Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Μετά covid εποχή: Ανάκαμψη, μέσω επενδύσεων, στήριξη αγοράς και εργασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχέδιο για τη μετά covid εποχή θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα της πανδημίας και να διατηρήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων.

Η επόμενη ημέρα της πανδημίας μόνο εύκολη δεν είναι και η αποσωλήνωση της οικονομίας που όλο το προηγούμενο διάστημα επιβίωνε μέσω κρατικών ενισχύσεων, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς.

Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να δουλέψουν στο φουλ οι κυβερνητικές μηχανές, προκειμένου να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Οι κίνδυνοι άλλωστε είναι τεράστιοι και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί για να μπορέσει η αγορά και η οικονομία να αντέξουν σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία που διαμορφώνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Κοινό μυστικό είναι, ότι η αγορά έχει ανάγκη από «ζεστό» χρήμα, που έχει εξαφανιστεί, ώστε η χώρα να κάνει το βήμα προς τα εμπρός και να γίνει πράξη η πολυπόθητη ανάκαμψη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε τρεις άξονες που είναι οι εξής:

  • Μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η χώρα ξεπερνά τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
  • Επενδύσεις, που βάζουν τις βάσεις για να μπει φρένο στον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της οικονομίας.
  • Στήριξη της αγοράς και της εργασίας, όπου υπάρχει ανάγκη προκειμένου να μην υπάρξουν μαζικά λουκέτα και απολύσεις.

Με δεδομένο πάντως ότι δεν υπάρχουν άλλα «λεφτόδενδα» κυβερνητικά στελέχη τονίζουν  ότι ο κλείνει κύκλος των οριζόντιων μέτρων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διευκρινίζουν ωστόσο, ότι μέτρα θα ληφθούν εάν διαπιστωθεί ότι η επιστροφή στην κανονικότητα απαιτεί νέα κεφάλαια για να αποτραπεί ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας αλλά και «λουκέτα» στην αγορά.

Ο κίνδυνος να κλείσουν ή να βρεθούν στο περιθώριο επιχειρήσεις που  άντεξαν με τη βοήθεια του κράτους είναι υπαρκτός και αυτός είναι και ο λόγος που είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Ωστόσο, η λογική της στήριξης θα είναι τελείως διαφορετική από εδώ και στο εξής, κάτι που γίνεται σαφές από τα στοχευμένα μέτρα του Ιουνίου συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

 

Ενοίκια

Για παράδειγμα, μειωμένα ενοίκια θα καταβληθούν και τον Ιούνιο, αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες ισχύουν ακόμα περιοριστικά μέτρα, καθώς και για εκείνες που ξεκίνησαν στα μέσα Μαΐου τη λειτουργία τους. Μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων είναι τα γυμναστήρια, οι σχολές χορού, οι παιδότοποι και ενδεχομένως η εστίαση, που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και δεν έχουν ακόμη καταφέρει να σταθούν στα πόδια τους.

 

Προαιρετικό «κούρεμα»

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το «κούρεμα» στα ενοίκια που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν υποχρεωτικό, θα γίνει προαιρετικό, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει νέα στήριξη.

Το προαιρετικό «κούρεμα» θα είναι της τάξης του 30%, με το κράτος να κάνει απλή σύσταση, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή.

 

Πάγιες δαπάνες

Στην κυβέρνηση ξέρουν ότι το οικονομικό τοπίο είναι εξαιρετικά δύσκολο και για το λόγο αυτό αρχίζει μέσα στον Ιούνιο, το πρόγραμμα των πάγιων δαπανών για περίπου 30.000 επιχειρήσεις.

Η συνολική ενίσχυση μέσω voucher είναι 500 εκατ. ευρώ, με τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που θα προκύψουν έως το τέλος του χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιδότηση στις επιχειρήσεις:

  • θα καταβληθεί στις αρχές του επόμενου μήνα,
  • θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων λειτουργικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020.

 

Αναστολές εργασίας

Ανάλογη τακτική θα υπάρξει και για το επίδομα αναστολής εργασίας που θα δοθεί και τον Ιούνιο- όπως έγινε τον Μάιο- για εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό, με δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται και η έγκριση από την Κομισιόν «πακέτου» ύψους 425 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού.

 

Ρύθμιση χρεών

Ο κίνδυνος των «λουκέτων»,  επαναφέρει στο προσκήνιο ρυθμίσεις που δεν αφορούν μόνο τα χρέη-υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν την περίοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ρυθμίσεις που βρίσκονται στα σκαριά ενδεχομένως να αφορούν και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος, αλλά  και τον ΕΝΦΙΑ.

Οι αρχικές σκέψεις ήταν για 24 άτοκες ή 48 έντοκες, αλλά τώρα είναι στα σκαριά σχέδιο για διατήρηση των 24 άτοκων δόσεων και αύξηση των έντοκων δόσεων σε 60-72.

 

Εθνικό Σχέδιο

Οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς είναι σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει μέσα στον Ιούνιο και η εισροή των πόρων συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ θα αρχίσει από φέτος το καλοκαίρι.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει ώθηση στην αγορά, με επιχορηγήσεις σε  μικρομεσαίες επιχειρήσεις 1,5 δισ. ευρώ, το Εξοικονομώ, η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων 1 δισ. ευρώ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ