Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Β. Ντηνιακός στο Χ-τύπο: “Σε ενάμιση χρόνο πετύχαμε την ένταξη έργων, άνω των 10 εκατ. ευρώ”

Δημοσιεύθηκε

στις

“Όταν αναλάβαμε την Δημοτική Αρχή το 2019 βρεθήκαμε μπροστά σε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση”, ανέφερε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Δήμαρχος Χαΐδαρίου, κ. Βαγγέλης Ντηνιακός και περιέγραψε με ποιον τρόπο προσπαθεί να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου ενημερώνει για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την υλοποίηση μεγάλων έργων στην πόλη αλλά και για τις δράσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Χαϊδαρίου έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή κάνοντας μας έναν απολογισμό στις παρεμβάσεις σας στην τρέχουσα δημοτική θητεία.

Όταν αναλάβαμε την Δημοτική Αρχή τον Σεπτέμβριο του 2019 βρεθήκαμε μπροστά σε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση στον Δήμο και στην πόλη.

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου ήταν και παραμένει οριακή, κυρίως λόγω του μεγάλου κόστους μισθοδοσίας που δημιουργήθηκε από επιλογές της προηγούμενης Διοίκησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμοι ίδιοι πόροι για έργα και μελέτες, η πρόοδος της πόλης να εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την διασφάλιση πηγών χρηματοδότησης.

Παράλληλα, πολύ λίγα έργα υλοποιήθηκαν στο Χαϊδάρι καθ’ όλη την τελευταία δεκαετία, ενώ έργα για τα οποία είχε βρεθεί χρηματοδότηση απεντάχθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας της προηγούμενης Διοίκησης, λόγω ανωριμότητας των μελετών και γενικής έλλειψης προεργασίας.

Οι βασικές κοινωφελείς υποδομές (πεζοδρόμια, πλατείες, χώροι πρασίνου) ήταν κακοσυντηρημένοι και χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων.

Η καθαριότητα στην πόλη παρουσίαζε μεγάλες ελλείψεις, η ανακύκλωση δεν υλοποιούνταν καθόλου, σε πολλά σημεία του Χαϊδαρίου είχαν συσσωρευτεί σωροί από μπάζα και ογκώδη αντικείμενα.

Πρώτη προτεραιότητά μας λοιπόν ήταν η διεκδίκηση και διασφάλιση χρηματοδοτήσεων για νέα έργα υποδομών, από κάθε διαθέσιμη πηγή. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να αλλάξει ριζικά η εικόνα της πόλης. Μέσα σε ενάμιση χρόνο πετύχαμε την ένταξη έργων συνολικού Προϋπολογισμού άνω των 10 εκατομμυρίων Ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρω την αποκατάσταση και επανάχρηση του Πύργου Παλατάκι, την βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Δάσους Χαϊδαρίου, την ανάπλαση της περιοχής της Αστυθέας και της κεντρικής οδού Στρ. Καραϊσκάκη, την συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Γηπέδου στο Α’ Αθλητικό Κέντρο.

Στον ίδιο τομέα, την διασφάλιση χρηματοδοτήσεων, υποβάλλουμε αυτές τις μέρες ώριμες προτάσεις συνολικού Προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων Ευρώ στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Ένας πολύ σημαντικός στόχος και βασική προεκλογική μας δέσμευση ήταν η λειτουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας που να συνδέει όλες τις συνοικίες του Χαϊδαρίου με το κέντρο του Δήμου και τον Σταθμό Μετρό Αγία Μαρίνα. Τα Χριστούγεννα του 2020 ξεκίνησε η γραμμή 1, που συνδέει το Αττικό Νοσοκομείο και την συνοικία της Γρηγορούσας με το Μετρό. Τον Απρίλιο του 2021 ξεκίνησε η πιλοτική γραμμή Δημοτικής Συγκοινωνίας Δάσος – κεντρικό Χαϊδάρι – Σταθμός Αγία Μαρίνα με προκράτηση θέσεων μέσω εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα. Είναι μια πρωτοποριακή για όλη τη χώρα λειτουργία που υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι υπόλοιπες γραμμές της δημοτικής Συγκοινωνίας, αξιοποιώντας τα 3 νέα λεωφορεία που απέκτησε ο Δήμος με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Φιλόδημος.

Βρίσκονται σε εξέλιξη οι δυο παράλληλες εργολαβίες για την ανακατασκευή συνολικά 28 Παιδικών Χαρών σε όλη την πόλη. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται μετά από πολυετή καθυστέρηση και αφού κατορθώσαμε να επιλύσουμε μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια.

Η Διεύθυνση Καθαριότητας και Περιβάλλοντος αναβαθμίστηκε, έχουν διπλασιαστεί τα καθημερινά δρομολόγια της αποκομιδής, πραγματοποιείται τακτικό πλύσιμο και απολύμανση των κάδων και εκστρατείες καθαρισμού και συντήρησης σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους. Δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά η βελτίωση στην ποιότητα της καθημερινής ζωής των κατοίκων είναι ήδη αισθητή.

Η Υπηρεσία Πρασίνου έχει κι αυτή εντατικοποιήσει το έργο της, με συνεχείς παρεμβάσεις συντήρησης και επαύξησης του Πρασίνου. Έχουμε υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ώστε να έχουμε την επιστημονική συνδρομή του στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των παρεμβάσεών μας.

Δημιουργήσαμε τη νέα Δομή του Γραφείου Δημότη, για την υποδοχή, διαχείριση και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων που αναφέρουν οι κάτοικοι στις Δημοτικές υποδομές. Η λειτουργία του Γραφείου Δημότη υποστηρίζεται από ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στον ιστότοπο του Δήμου.

Θα σταματήσω σε αυτά τα πολύ βασικά, για να μην καταχραστώ τον χώρο της εφημερίδας σας.

 

Η χώρα κινείται στους ρυθμούς του κορωνοϊού. Πως προσπαθεί ο δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να σταθεί αρωγός των πολιτών στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία;

Κατά τις περιόδους των lockdown ο Δήμος επέδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για τα μοναχικά άτομα και για όλους όσοι εξαρτώνται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες για την καθημερινή τους διαβίωση. Οι τηλεφωνικές γραμμές του Γραφείου Δημότη και της Κοινωνικής Υπηρεσίας λειτουργούσαν μέχρι αργά το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Το Βοήθεια στο Σπίτι ανταποκρινόταν σε όλα τα αιτήματα κατοίκων. Βρέθηκαν τρόποι ώστε να συνεχιστούν όλες οι δράσεις υλικής συνδρομής (σίτιση απόρων, διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης) με τήρηση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού. Λειτούργησαν τηλεφωνικές γραμμές για την ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών.

Μπαίνουμε τώρα σε μια νέα περίοδο. Όλοι ελπίζουμε σε μια ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και στην μείωση των αρνητικών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος είναι έτοιμος να εντατικοποιήσει τις δράσεις κοινωνικής υποστήριξης για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

 

Πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον να καταφέρετε να υλοποιήσετε το τεχνικό πρόγραμμά σας και σε ποιους τομείς ρίχνετε το βάρος σας;

Όπως προανέφερα, η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε μεγάλης κλίμακας έργα από ίδιους πόρους. Τα Τεχνικά Συνεργεία του Δήμου έχουν επικεντρωθεί στις συντηρήσεις πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων που σε πολλά σημεία της πόλης φέρουν έντονα τα σημάδια της φυσικής φθοράς του χρόνου. Παράλληλα, δίνουμε βάρος στις παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια για την επιδιόρθωση καθημερινών μικροζημιών αλλά και για μεγαλύτερες εργασίες αναβάθμισης των υποδομών (μονώσεις, χώροι υγιεινής, προαύλια κλπ).

Για τα μεγαλύτερης κλίμακας έργα, σας περιέγραψα την διαρκή αναζήτηση χρηματοδοτήσεων που πραγματοποιούμε, η οποία μας επιτρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον. Επίσης, κατορθώσαμε να ωριμάσουμε με άρτιο τρόπο και ήδη να δημοπρατήσουμε τα λίγα έργα που είχαμε παραλάβει ενταγμένα σε Προγράμματα αλλά δυστυχώς είχαν μεγάλες ελλείψεις στις μελέτες και στην προετοιμασία τους.

 

Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις για το προσεχές διάστημα που θα μπορούσατε να ανακοινώσετε;

Αναφέρθηκα ήδη στην έναρξη των υπόλοιπων γραμμών της Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Προετοιμάζουμε την αντικατάσταση όλου του Δημοτικού οδοφωτισμού με led, έργο με το οποίο θα ενισχυθεί ο φωτισμός σε κάθε σημείο του Χαϊδαρίου ενώ παράλληλα θα επιτύχουμε σημαντική οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος.

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο είναι οι συζητήσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την δημιουργία του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στον ιστορικό χώρο του Μπλοκ 15 στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο για την διάνοιξη ανεξάρτητης από το Στρατόπεδο οδού πρόσβασης στον χώρο του Μπλοκ 15 από σημείο της πόλης μας.

Η μεγάλη διεκδίκηση του Δήμου μας για την ολοκλήρωση της παραχώρησης στον Δήμο έκτασης 55 στρεμμάτων από το Στρατόπεδο βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο. Η προμελέτη του Δήμου για την έκταση προβλέπει την αξιοποίησή της ως χώρου πρασίνου και αθλητικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας έτσι ένα νέο σημείο αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας.

 

Είστε από τους πιο νέους δημάρχους της χώρας. Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που μπορεί να αξιοποιηθεί στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Οι νέες ιδέες και η διάθεση για αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών προς όφελος της πόλης και των κατοίκων, μπορούν να αποτελέσουν το πλεονέκτημα στο οποίο αναφέρεστε. Το σχέδιό μας για το Χαϊδάρι είναι να μετατραπεί σε μια αληθινά «έξυπνη πόλη», με ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των κατοίκων σε όλο και περισσότερους τομείς. Μια «πράσινη πόλη» με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και γενικευμένη εφαρμογή της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. Μια πόλη της απασχόλησης και της ανάπτυξης, με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και αποτελεσματικές δράσεις διασύνδεσης των ανέργων με τις επιχειρήσεις και τόνωσης της νέας επιχειρηματικότητας. Πιστεύω ότι αυτό το όραμα για το μέλλον εκφράζει τις απόψεις και της δικής μου γενιάς και των ακόμη νεότερων.

Θα έλεγα λοιπόν ότι επιδίωξή μας πρέπει να είναι οι νέοι άνθρωποι και η δυναμική που διαθέτουν να αποτελέσουν ένα πλεονέκτημα συνολικά για το Χαϊδάρι. Για αυτό εργαζόμαστε.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ