Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ώρα αποφάσεων: Ρήξη ή συμβιβασμός το δίλημμα Τσίπρα μέσα στο φθινόπωρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση και όπου βγει, είναι το δόγμα με το οποίο θα πορευτεί το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μαζέψει την ψαλίδα της διαφοράς από τη Ν.Δ.

O Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος που έδειξε το δρόμο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου, προκειμένου να μπει φρένο στα φαινόμενα εσωστρέφειας.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμη τον αντιπολιτευτικό του βηματισμό, με αποτέλεσμα ο πολιτικός του λόγος να μην φτάνει στην κοινωνία.
Τα στελέχη του βέβαια υποστηρίζουν ότι υπάρχει εχθρικό περιβάλλον στα ΜΜΕ, αλλά από την άλλη είναι ηλίου φαεινότερο πως οι γραμμές είναι εξαιρετικά μπερδεμένες και θολές.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο και η τραγωδία στο Μάτι, έφεραν και τον ίδιο σε θέση απολογούμενου.
Η αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, έχει ως στόχο τη λεγόμενη φυγή προς τα εμπρός για να μεταφέρει το πρόβλημα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυρ. Μητσοτάκη.
Το στοίχημα ασφαλώς και δεν είναι εύκολο με δεδομένο ότι για την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχει καθαρή γραμμή πλεύσης και κάποια στελέχη δείχνουν να ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι σε κάποια θέματα υπάρχει ταύτιση απόψεων και ο Α. Τσίπρας επιχειρεί πάνω σ’ αυτά να χτίσει το νέο αντιπολιτευτικό του προφίλ έναντι της κυβέρνησης.

Η επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε τρία μέτωπα που είναι τα εξής:

  • Πανδημία: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο facebook εκτόξευσε πυρά κατά του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας αυτό που τόσο καιρό απέφευγαν να πουν ή έλεγαν χαμηλοφώνως πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση έπαιξε με τον φόβο των ανθρώπων στην υπόθεση του κορονοϊού και προσπάθησαν να τον εκμεταλλευτούν πολιτικά. «Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν», σημειώνει ο κ. Τσίπρας. Ανεβάζει επίσης στα ύψη τους τόνους με αφορμή τη διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε σπίτι», λέγοντας ότι σπατάλησαν 20 εκ. ευρώ από το δημόσιο ταμείο σε ΜΜΕ της αρεσκείας τους, για μια άχρηστη επικοινωνιακή εκστρατεία.
  • Σχέδιο Πισσαρίδη: Αιχμή της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και το σχέδιο Πισσαρίδη για την οικονομία, το οποίο χαρακτηρίζεται ως σχέδιο για το πώς θα καταπατηθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Το γεγονός ότι αναφέρεται επί λέξει ότι στόχος είναι «πώς θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και πώς θα γίνουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους», επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας ψάχνει να βρει στοιχεία που θα ενώσουν το κόμμα του. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι σημεία αιχμής στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση της αμοιβής των υπερωριών, μείωση των παροχών για τους ανέργους και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν στα ύψη μετά την ανάπαυλα του 15Αύγουστου, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει ζωτικό χώρο ως προς την άσκηση αντιπολίτευσης.
  • Ανασχηματισμός: Η κριτική επικεντρώνεται στο ότι ο κ. Μητσοτάκης αφαίρεσε κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη και επιβράβευσε «τον κ. Πέτσα και τη λίστα του, τον κ. Θεοχάρη που τα έκανε θάλασσα στον τουρισμό, αλλά και τον κ. Βρούτση του σκανδάλου της ψευτοκατάρτισης”. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Θ. Σκυλακάκη και στον Π. Τσακλόγλου, προσώπων που όπως σημειώνεται, δεν έκρυψαν την εμμονή τους στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Τα γεγονός αυτό, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τη στόχευση του κ. Μητσοτάκη.

Νέα σύγκρουση
Η Κουμουνδούρου όπως γίνεται αντιληπτό ψάχνει ζωτικό χώρο, ώστε να μπορέσει να ξαναμπεί στο παιχνίδι μέσα από το δίπολο σύγκρουσης μεταξύ νέο-φιλελεύθερων και αντί νεοφιλελεύθερων δυνάμεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι τα περιθώρια για τον ίδιο όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ στενεύουν καθώς οι κεντροαριστερές δυνάμεις στην κοινωνία που τον στήριξαν, δεν έχουν δει θεαματικές αλλαγές.

Το ξεκαθάρισμα
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι τις αποφάσεις του με ποιους θα πορευτεί και ποιους θα αφήσει για πάντα πίσω του τις έχει πάρει εδώ και καιρό, αλλά δεν μπορεί και να τις υλοποιήσει.
Συνέδριο άλλωστε σε συνθήκες πανδημίας δεν μπορεί να διεξαχθεί, κάτι που σημαίνει ότι παραμένουν στη θέση τους στελέχη όπως ο γραμματέας Π. Σουρλέτης που δεν βλέπουν θετικά το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά.
Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι ξέρει να ελίσσεται αλλά ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του είναι πλέον ελάχιστος για να κάνει το ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός και να φέρει στην πρώτη γραμμή νέα και άφθαρτα στελέχη.
Με δεδομένο ότι ο Σεπτέμβριος δεν είναι και τόσο μακριά, το δίλημμα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος στο ίδιο του το κόμμα είναι μεταξύ «ρήξης» και «συμβιβασμού» για να προχωρήσει προς τα εμπρός.
Η ώρα του μεγάλου ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών φαίνεται να έχει φτάσει και όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα, ότι μετά το φθινόπωρο τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Κουμουνδούρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ