Η ΚΕΔΕ στο Συνέδριο με θέμα ”Κλιματική Αλλαγή” στην Κρήτη Ομιλίες των παρευρισκόμενων

0

Το μήνυμα ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να απολέσει την εθνική ευκαιρία να συμβάλλει στην προώθηση πολιτικών, δράσεων και λύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες του θεματικού Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, από την ΚΕΔΕ σε

Διαρκής στόχος, υπογράμμισε, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην ανάπυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Περιφέρειας και επισήμανε πως «ένας ΟΤΑ μπορεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την τοπική ανάπτυξη ενός τόπου λειτουργώντας ως ενεργειακός καταναλωτής, ως παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας, ως μηχανισμός διαμόρφωσης συμπεριφοράς με άμεση και έμμεση επίπτωση στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή».
Ωστόσο σημείωσε, πως είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί σαφώς ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικά όσον αφορά την ενέργεια και τη συσχέτισή της με την κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά υψηλό: στο δυσμενέστερο σενάριο, το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονοµία ως το 2100 ανέρχεται στα 701 δις ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του εθνικού μας χρέους. Μάλιστα οι συντάκτες της Έκθεσης σημειώνουν πως εφόσον η Ελλάδα μειώσει δραστικά τις εκπομπές, στο πλαίσιο και της αντίστοιχης παγκόσµιας προσπάθειας, το συνολικό κόστος μειώνεται κατά €265 δις, στα €436 δις.

Στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη είναι να αναλάβουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάκτηση πόρων και να προστατέψουμε το περιβάλλον». Τη σχετική επισήμανση έκανε ο δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε, ότι η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή είναι επίκαιρη για όλη τη χώρα καθώς σύμφωνα με μελέτες βρίσκεται σε ‘’ κόκκινη ζώνη ‘’ των περιοχών που απειλούνται και πρότεινε ως αναγκαία παρέμβαση η Ελλάδα να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, αλλά και την μείωση των εκπομπών με μια επιθετική πολιτική.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος ανακοίνωσε στην ομιλία του ότι θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις δασολόγων για υποστήριξη δασικών υπηρεσιών, ενώ έκανε γνωστή τη πρόθεσή του να υπάρξει θεσμική αλλαγή προκειμένου να είναι υποχρεωτική η δημιουργία πρασίνου και φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα νέα κτίρια.

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”.

Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά.

Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

NEO – Εγγραφείτε συνδρομητής στην εφημερίδα ΧΤΥΠΟΣ έχοντας αποκλειστικά το προνόμιο να διαβάζετε πρώτοι την εφημερίδα ηλεκτρονικά κάθε εβδομάδα, κερδίζοντας μεγάλες εκπτώσεις και ΔΩΡΑ. Εκδηλώστε ενδιαφέρον, στέλνοντας email στα [email protected] και [email protected] – με θέμα “ΧΤΥΠΟΣ: θέλω να γίνω συνδρομητής” και κερδίστε εκπτωτικά κουπόνια για τις αγορές σας, προσκλήσεις για θεατρικές παραστάσεις, ταξίδια, και αλλά πολλά, που μόνο οι συνδρομητές της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ απολαμβάνουν

   

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.