Ελάτε στην παρέα μας

Συνεντεύξεις

“Ερχόμαστε για να δουλέψουμε”

Δημοσιεύθηκε

στις


Το όραμα του για το δήμο της επόμενης πενταετίας αναπτύσσει στη συνέντευξη του στον Χ-τύπο ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” και υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παναγιώτης Μανούρης. Ο κ. Μανούρης εξηγεί γιατί προχώρησε στη δημιουργία της νέας παράταξης αλλά και πως μπορεί η κυβερνητική θέση που κατέχει να αποτελέσει πλεονέκτημα που θα βοηθήσει την πόλη. Για τη Δημοτική Αρχή του κ. Γκότση το σχόλιο του είναι πως δεν παρήγαγε έργο και αναλώθηκε σε καταγγελίες και διαμαρτυρίες πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών αλλού.

Προχωρήσατε στη δημιουργία του συνδυασμού “Δημιουργία Αλληλεγγύη” που αποτελεί συνέχεια της παράταξης “Νέα Ιωνία Νέα Άποψη” η οποία διοίκησε το Δήμο για οκτώ χρόνια. Για ποιο λόγο προχωρήσατε σε αυτήν την κίνηση; Μήπως θέλετε να κόψετε τους δεσμούς σας με το παρελθόν;
Στη ζωή, άρα και στην πολιτική, τίποτα δεν είναι στατικό. Ειδικά στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε την τελευταία τετραετία έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, με μεγάλη ταχύτητα μάλιστα. Οι δημοτικές κινήσεις, όπως και όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί, οφείλουν να εκφράζουν τις ανάγκες της κοινωνίας τη δεδομένη εποχή. Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι ένας κύκλος έκλεισε, με την αποχώρηση του επικεφαλής της “Νέα Ιωνία Νέα Άποψη” Γιάννη Χαραλάμπους, και ένας καινούργιος ανοίγει. Θέλουμε να εκφράσουμε το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση, για αλληλεγγύη , ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αλλά και για δημιουργία στην αυτοδιοίκηση. Θέλουμε ένα Δήμο σύγχρονο, παραγωγικό, με ιδέες, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, ακόμα και με τα πενιχρά εργαλεία που διαθέτει. Το σχέδιο αυτό χρειάζεται νέους ανθρώπους, άρα και νέο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των ανθρώπων. Αυτές τις κοινωνικές ανάγκες έρχεται να εξυπηρετήσει η δημιουργία της νέας δημοτικής κίνησης “ Δημιουργία – Αλληλεγγύη” που προσφέρει το απαραίτητο οργανωτικό και πολιτικό πλαίσιο για τη συμμετοχή νέων δυνάμεων στα κοινά της πόλης μας

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν για την κυβερνητική θέση που κατέχετε ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Τελικά αυτή η θέση είναι “βαρίδι” ή μπορεί να αποδειχτεί επικερδής για την πόλη αν φυσικά αναλάβετε τη διοίκηση;
Με κατηγορούν μάλλον επειδή εργάζομαι; Θα μπορούσαν επίσης να με κατηγορήσουν επειδή δεν θα εργαζόμουν, ίσως επειδή θα εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα (άρα θα εξυπηρετούσα ιδιωτικά συμφέροντα) ή ενδεχόμενα στο δημόσιο τομέα (άρα θα ήμουν κατ΄αυτούς μη δημιουργικός). Κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό είναι εκεί που εργάζεσαι να είσαι παραγωγικός, δημιουργικός για την κοινωνία. Να έχεις αποτελέσματα θετικά. Να σας πω λοιπόν, ότι από τη θέση αυτή πέτυχα να μετασχηματίσω έναν Οργανισμό του Δημοσίου από ελλειμματικό το 2009 ( έλλειμμα 1.400.000 ευρώ) σε πλεονασματικό το 2013 (πλεόνασμα 6.700.000 ευρώ).
Έναν Οργανισμό που προχρηματοδοτεί προγράμματα της Δια Βίου Μάθησης  και της Νέας Γενιάς  σε όλη τη χώρα λειτουργώντας δομές όπως τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τις Σχολές Γονέων, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το προγραμμα “Νέα Γενιά σε Δράση”και αλλά πολλά. Έχει επίσης την οικονομική διαχείριση όλων των ΙΕΚ της χώρας.  Μεγάλες οι προκλήσεις για μένα και επιτυχημένη η πορεία για τέσσερα χρόνια  μέσα στην κρίση που ρήμαζε τη χώρα. Και επειδή κάποιοι ψιθυρίζουν για παχυλές αμοιβές σας πληροφορώ ότι ο μισθός μου δεν ξεπερνά αυτόν του Δημάρχου Νέας Ιωνίας.
Εργάζομαι 23 χρόνια στον Ιδιωτικό Τομέα και προκαλώ όσους ασχολούνται με  χυδαιότητες και κουτσομπολιά να καταθέσουμε τα ένσημα, τις καταθέσεις και το πόθεν έσχες.
Όλα ανοιχτά όλα στο φως. Αν η εμπειρία  στη Διοίκηση είναι μειονέκτημα τότε έχω πρόβλημα. Αν όμως είναι πλεονέκτημα τότε η πόλη έχει να κερδίσει.
Εμείς διεκδικούμε το αύριο ξέροντας ότι μπορούμε να προσφέρουμε στην πόλη. Επιχειρηματολογούμε πολιτικά και μόνο πολιτικά. Είμαστε άνθρωποι της γειτονιάς.

H Δημοτική Αρχή παρέλαβε, όπως και η ίδια αναγνωρίζει, έναν Δήμο σε καλή κατάσταση. Πως είναι ο Δήμος σήμερα, κατά την άποψη σας, μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης από τη διοίκηση του κ. Γκότση;
Η δημοτική αρχή παρέλαβε ταμείο, όταν στους γειτονικούς Δήμους ακούμε για δεκάδες εκατομμύρια οφειλών. Το ζήτημα του Δήμου μας δεν είναι ταμειακό. Είναι πολιτικό. Δηλαδή, ποια ζητήματα έλυσε στα χρόνια της θητείας της η απερχόμενη δημοτική αρχή; Δεν έχω κάποιο να αναφέρω. Αν έχετε κάτι εσείς κατά νου, ευχαρίστως να σας ακούσω. Το μόνο θετικό είναι η δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου κι αυτό ήταν ανάγκη των καιρών, ήρθε στην εποχή που όλοι οι Δήμοι έφτιαχναν τέτοιες δομές. Αντίθετα, την τριετία αυτή περίσσεψαν οι καταγγελίες, οι κριτικές, το πέταμα της ευθύνης σε άλλους (κυβέρνηση, ΔΝΤ, Ε.Ε., τρόικα κλπ). Μπορώ να σας αναφέρω και πολλά που δεν λύθηκαν, αντιθέτως χειροτέρεψαν: Το υπόγειο πάρκινγκ, ένα έργο πνοής για την πόλη μας, κοντά στο σταθμό, στο ΚΕΠ: Εκεί που το άφησε το θέμα η προηγούμενη δημοτική αρχή, εκεί έμεινε. Τρία χρόνια λόγια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αποδείχθηκε έτσι ότι οι κριτικές στην προηγούμενη δημοτική αρχή από όσους είναι στη σημερινή, ήταν εκ του ασφαλούς.

Υπάρχουν δημοτικοί συνδυασμοί με επικεφαλής πρόσωπα που συμμετείχαν στην προηγούμενη διοίκηση του κ. Χαραλάμπους και συνεργάστηκαν μαζί σας σε αυτήν. Θεωρείτε ότι η παρουσία τους δυσκολεύει το έργο της δικής σας παράταξης; Υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας μαζί τους;
Όλοι έχουν το δικαίωμα να δοκιμάσουν την αντοχή των ιδεών τους στην κοινωνία. Εμείς πιστεύουμε ότι η παρουσία πολλών εναλλακτικών σχεδίων κάνει καλό στην κοινωνία, αφού ανοίγει τη συζήτηση και οι πολίτες έχουν επιλογές. Με μια προϋπόθεση όμως: Να υπάρχει κάποιο σχέδιο για την πόλη. Δεν έχω δει κάποιο μέχρι στιγμής και με ενδιαφέρον θα περιμένω να δω, αν και ο χρόνος έχει λιγοστέψει. Η παρουσία τους, αντίθετα από ότι ίσως νομίζετε, μας διευκολύνει: Μας κάνει καλύτερους, πρέπει να είμαστε πιο δημιουργικοί και πιο πειστικοί.  

Η κακή δημοσιονομική κατάσταση και το κόψιμο πόρων της αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη δημοτική αρχή που θα αναλάβει τα ηνία της διοίκησης του Δήμου από το Σεπτέμβριο;  Πως θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα ως δημοτική αρχή;
Η κατάσταση είναι δεδομένη. Αυτήν έχουμε να διαχειριστούμε και όποιος μπορεί ας τη διαχειριστεί. Εμείς θα κινηθούμε στα ακόλουθα επίπεδα:
Πρώτον, σύμφωνα με τις διαχρονικές μας τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην κοινωνία θα διεκδικήσουμε, ως Δήμος αλλά και ως συλλογική αυτοδιοίκηση, περισσότερους πόρους από το κεντρικό κράτος. Οι Δήμοι είναι εργαλεία ανάπτυξης της κοινωνίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε, θα διεκδικήσουμε.
Δεύτερον, θα πορευτούμε ρεαλιστικά. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για επιπλέον πόρους, από όλες τις δυνατές πηγές. Πιστέψτε μας, σε αυτόν τον τομέα είμαστε πολύ καλύτεροι από τη σημερινή δημοτική αρχή, που δεν έχει στοιχειωδώς την ικανότητα να φέρει εξωτερικούς πόρους στο Δήμο. Η μεμψιμοιρία δεν μπορεί να είναι επίσημη πολιτική ενός Δήμου. Πρέπει να φύγουμε μπροστά. Να εφαρμόσουμε καινοτόμες ιδέες οι οποίες με μικρά κόστη να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία, να δημιουργούν θέσεις εργασίας, να βοηθούν την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών στη Νέα Ιωνία. Θα αξιοποιήσουμε το προσωπικό του Δήμου με τρόπο σύγχρονο και παραγωγικό, ώστε να έχουμε ένα Δήμο ανταγωνιστικό, δημιουργικό. Έχουμε εμπειρία διοίκησης, άλλωστε το έχουμε ξανακάνει.
Τρίτον και το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι η ματιά στα πράγματα: Δεν ερχόμαστε για να κλάψουμε πάνω στα ερείπια, δεν ερχόμαστε για δηλώσουμε “παραλάβαμε καμένη γη”. Ερχόμαστε για να δουλέψουμε. Ό,τι έγινε καλό, να το κάνουμε καλύτερο.  Ό,τι έγινε λάθος, να το διορθώσουμε

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος

Ποιο είναι το πλάνο σας για τη Νέα Ιωνίας της επόμενης πενταετίας. Σε ποιους τομείς θα δώστε προτεραιότητα; Ποια έργα υποδομής θα προωθήσετε;
Πρώτα απ’ όλα, να σας πω ότι έχουμε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο έχουμε χωρίσει σε τρία βασικά μέρη: το πρώτο μέρος αφορά στις προτάσεις μας για τους πολίτες, θεωρώντας ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος πρέπει να ενισχύσει την αλληλεγγύη στην πόλη, προωθώντας συγκεκριμένες δράσεις για την κοινωνική συνοχή και την ανακούφιση ευπαθών ομάδων. Περιλαμβάνει καινοτόμες δράσεις όπως για παράδειγμα ένα πρόγραμμα για τη μείωση της ανεργίας με την κατασκευή μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Δήμο θα δίνουν προτεραιότητα στους δημότες, στις θέσεις εργασίας που προκηρύσσουν. Το δεύτερο μέρος αφορά στην πόλη, με τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη και την εν γένει λειτουργία της Νέας Ιωνίας. Κομβική πρότασή μας σε αυτόν τον τομέα είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της εμπορικής κίνησης στην πόλη, με την δημιουργία ενός Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου. Δράση άμεσα υλοποιήσιμη και χρηματοδοτούμενη. Τέλος, το τρίτο μέρος περιλαμβάνει τις προτάσεις μας για τη διοίκηση του Δήμου, με την προσέγγιση διοίκησης που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Η δεδομένη, δυσμενής οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουμε όλοι μας, μας υπαγορεύει ότι, εκ των πραγμάτων, τα έργα υποδομών θα πρέπει να έρθουν σε δεύτερη μοίρα, μετά την αυτονόητη προτεραιότητα στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι υποδομές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της πόλης μας και η προώθηση συγκεκριμένων έργων είναι σε άμεση συνάρτηση με τους τρόπους χρηματοδότησής τους.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ