4+1 σημάδια αυτοδυναμίας σε Μητσοτάκη

0
  • Τι δείχνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις
  • Ο «άνετος» Κυριάκος, ο σκυθρωπόςΤσίπρας
  • Πώς και γιατί αλλάζει το κλίμα στην οικονομία

Με ήπιο λόγο που θα απευθύνεται στα μεσαία στρώματα, θα πορευτεί έως τις εκλογές  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δείχνει να κερδίζει και το στοίχημα της αυτοδυναμίας.

H εντολή σε υποψήφιους βουλευτές και κομματικά στελέχη είναι χαμηλοί τόνοι, με το σκεπτικό ότι η πόλωση και η σκληρή αντιπαράθεση δεν ευνοεί τη Ν.Δ., αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Μητσοτάκης, γνωρίζει ότι σε μεγάλο βαθμό η εκλογική μάχη έχει κριθεί, αλλά το μήνυμα που εκπέμπει, είναι ότι απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις 7 Ιουλίου.
Όλες οι ενδείξεις άλλωστε που έχει στη διάθεσή της η Πειραιώς, συγκλίνουν  στην εκτίμηση ότι μόνον εάν η Ν.Δ. αυτοκτονήσει πολιτικά, δεν θα πετύχει τους εκλογικούς στόχους που έχει θέσει.

Ας δούμε λοιπόν τα σημάδια που δείχνουν αυτοδυναμία της Ν.Δ.:

  • Κυλιόμενες δημοσκοπήσεις:

Τα στοιχεία από τις έρευνες κοινής γνώμης που έρχονται στη Πειραιώς, δείχνουν άνοιγμα της διαφοράς των 9,35 μονάδων, με την οποία η Ν.Δ. κέρδισε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Η εκλογική τάση για τη Ν.Δ. είναι ανοδική -άνω του 33%-, ενώ και η συσπείρωσή της είναι σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα μάλιστα με τη δημοσκόπηση της Μetron Analysis, η Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει από 37% έως 42,6%, ποσοστά που παραπέμπουν σε εποχές πριν από τα μνημόνια, όταν ο δικομματισμός ήταν το σήμα κατατεθέν της πολιτικής ζωής. Η λογική λέει, ότι ακόμη και να αυξήσει το ποσοστό του ο ΣΥΡΙΖΑ, η ψαλίδα της διαφοράς θα ανοίξει και είναι από δύσκολο έως απίθανο να χάσει την αυτοδυναμία η Ν.Δ.

  • Υψηλό ηθικό Μητσοτάκη:

Όσοι παρατηρούν τον κ. Μητσοτάκη στις περιοδείες και τις συνεντεύξεις που δίνει, διακρίνουν μια άνεση που δεν υπήρχε έως πρόσφατα. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην ευρεία νίκη του στις ευρωεκλογές, με την οποία κατέρριψε το μύθο του αήττητου Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επικοινωνεί πλέον πολύ καλύτερα το μήνυμα του και το ηθικό του βρίσκεται στα ύψη. Σε κάθε περίπτωση είναι πιο φιλικός, πιο άνετος και το κυριότερο σίγουρος για τον εαυτό του και την εκλογική του νίκη.

  • Χρηματιστήριο αγορές:

Μόνο τυχαίο δεν είναι το «ράλι» στην αγορά ομολόγων, που έχει ως αποτέλεσμα την καθίζηση σε ιστορικά χαμηλά για το ελληνικό δεκαετές και πενταετές. Οι αγορές άλλωστε προεξοφλούν την επικράτηση του κ. Μητσοτάκη και στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Όσον αφορά στο Χρηματιστήριο, οι ανοδικές τάσεις συνεχίζονται και επιβεβαιώνουν ότι άπαντες θεωρούν δεδομένη την πολιτική αλλαγή. Η αγορά ξέρει  άλλωστε πως πολιτικές που θα είναι φιλικές προς τις επενδύσεις θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα στην οικονομία.

  • Σκυθρωπός Τσίπρας:

Το «σκαμπίλι» που δέχτηκε ο Α. Τσίπρας στις ευρωεκλογές, τον έκαναν άλλο άνθρωπο σε μια νύχτα. Πίστευε έως πρόσφατα ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν γι’ αυτόν ένας πολύ εύκολος αντίπαλος, αλλά τα γεγονότα τον διέψευσαν. Τόσο στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Δευτέρα, όσο και στην τελευταία του συνέντευξη δεν ήταν καλός «επικοινωνιακά». Δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί που υποστηρίζουν ότι το άστρο του, τον εγκατέλειψε. Σημειώνουν μάλιστα ότι η απόφαση για την συλλογική εκπροσώπηση στην παρουσίαση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, δείχνει και την αδυναμία του να αντιπαρατεθεί με τον κ. Μητσοτάκη.

Διακύβευμα
Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι το διακύβευμα του κ. Μητσοτάκη είναι πολύ πιο καθαρό απ’ αυτό του κ. Τσίπρα, λόγω του ότι απευθύνεται με καλύτερους όρους στη μεσαία τάξη.
Όπως τονίζουν ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζητάει ισχυρή εντολή για την ανάπτυξη και την αναγέννηση της χώρας, ένα μήνυμα δηλαδή, που αφορά όλους όσοι ζητούν καλύτερες ημέρες.
Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να εμφανίζουν τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη ως σκιάχτρα που θα γυρίσουν και πάλι την Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων.
Το δίλημμα αυτό όμως δεν είναι ελκυστικό, καθώς δεν δίνει ελπίδα και προοπτική, την οποία σήμερα έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ τα μεσαία στρώματα και οι νέες γενιές.

Επόμενη Βουλή
Οι έως τώρα δημοσκοπικές εκτιμήσεις, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου θα είναι είτε πεντακομματική είτε εξακομματική.
Τρίτο κόμμα είναι καθαρά το ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ ζητούμενο είναι εάν το ΜέΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη, θα καταφέρει να πιάσει το 3%, που θα του δώσει το εισιτήριο εισόδου στο Κοινοβούλιο.
Όσον αφορά στον Κ. Βελόπουλο, η εκτίμηση είναι πως δύσκολα θα πιάσει τον στόχο, αν και τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν για την Ελληνική Λύση, καθώς η προεκλογική περίοδος είναι ακόμη στην αρχή.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.