Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Η Βίκυ Καρατζόγλου στο Χ-τύπο: “Τώρα νιώθω ότι απολαμβάνω το ταξίδι” – Η αγαπημένη ερμηνεύτρια μιλά για το νέο της άλμπουμ “3 λεπτά και κάτι”

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη Βίκυ Καρατζόγλου την έχουμε ήδη αγαπήσει μέσα από τη ζεστή φωνή της και τις μοναδικές της ερμηνείες. Κι αφού ήδη είχε ξεκινήσει να κλέβει τις εντυπώσεις με τις επιτυχίες της όπως τα τραγούδια «Στην Πιο Δύσκολη Ώρα» και «Μαζί Θα Φύγουμε Καρδιά Μου», ήρθε πριν λίγο καιρό η… απογείωση με την κυκλοφορία του νέου της δίσκου με τίτλο “3 λεπτά και κάτι” που περιλαμβάνει και τα παραπάνω και μέσα από τον οποίο μας ταξιδεύει με ξεχωριστές μελωδίες στα μονοπάτια της αγάπης.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη μας συζήτηση, μας αποκαλύπτει το πώς αισθάνεται για αυτή την ολοκληρωμένη δουλειά, πηγαίνοντας μας σε μια “περιήγηση” στα πιο βαθιά νοήματα και τους ήχους που περιλαμβάνει. Ακόμη, η αγαπημένη ερμηνεύτρια μας μιλά για την καλοκαιρινή της περιοδεία στο πλευρό του Νίκου Πορτοκάλογλου αλλά και τη συμμετοχή της στο νεοσύστατο Σωματείο των Τραγουδιστών και τους στόχους του.

 

Πριν από ένα χρόνο όπου ετοιμάζατε τον δίσκο σας μας είχατε πει ότι τραγουδούσατε μέσα στην καραντίνα και ξύπνησαν ανασφάλειες, μνήμες κ.λπ. Τώρα που επιτέλους μοιράζεστε αυτή τη δουλειά με τον κόσμο τι συναισθήματα ξυπνάνε;

Μετά από όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε, έχει μαζευτεί μέσα μας πολλή ανάγκη για εξωστρέφεια, χαρά και δυναμισμό. Και όλα αυτά τα πράγματα είναι τώρα έτοιμα να “βγουν” και να “αποδράσουν”. Είμαι πολύ χαρούμενη, πολύ ικανοποιημένη και περήφανη με το αποτέλεσμα. Έκανα και 2 live στο Σταυρό του Νότου που ήταν σαν παρουσίαση του δίσκου. Ο κόσμος αγκάλιασε τα τραγούδια και μου έδωσε την εντύπωση ότι τα είχε ανάγκη όσο και εγώ. Τα συναισθήματα πια είναι ακριβώς τα ανάποδα από αυτά που είχα μέσα μου τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε δουλέψει πολύ για αυτή τη δουλειά ούτως ή άλλως, οπότε είναι λίγο τώρα σα να ξεκίνησε αυτό το ταξίδι, σα να μπήκαμε σε ένα δρόμο και προχωράμε, και τώρα απολαμβάνουμε λίγο τη “θέα” την οποία περνάμε. Τώρα νιώθω ότι απολαμβάνω αυτό το ταξίδι.

 

Θέλετε να μας εξηγήσετε λίγο τον τίτλο του CD “3 λεπτά και κάτι”;

Ουσιαστικά είναι η διάρκεια που συνήθως έχει ένα τραγούδι, αλλά για μένα είναι κάτι πολύ παραπάνω. Σε πολλές φάσεις της ζωής μου από μικρότερη ηλικία, από την εφηβεία, τα νεανικά χρόνια μέχρι και τώρα, πάντα σε κάποια δυσκολία η μουσική και αυτά τα “3 λεπτά και κάτι” ήταν η διέξοδός μου. Αυτή η διέξοδος που με έπαιρνε πολλές φορές από το “παιδικό δωμάτιο” και με έκανε να μπορώ να ονειρευτώ και να ξεχαστώ. Και να που είμαστε εδώ και κατά κάποιο τρόπο αυτό το CD είναι σαν ο καθρέφτης μου, που έχει στοιχεία του χαρακτήρα μου και όλης της διαδρομής που πέρασε. Όλα βρίσκονται εκεί μέσα. Οι χαρές, οι λύπες, τα μηνύματα, όλοι οι ενθουσιασμοί, όλα είναι εκεί.

 

Υπάρχει κάποια συνοχή ή κάποια ιστορία που θέλετε να πείτε μέσα από τον τρόπο που τοποθετήθηκαν τα κομμάτια στη σειρά για τον δίσκο;

Δεν το είχα σκεφτεί κάπως συγκεκριμένα. Ακούγοντας τα κομμάτια νιώθαμε ότι κάπου μας πήγαινε όλο αυτό, ήταν θέμα ακούσματος και ανάγκης. Μόνο ό,τι νιώθαμε πώς πήγαινε το ένα μετά το άλλο. Όπως ένας ραδιοφωνικός παραγωγός θα έκανε κάτι παρόμοιο, έτσι κι εμείς πήραμε το ρόλο λίγο αυτό και κάναμε αυτό που νιώθαμε. Άλλαξε μάλιστα πολλές φορές σε όλο αυτό τον καιρό που τα ξανακούγαμε, μέχρι που νιώσαμε ότι εκεί “κλειδώνει”.

 

Υπάρχουν κοινά στοιχεία που να ενώνουν όλα τα τραγούδια;

Νομίζω ότι όλα έχουν ως κεντρικό στοιχείο την ψυχή και τον άνθρωπο. Κυρίως είναι τραγούδια που έχουν να κάνουν με την αγάπη και με το δόσιμο που προκύπτει από αυτή. Είτε έχει να κάνει με έρωτα, είτε με το να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως είναι, με τα “αγκάθια” του όπως λέει και ένα τραγούδι του Κώστα Φασουλά. Όπως και να το δεις η αγάπη ούτως ή άλλως είναι πολύπλευρη. Το βασικό στοιχείο είναι η αγάπη και η έκφρασή της.

 

Ποιο κομμάτι σας “μιλά” περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο;

Πολύ δύσκολο. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Είναι πολύ διαφορετικά όλα μέσα μου γι’ αυτό και μπήκαν στο CD. Ο κάθε δημιουργός μου έδωσε μια υπέροχή του στιγμή και πέρα από την ευγνωμοσύνη που νιώθω απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, τα έχω αγαπήσει βαθιά αυτά τα κομμάτια, και δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιο. Είναι σα να ρωτάς ποιο παιδί από τα δύο αγαπάς πιο πολύ. Κάθε φορά όμως που ακούω ένα από αυτά σε άσχετη στιγμή, το ανακαλύπτω ξανά. Δηλαδή υπήρξε η στιγμή στο στούντιο που τα ηχογραφούσα, κι από κει και πέρα υπάρχουν στιγμές, που θα τα ακούσω π.χ. στο σπίτι ή στο ραδιόφωνο, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές και μου δημιουργούν διάφορα συναισθήματα κι αυτό είναι το πιο ωραίο απ’ όλα. Κάθε φορά τα ανακαλύπτω και τα αγαπάω πιο πολύ.

 

Διακρίνουμε στο δίσκο και έντονο το στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής. Είναι κάτι που σας εμπνέει ή που θέλετε να διατηρήσετε στον ήχο σας;

Υπάρχουν κάποια πιο παραδοσιακά όργανα, αλλά τα στοιχεία είναι κυρίως λαϊκά μαζί με μια ροκ διάθεση, έναν δυναμισμό, και μια ματιά πιο “ηλεκτρική”, και ίσως αυτός ο συνδυασμός έδωσε την εντύπωση του παραδοσιακού. Ούτως ή άλλως και η παραδοσιακή και η λαϊκή μουσική είναι στοιχεία μας, στοιχεία με τα οποία έχω μελετήσει, έχω ακούσει. έχω αγαπήσει, και είναι πολύ ωραίο αυτά να ενώνονται και να βγαίνει η προσωπικότητα του καθενός. Εγώ έχω μέσα μου μια πιο λαϊκή πλευρά, την οποία αυτή τη φορά νομίζω την έβγαλα με έναν διαφορετικό τρόπο πιο δικό μου, πιο φρέσκο, πιο τωρινό.

 

 

 

Πέρσι μιλήσαμε και για τα πρώτα βήματά σας στο χώρο. Πώς πιστεύετε θα ένιωθε η Βίκυ του τότε για όλα αυτά που έχετε καταφέρει τώρα;

Η Βίκυ του τότε δεν μπορούσε ούτε να το φανταστεί όλο αυτό! Ονειρευόταν να τραγουδάει, αλλά δεν ήξερε τι είναι γύρω από αυτό. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συναναστρέφομαι με τόσο ενδιαφέροντες ανθρώπους, ότι θα υπάρχει αυτή η αγάπη του κόσμου, ότι θα ακούω στο ραδιόφωνο τα τραγούδια μου. Αυτό που φανταζόμουν μόνο είναι να τραγουδάω. Όλο το υπόλοιπο δεν μπορούσα να το φανταστώ, ούτε το ήξερα, ούτε μπορούσα να καταλάβω πόσο πολύ θα γέμιζε την ψυχή μου. Το να φτάσουμε να τραγουδάμε θέλει από πίσω πολύ κόπο και δουλειά. Δεν είναι μόνο αυτό το 2ωρο-3ωρο που θα είμαστε εκεί και θα τραγουδάμε. Είναι όλη μας η μέρα, όλη μας η ζωή, που έχει να κάνει με τη μουσική και αυτό είναι το πιο ωραίο πράγμα. Αν λοιπόν τότε μπορούσα να το φανταστώ όλο αυτό, θα το ξανάκανα χίλιες φορές.

 

Το καλοκαίρι θα είστε και σε περιοδεία με τον κ. Νίκο Πορτοκάλογλου…

Ναι ξεκινήσαμε από το Jazz Festival της Πρέβεζας και θα συνεχίσουμε με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Θα πάμε σε πάρα πολλές πόλεις με το Νίκο Πορτοκάλογλου και τον Βύρωνα Τσουράπη, και μια υπέροχη μπάντα. Επιτέλους ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο καλοκαίρι με χαρά, ενέργεια και δυναμισμό και όπως το φανταζόμασταν.

 

Τέλος, πρόσφατα συστάθηκε και το Σωματείο των Τραγουδιστών στο οποίο εκλεχτήκατε Ταμίας. Πώς πήρατε αυτή την πρωτοβουλία;

Μέσα στην καραντίνα νομίζω όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους του χώρου, μου γεννήθηκε η ανάγκη να ψαχτώ παραπάνω με θέματα που αφορούσαν τη δουλειά μας, το τραγούδι, επειδή περάσαμε πολύ δύσκολα είχαμε ελάχιστη βοήθεια από το κράτος και έπρεπε να μπορέσουμε λίγο να δούμε τι γίνεται και πώς θα προχωρήσουμε. Η πρώτη ενέργεια που είχε γίνει από το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών ήταν τότε να μπορέσουμε να πάρουμε οι τραγουδιστές με τις εμφανίσεις μας στην τηλεόραση κάποια αμοιβή. Τότε είχαμε υπογράψει 700 καλλιτέχνες ότι συμφωνούσαμε σε αυτό και έτσι κατάφεραν και έγινε πραγματικότητα για ένα χρόνο. Όταν πηγαίναμε σε κρατικά κανάλια πληρωνόμασταν. Ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα. Έτσι συναναστράφηκα με ανθρώπους που είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο τότε να κάνουν πράγματα, να ασχολούνται και να προσπαθούν να βοηθήσουν ανθρώπους να πάρουν π.χ. τα επιδόματα. Έγιναν κάποιες κινήσεις που μου έδειξαν ανθρώπους που νοιάστηκαν για τον κλάδο και μου άρεσε πάρα πολύ όλο αυτό. Πάντα φοβόμουν μήπως πίσω από όλα αυτά υπάρχουν κόμματα, προσωπικά συμφέροντα, αλλά σε αυτό το σωματείο ένιωσα ότι υπάρχει συλλογικότητα, η αγάπη για τον συνάδελφο και έτσι αποφάσισα να συμμετάσχω κι εγώ. Πήρα μέρος στις εκλογές και νιώθω πολλή χαρά που μπορώ να είμαι ενεργή και να κάνω πράγματα για τον κλάδο μας που έχει ανάγκη. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία έχουμε στο πρόγραμμα να κυνηγήσουμε και να προσπαθήσουμε. Είναι μόνο η αρχή και είμαι πολύ χαρούμενη που οι περισσότεροι άνθρωποι του χώρου έχουν έρθει στο σωματείο μας και πάμε δυναμικά με μια νέα προσέγγιση στα πράγματα να καταφέρουμε ό,τι μπορούμε και να προχωρήσουμε μπροστά.

 

Ακούστε το δίσκο στο Youtube πατώντας ΕΔΩ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ