10 νομοσχέδια στη Βουλή: Προτεραιότητες σε αυτοδιοίκηση και μείωση φόρων

0

Στο φουλ βάζει τις μηχανές ο πρωθυπουργός που φέρνει άμεσα στη Βουλή 10 νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων είναι αυτά, για την κυβερνησιμότητα της αυτοδιοίκησης και τη μείωση των φόρων.

Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης είναι να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες και να παραχθεί άμεσα κυβερνητικό έργο που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις περιφέρειες και τους δήμους.
«Γαλάζια» στελέχη εξηγούν ότι από τη στιγμή που δεν διαθέτουν πλειοψηφία περιφερειάρχες και δήμαρχοι στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, ο κίνδυνος της ακυβερνησίας είναι υπαρκτός.
Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ο αρμόδιος υπουργός. Τ. Θεοδωρικάκος φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η απλή αναλογική και δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνονται αποφάσεις.
Κεντρική ιδέα των αλλαγών είναι η ενίσχυση των επιτροπών, προκειμένου να λαμβάνονται εκεί οι αποφάσεις, στην περίπτωση που δεν υπάρχει πλειοψηφία στα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια.
Δύο είναι οι βασικές αλλαγές που έρχονται με το νέο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει προς ψήφιση εντός της εβδομάδας, ενόψει της ανάληψης καθηκόντων δημάρχων και περιφερειαρχών την 1η Σεπτεμβρίου.

  • Θα υπάρχει σύμπραξη παρατάξεων ή και μεμονωμένων συμβούλων, η οποία θα δηλώνεται γραπτώς στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, στη σύμπραξη θα συμμετέχει και η παράταξη του δημάρχου.
  • Σε περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εγκρίνει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις και δημιουργείται κίνδυνος ζημιάς των δημοτικών συμφερόντων, το θέμα επιστρέφει στις Επιτροπές, οι οποίες και λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.

ΕΝΦΙΑ-ΣΔΙΤ
Στις προθέσεις της κυβέρνησης, είναι και η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, κάτι όμως που όπως εξήγησε στη Βουλή ο κ. Θεοδωρικάκος, δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2021.
Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει στην πράξη την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην ενίσχυση των συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Μείωση φόρων
Η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή και δύο φορολογικά νομοσχέδια εκ των οποίων το πρώτο προβλέπει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2019 και του 2020, τις 120 δόσεις και τις 12 ή 24 δόσεις για τα χρέη στην εφορία.
Το δεύτερο νομοσχέδιο, θα έρθει προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τις μειώσεις στο φόρο εισοδήματος νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς και τα μέτρα στήριξης της οικοδομής.
Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ, προβλέπεται μεσοσταθμική μείωση κατά 22% στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν τον Αύγουστο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μια μείωση έως 10% το 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τις μικρές ιδιοκτησίες αξίας έως 60.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 30%, ενώ για ακίνητη περιουσία από 80.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ η μείωση θα είναι 20%.
Το ορολογικό που θα έρθει το Σεπτέμβριο θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Το μέτρο αφορά σε εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020 και η θετική επίπτωση θα φανεί σε μισθωτούς και συνταξιούχους από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους, μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.
Ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει την ψήφιση και άλλων επτά κρίσιμων νομοσχεδίων, με στόχο να μπουν οι βάσεις εκσυγχρονισμού και δημιουργίας καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Τα νομοσχέδια αφορούν:

  • Την Ανάπτυξη με στόχο εθνικές και διεθνείς επενδύσεις, με κορυφαία την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό.
  • Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
  • Την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, την Διαφάνεια και την Προστασία του Πολίτη.
  • Την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της.
  • Τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Την αγροτική ανάπτυξη και την οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής.
  • Τις μεγάλες τομές στην δημόσια Υγεία.

Σωτηρία ΔΕΗ
Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η σωτηρία της ΔΕΗ με τον Κωστή Χατζηδάκη να επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής σε μια ζημιογόνα επιχείρηση. Σε πρώτη φάση πάντως θα ενταθούν οι προσπάθειες για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς  περίπου 60.000 καταναλωτές χρωστούν 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Επίσης, θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ αντί του στόχου για μείωσή του στο 50% ως το τέλος του χρόνου, καθώς κάτι τέτοιο όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.