Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η Υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα στο Χ-τύπο: “Ενθαρρύνουμε τα θύματα βίας να σπάνε τη σιωπή τους”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ποια η ρίζα του φαινομένου της έμφυλης βίας και πώς η πολιτεία στέκεται στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών

Βρισκόμαστε ακόμα στον απόηχο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που για ακόμη μια χρονιά τιμήθηκε με καμπάνιες και δράσεις ευαισθητοποίησης και φυσικά με στόχο να ηχήσει δυνατά το μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις παγκόσμιες κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα μας είχε την τιμή να συνομιλήσει με την κα Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία μας παρουσίασε αναλυτικά τις αιτίες του προβλήματος και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο για την εξάλειψή του.

Παράλληλα, μας συστήνει καλύτερα τις δομές που υποστηρίζουν τα θύματα βίας και περνά ένα δυνατό μήνυμα ενθάρρυνσης προς όλες τις γυναίκες που υφίστανται συμπεριφορές κακοποίησης.

 

Πριν από λίγες ημέρες τιμήθηκε για άλλη μια χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στον απόηχο θα λέγαμε μιας χρονιάς που έφερε στην επιφάνεια πολλά περιστατικά έμφυλης βίας στη χώρα μας. Ποιοι είναι οι λόγοι πιστεύετε που έχουν οδηγήσει στην έξαρση του φαινομένου και πού εντοπίζεται η “ρίζα” του προβλήματος;

Η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν φαινόμενα σύνθετα και πολυπαραγοντικά και δεν κάνουν εξαιρέσεις ανάμεσα σε οικονομικές, κοινωνικές, μορφωτικές ή ηλικιακές ομάδες. Για την εμφάνιση των περιστατικών βίας ευθύνονται αντιλήψεις και πεποιθήσεις που ενοχοποιούν τις γυναίκες και τις θεωρούν υποδεέστερες σε σχέση με τους άνδρες, γι’ αυτό οφείλουμε όλες και όλοι να σταματήσουμε τη διαιώνιση των στερεότυπων ρόλων των δύο φύλων και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας όσον αφορά στη βία με βάση το φύλο. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας -τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι γονείς- τις αξίες του σεβασμού και της δημοκρατίας και να ισχυροποιήσουμε ακόμη πιο πολύ την κουλτούρα της μηδενικής ανοχής απέναντι στα περιστατικά βίας.

 

Ποιες οι δράσεις της πολιτείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης;

Η καταπολέμηση των περιστατικών βίας και κακοποίησης βρίσκεται στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέτρα και δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας, δημιουργούμε ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας για τα θύματα και βρισκόμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Κυρώσαμε με τον νέο εργασιακό νόμο τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, ενώ στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2021-2025 που καταρτίσαμε, ένας από τους άξονες προτεραιότητας είναι η «Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας» για την προστασία των γυναικών από κάθε μορφή βίας, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών.

Πραγματοποιούμε καμπάνιες ενημέρωσης κατά της βίας, δημιουργήσαμε το Οριζόντιο Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής/Έμφυλης Βίας που αποτελεί ακόμη ένα «όπλο» στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και θα θέσουμε σε εφαρμογή το panic button για να μπορούν οι γυναίκες να ζητούν βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους. Επίσης, έχουμε εντάξει στα σχολεία τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» για να μάθουμε στα νέα παιδιά ότι καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή. Τα μαθήματα αυτά στα σχολεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ενώ εξίσου απαραίτητες είναι οι διαρκείς παρεμβάσεις και ομιλίες στην κοινωνία και φυσικά μέσα στην οικογένεια.

 

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

 

 

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι κακοποιημένες γυναίκες; Υπάρχουν δομές στήριξης;

Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα Δίκτυα Δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Το Δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) περιλαμβάνει την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και είναι δωρεάν. Τη Γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε περιστατικά βίας και συμβουλεύουν τα θύματα για τον τρόπο με τον οποίο θα ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας, αλλά και τρίτα πρόσωπα σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας.

Στο Δίκτυο περιλαμβάνονται ακόμη 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής, καθώς και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας που βρίσκονται σε μυστικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα και μπορούν να φιλοξενήσουν γυναίκες – θύματα και τα ανήλικα παιδιά τους.

 

Κλείνοντας, τι μήνυμα θα στέλνατε προς τα θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών;

Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας. Εμείς ενθαρρύνουμε τις γυναίκες θύματα βίας να σπάνε τη σιωπή τους και να καταγγέλλουν. Είμαστε στο πλευρό τους και δεν πρέπει να φοβούνται. Όλες οι δομές μας και το επιστημονικό προσωπικό της δωρεάν τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας στηρίζουν τις γυναίκες, τις βοηθούν να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ