοι, που σε πολλές των περιπτώσεων έχουν συνδράμει σε πολύ σοβαρά θέματα του Δήμου, ενώ συνεχώς κατατίθενται από τα μέλη της παράταξης μας στα Δ.Σ των ΝΠΔΔ του Δήμου τεκμηριωμένες προτάσεις για την βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ