Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ: “Αναβαθμίζονται συνεχώς οι υπηρεσίες προς τους δημότες”

Δημοσιεύθηκε

στις

Για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον δήμο Ηρακλείου Αττικής σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο αναφέρθηκε στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος της πόλης, κ. Νίκος Μπάμπαλος. Μάλιστα, τα θέματα που αναδείχτηκαν ήταν τόσα, που για την πληρέστερη παρουσίασή τους η συνέντευξη θα δημοσιευθεί σε δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος που δημοσιεύουμε σήμερα, ο δήμαρχος ενημερώνει για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το ακραίο καιρικό φαινόμενο που έπληξε την πόλη την Τρίτη 13 Οκτωβρίου και στη συνέχεια σε ένα μικρό απολογισμό απαριθμεί συνοπτικά τα έργα και τις υπηρεσίες που έχουν υλοποιηθεί κατά τη νέα δημοτική περίοδο.
Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το θέμα της πανδημίας και ο κ. Μπάμπαλος εξηγεί πως ο δήμος έχει καταφέρει να μην βρίσκεται στους “κόκκινους” δήμους σε επίπεδο κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ακόμη ο κ. Μπάμπαλος απαντά για το ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του δήμου και τι σχεδιάζει να κάνει το επόμενο διάστημα.

Ξεκινώντας δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο πρωτοφανές, ακραίο καιρικό φαινόμενο που χτύπησε ένα μεγάλο μέρος της πόλης του Ηρακλείου. Ποιες οι εξελίξεις από αυτό το μέτωπο;
Είναι αλήθεια ότι ο ανεμοστρόβιλος, γιατί όπως αποδείχθηκε περί ανεμοστρόβιλου μιλάμε, που έπληξε την πόλη μας ήταν κάτι το πρωτοφανές για τα δεδομένα όχι μόνο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της Αττικής. Στο πέρασμά του άφησε εικόνες και ζημιές πρωτόγνωρες για το Ηράκλειο. Δείξαμε όμως γρήγορα αντανακλαστικά, συντονίσαμε τη δράση μας μαζί με τους εργαζόμενους, που δούλεψαν με αυταπάρνηση όλες αυτές τις ημέρες, και, σε συνεργασία με τους Ηρακλειώτες καταφέραμε να επαναφέρουμε τη λειτουργία της πόλης σε χρόνο άμεσο, μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας της θεομηνίας.
Τώρα προτεραιότητά μας είναι να πιέσουμε για, όσο το δυνατό πιο γρήγορη, απόδοση των αποζημιώσεων. Είχαμε γύρω στα 1.000 αιτήματα για αυτοψίες σε πληγείσες ιδιωτικές περιουσίες, τις οποίες καλύψαμε μέσα σε λίγες ημέρες. Διαβιβάσαμε όλα τα αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία, τα οποία έχουν την ευθύνη της πληρωμής, και θα είμαστε σε καθημερινή επαφή μαζί τους μέχρι να αποζημιωθούν οι συμπολίτες μας.

 
Κύριε δήμαρχε, κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό για τον πρώτο χρόνο διοίκησής σας, κατά τη νέα δημοτική περίοδο, που θα στεκόσασταν;
Ξεκινάμε, νομίζω, από μια κοινή παραδοχή: πως αυτή η περίοδος, ειδικά από το 2020 και έπειτα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως διάστημα κανονικότητας, ως χρονιά που ο οποιοσδήποτε μπόρεσε να ακολουθήσει όσα είχε σχεδιάσει. Η πανδημία του COVID – 19 άλλαξε απότομα τις ζωές και τα πλάνα μας. Αναγκαστικά, έπρεπε να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας, να ρίξουμε το βάρος στην στήριξη και την προστασία της τοπικής κοινωνίας από τον κίνδυνο του COVID – 19 είτε άμεσα, συμβάλλοντας στην θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, είτε προσπαθώντας να επουλώσουμε τις παράπλευρες συνέπειες (οικονομικές, κοινωνικές κτλ).
Μέσα σε αυτή την συγκυρία, είναι ευτύχημα που είχαμε προλάβει, πριν από την έξαρση της πανδημίας, να θέσουμε σε εφαρμογή δύο από τα κύρια σημεία του προγράμματός μας για αυτή τη δημοτική περίοδο:

  • την πλατφόρμα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών, η οποία διαρκώς αναβαθμίζεται και αποτελεί σημαντικό εργαλείο όχι μόνο για την άνεση αλλά, πλέον, και για την ασφάλεια της υγείας των δημοτών μας, που δεν χρειάζεται να έρχονται στο δημαρχείο για τις υποθέσεις τους,
  • τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας. Κοινωνικό Παντοπωλείο – Βοήθεια στο σπίτι διότι οι πολίτες είχαν άμεση ανάγκη να επιλύσουν προβλήματα που τους προέκυπταν σε σχέση με την καθημερινότητά τους, ιδιαίτερα την περίοδο της Καραντίνας, που ήταν για όλους μας μια μεγάλη αλλαγή σε ότι θεωρούσαμε δεδομένο, δηλαδή να μπορούμε να εξασφαλίζουμε τα αγαθά για τις καθημερινές μας ανάγκες.

Η πανδημία ήταν και συνεχίζει να είναι για όλους μας – Δημοτική Αρχή και δημότες ένα μεγάλο στοίχημα ανθρωπιάς, χρησιμότητας, κυρίως όμως αποτελεσματικότητας.
Προσθέστε σε αυτά τη νέα μείωση που κάναμε στη δημοτική φορολογία – 5% έκπτωση στον ΦΗΧ – την τρίτη διαδοχική που εφαρμόζουμε σε τρεις συνεχόμενες χρονιές.
Θυμίζω, τα δημοτικά τέλη μειώνονται επί των ημερών μας σε κάθε προϋπολογισμό του Δήμου από το 2018 και έπειτα, φτάνοντας αθροιστικά να είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις που έχουν γίνει στην σύγχρονη ιστορία της πόλης, ίσως και ποτέ στο Ηράκλειο.
Παρόλα αυτά, δεδομένων των συνθηκών, δεν καταφέραμε και λίγα μέσα στο διάστημα Σεπτέμβριος 2019 – Οκτώβριος 2020.

Επιγραμματικά:

  • Εντάξαμε 8 επιπλέον σχολεία της πόλης σε προγράμματα χρηματοδότησης (Φιλόδημος, Πράσινο Ταμείο) και προχωράμε στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισής τους. Μέσα σε αυτά και τα 3 σχολεία που παρουσίασαν προβλήματα από τον σεισμό του 2019.
  • Εγκαινιάσαμε ένα ακόμα ολοκαίνουργιο δημοτικό παιδικό σταθμό, αυτόν της οδού Κ. Παλαμά. Αποτέλεσμα τούτου, κανένα παιδί δεν έμεινε εκτός σταθμών την τρέχουσα χρονιά.
  • Πετύχαμε την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε νέες γειτονιές του Ηρακλείου και την δωρεάν σύνδεση όλων των σχολείων και των δημοτικών κτιρίων.
  • Αγοράσαμε τις πρώτες εκτάσεις από σύνολο 4.500τμ ελεύθερων χώρων που έχουμε προγραμματίσει να αποκτήσουμε ώστε να μείνουν ελεύθεροι, πράσινοι και κοινόχρηστοι για όλους τους Ηρακλειώτες.
  • Επαναφέραμε τη Δημοτική Αστυνομία για να συμβάλλουμε στην τάξη και την ασφάλεια στην πόλη.
  • Συνεχίσαμε τις παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών αντιπλημμυρικά έργα σε στρατηγικά σημεία, ασφαλτοστρώσεις, επισκευή πεζοδρομίων, μετατροπή δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας όπου χρειάζεται.

Είναι και κάτι που αρκετοί δεν ξέρουν. Με δικές μας παρεμβάσεις – θεωρώ ότι έπαιξε ρόλο η φωνή μας – το Υπουργείο Εσωτερικών θέσπισε δύο άκρως ευεργετικές ρυθμίσεις. Ζητήσαμε, και τελικά έγιναν πράξη, την δυνατότητα οι συμπολίτες μας να μπορούν αφενός να απαλλαγούν αναδρομικά για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους, αφετέρου να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στους δημοτικούς καταλόγους, και στις δύο περιπτώσεις χωρίς χρεώσεις και προσαυξήσεις. Είναι κάτι που βοήθησε χιλιάδες πολιτών στο Ηράκλειο, εκατομμύρια σε όλη την Ελλάδα.

Σε ποιους τομείς έχετε προγραμματίσει να ρίξετε το βάρος σας στο προσεχές διάστημα;
Είναι αυτονόητο ότι συνεχίζουμε να έχουμε σε προτεραιότητα την θωράκιση της τοπικής κοινωνίας από την πανδημία, όπως περιέγραψα και νωρίτερα, είτε σε επίπεδο Δημόσιας Υγείας, είτε σε επίπεδο συνεπειών της κρίσης. Έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο ονομάζουμε «Κοινωνική Συμμαχία», όπου περιγράφεται επακριβώς τι πρέπει, τι μπορούμε να κάνουμε όλοι: Δήμος και δημότες, ώστε να αλληλοβοηθηθούμε, ώστε να μην μείνει κανείς μόνος απέναντι στα δύσκολα.
Παράλληλα, όμως, προχωράμε σημαντικά θέματα του Δήμου, κάποια από αυτά κομβικής σημασίας που θα διαμορφώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων για τις γενιές που θα έρθουν.
Για παράδειγμα, είμαστε στα τελευταία στάδια της συνεννόησης με την Περιφέρεια για δύο μεγάλα έργα που θα δώσουν κυκλοφοριακή ανάσα και θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα του Ηρακλείου: την ανάπλαση της λεωφόρου Ηρακλείου και την υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη.
Έχουμε ολοκληρώσει και σύντομα θα περάσουμε στην εφαρμογή του Σχεδίου για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην πόλη, το νέο, δηλαδή, κυκλοφοριακό χάρτη του Ηρακλείου με παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στο να κινηθούμε πιο άνετα, πιο φιλικά στο περιβάλλον, πιο βιώσιμα.
Έχουμε υπογράψει την σύμβαση και βάζουμε μπροστά την αλλαγή του συνόλου του δημοτικού φωτισμού με συστήματα LED για αποδοτικότερο και οικονομικότερο φωτισμό της πόλης.
Ολοκληρώνουμε τη δημοπράτηση και προχωράμε στην αναστύλωση του παλιού εργοστασίου στο πάρκο της οδού Πεύκων, με 2,4 εκατ. ευρώ που πετύχαμε να πάρουμε από ευρωπαϊκά προγράμματα, για να δημιουργήσουμε ακόμα ένα πολυχώρο στον Δήμο.

Πως προσπαθεί ο δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να σταθεί αρωγός των πολιτών σε αυτό το 2ο κύμα της πανδημίας;
Έχοντας μια καλή εμπειρία από την πρώτη περίοδο, όπου δημιουργήσαμε τους μηχανισμούς και τα εργαλεία για την υποστήριξη των συμπολιτών μας, συνεχίζουμε αυξάνοντας τις δράσεις μας σε αυτό το 2ο κύμα, που, όλοι ευχόμαστε, σύντομα να περάσει. Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε επιφυλακή και στην διάθεση των δημοτών. Ο Ηρακλειώτης μπορεί να ζητήσει βοήθεια τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά και εμείς θα συνδράμουμε.
Επιπλέον, προσθέτουμε, όπου χρειαστεί στις κεντρικές δράσεις που καθορίζουν ο ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία. Για παράδειγμα, φτιάξαμε δικές μας μάσκες τις οποίες μοιράσαμε στα παιδιά της πόλης την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς. Είχαμε την πρόθεση να το κάνουμε ενισχυτικά με εκείνες που θα δίνονταν από το κεντρικό κράτος, έτσι όμως όπως ήρθαν τα πράγματα, οι μάσκες του Δήμου έγιναν οι μόνες που τελικά πήραν τα παιδιά…Με όλες αυτές τις κινήσεις, με αυτή την «Κοινωνική Συμμαχία», το Ηράκλειο έχει καταφέρει να μείνει μακριά από τις πρώτες θέσεις στις λίστες με τα κρούσματα στην Αττική.

Σ.Σ. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, που θα δημοσιευθεί στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας ,το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, ο κ. Μπάμπαλος – μεταξύ άλλων – απαντά στον κ. Παπαδημητρίου, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα όσα μας είπε στη δική του συνέντευξη που πρόσφατα μας παραχώρησε και για …κερασάκι στην τούρτα, ο δήμαρχος απαντά στις φήμες που τον θέλουν να είναι υποψήφιος Βουλευτής στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας.   

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ