Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η διπλή «δεξαμενή»ψήφων του Τσίπρα στη μάχη των εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

  • Που ψάχνει ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην ηττηθεί στις κάλπες
  • Ποιους περιλαμβάνουν οι ασκήσεις αριθμητικής της Κουμουνδούρου
  • Το σχέδιο για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης
  • Τα διλήμματα και η στόχευση των προεκλογικών σποτς

 

Eκλογικές δεξαμενές που θα δώσουν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει το παιχνίδι και να παίξει στα ίσα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου αναζητά  ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για χαμόγελα, είναι όμως βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα τα παίξει όλα για όλα στην προεκλογική περίοδο.
Kομματικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η Ν.Δ. έχει το πάνω χέρι, σημειώνουν όμως ότι εάν υπάρξουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, θα μπορέσουν να κλείσουν την ψαλίδα της διαφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται να πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να ξαναφέρουν κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, όσους τον έφεραν στην εξουσία το 2015.
Το στοίχημα ασφαλώς και δεν είναι εύκολο, με δεδομένο ότι στην κοινωνία κυριαρχεί η λογική του «φύγετε», αλλά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν ότι δεν έχουν χαθεί οι δεσμοί αίματος.
Εξηγούν μάλιστα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες «δεξαμενές» ψηφοφόρων, στις οποίες θα απευθυνθεί ο πρωθυπουργός προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους έως τις εκλογές.

Αποχή
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ρίξει δίχτυα, σε όλους όσοι προτίμησαν για διάφορους λόγους να μην πάνε στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι:

  • η εκλογική τους συμπεριφορά αυτής της κατηγορίας των ψηφοφόρων είναι ικανή να κρίνει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σωστή προσέγγισή τους,
  • στις κάλπες των εκλογών οι περισσότεροι από αυτούς, είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην ευρωκάλπη προτίμησαν να δείξουν την δυσαρέσκειά τους στην κυβέρνηση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να μετατρέψει την τάση για αποχή σε θετική ψήφο, καθώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να ανακόψει την επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός ότι στις κάλπες των ευρωεκλογών δεν στήριξαν τη Ν.Δ. και αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν πιθανότητες να βρεθούν ξανά κοντά στον Α. Τσίπρα.
«Μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη θετική τους ψήφο», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» στέλεχος που είναι κοντά στον πρωθυπουργό και εξηγούσε ότι αυτό που προέχει είναι να αυξηθεί η συμμετοχή στις κάλπες.

Το ίδιο στέλεχος σημείωνε επίσης τα εξής:

  • Περίπου 600.000 ψηφοφόροι αυτής της κατηγορίας είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015
  • Εάν ήθελαν να γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ. θα το είχαν ήδη κάνει με την ψήφο τους στην ευρωκάλπη.

Πολιτική μετακόμιση
Στις ασκήσεις αριθμητικής που κάνουν στην Κουμουνδούρου, προστίθενται  και όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά στις ευρωεκλογές προτίμησαν να… μετακομίσουν πολιτικά και να στηρίξουν μικρότερα κόμματα.
Ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 400.000 και ο επαναπατρισμός τους είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν θέλει να μετατρέψει σε ντέρμπι τις εθνικές εκλογές.
Στελέχη της Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι ο «επαναπατρισμός» τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, σημειώνουν όμως ότι εάν υπάρξει σοβαρότητα η εκλογική τους διάθεση μπορεί να αλλάξει.
Πολλά πάντως για τη στάση τους θα κριθεί από το εάν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις να πιάσει το 3% το κόμμα που επέλεξαν στις ευρωεκλογές και να μπει στη Βουλή.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι όσο μικρότερες πιθανότητες έχει για να μπει στη Βουλή το κόμμα που ψήφισαν στις ευρωεκλογές τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου.

Μεταμνημονιακή εποχή
Στην Κουμουνδούρου επενδύουν πολλά στο κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Α. Τσίπρας τη Δευτέρα στο Ζάππειο και ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά θα κερδίσουν τη μάχη της μεσαίας τάξης.
Όπως επισημαίνουν πολλά στελέχη, οι πολίτες μπορούν να αποφασίσουν για το ποιος πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα με ασφάλεια στη νέα μεταμνημονιακή εποχή.
Σημειώνουν επίσης ότι ο Α. Τσίπρας απέδειξε στην πράξη ότι:

  • Έπεισε τους εταίρους και δεν μείωσε τις συντάξεις
  • Επέβαλε τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις
  • Μπορεί να εγγυηθεί το κοινωνικό κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κουμουνδούρου δίνει έμφαση στη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, με το επιχείρημα ότι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα εγγυηθεί.

Έργα και ημέρες
Η προεκλογική στρατηγική θα είναι τελείως διαφορετική σε σχέση μ’ αυτή των ευρωεκλογών και τα διλήμματα θα τεθούν με άλλους όρους.
Τα διαφημιστικά σποτ για παράδειγμα θα αναδεικνύουν το έργο που έχει συντελεστεί και θα γίνεται αντιπαραβολή με τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. στα χρόνια των μνημονίων.
Η επισήμανση των στελεχών πάντως θα είναι ότι στόχος της Ν.Δ. είναι η επιστροφή στη συνταγή της λιτότητας και του ΔΝΤ, που είχε ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα και τη μεσαία τάξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ