Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Μια βόλτα στο 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου: Μικροί και μεγάλοι φίλοι του πολιτισμού δίνουν ραντεβού στο Ζάππειο [Φωτορεπορτάζ]

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τις αρχές του μήνα, η καρδιά του πολιτισμού και της φιλομάθειας χτυπά δυνατά στο Ζάππειο και στο 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Λογοτεχνία, πολιτική, φιλοσοφία, ποίηση και πολλά ακόμη είδη για όλα τα γούστα διατίθενται στους φίλους της ανάγνωσης, τόσο σε μοντέρνες όσο και σε κλασικές εκδόσεις.

Η εφημερίδα μας βρέθηκε ένα ζεστό πρωινό στο Ζάππειο προκειμένου να πιάσει τον “παλμό” της διοργάνωσης. Παρά την επίμονη ζέστη, μικροί και μεγάλοι έκαναν με άνεση τη βόλτα τους γύρω από τους πάγκους δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα “εκθέματα”, ενώ οι εκπρόσωποι των εκδόσεων ήταν κατά τα μέγιστα φιλικοί και πρόθυμοι στο να κατευθύνουν τον οποιονδήποτε αναγνώστη, να του κάνουν προτάσεις, αλλά και στο να ανταλλάξουν απλώς ιδέες και απόψεις γύρω από τα αναγνώσματα.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη μερίδα των συγγραφέων δίνουν το “παρών” στη διοργάνωση και βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών για ερωτήσεις, συζήτηση και φυσικά αυτόγραφα στα βιβλία!

 

 

Επιπλέον τα βιβλία δεν είναι το μόνο έκθεμα που θα συναντήσει κανείς. Ανάλογα το ύφος και το είδος που πρεσβεύει κάθε εκδότης, στον πάγκο του μπορεί να βρει κανείς από ευφάνταστους σελιδοδείκτες, σημειωματάρια και γενικά γραφική ύλη μέχρι CD, τσάντες και διακοσμητικά αντικείμενα, όλα σε χαμηλότερες τιμές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα βιβλία.

 

Λίγα λόγια για τη διοργάνωση

Το 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

 

 

 

 

 

Το Φεστιβάλ του 2022, αναγνωρισμένο πλέον ως το μεγαλύτερο εορταστικό γεγονός στον χώρο του βιβλίου, έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς, εφέτος, γιορτάζει την πεντηκοστή διοργάνωσή του. Μάλιστα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου φιλοξένησε καθόλη τη διάρκειά του στον χώρο του μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως στοιχείο ταυτότητας στην Ελλάδα του σήμερα, με τη συμμετοχή έγκριτων ομιλητών και πολιτιστικών φορέων. Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ Βιβλίου, αφουγκραζόμενο τα «σημεία των καιρών», έδωσε βήμα σε ομιλίες ειδικών (ψυχολόγων-παιδαγωγών) με θέμα τη Διαφορετικότητα και τον Ρατσισμό στις διάφορες εκφάνσεις του. Τέλος, 10 χρόνια από τον θάνατο του ακαδημαϊκού, θεατρικού συγγραφέα και στιχουργού Ιάκωβου Καμπανέλλη, το Φεστιβάλ Βιβλίου διοργάνωσε ένα αφιέρωμα στη μεγάλη συμβολή του Έλληνα δημιουργού.

 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Κεντρικό αφιέρωμα: Η Μικρασιατική Καταστροφή ως στοιχείο ταυτότητας στην Ελλάδα του σήμερα.
  • Αφιέρωμα: Διαφορετικότητα και Ρατσισμός.
  • Αφιέρωμα: Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ο πρωτοπόρος του μεταπολεμικού και σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

 

 

 

Τελευταία ευκαιρία

Το Φεστιβάλ κατεβάζει αυλαία αύριο Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου γι’ αυτό όσοι δεν έχετε προλάβει να το επισκεφτείτε μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με το εξής ωράριο:

  • Σάββατο: 18:00 – 23:00
  • Κυριακή: 10:30 – 15:00 & 18:00 – 22:30

 

 

 

Και φυσικά μην ξεχάσετε να συνδυάσετε την επίσκεψη με μια βόλτα στον καταπράσινο Εθνικό Κήπο, όπου η σκιά των δέντρων μπορεί να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για να απολαύσετε τις πρώτες σελίδες του καινούργιου σας βιβλίου.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ