Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Όλα τα σενάρια με την αλλαγή του εκλογικού νόμου – Πώς θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις δεύτερες εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Το διακύβευμα της κυβερνησιμότητας της χώρας μετά τις εκλογές έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, μετά το «παράθυρο» που άνοιξε ο Γιάννης Οικονόμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Με δεδομένο ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική από τις οποίες δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία, το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία ενόψει των δεύτερων εκλογών.

Ο σημερινός εκλογικός νόμος θέτει ως προϋπόθεση για αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές ένα ποσοστό της τάξης του 37,5%-38%, που με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν διαθέτει κανένα κόμμα.

Το Μαξίμου τονίζει ότι πάγια θέση της είναι ένας εκλογικός νόμος που να οδηγεί σε σταθερές κυβερνήσεις, κάτι που σημαίνει ότι η αλλαγή θα έχει σχέση με ένα χαμηλότερο ποσοστό έως 36%.

Τα σενάρια τις τελευταίες ημέρες δίνουν και παίρνουν, ενώ είναι πολύ πιθανό το θέμα να ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της αυριανής συνέντευξης Τύπου που θα δώσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη», είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων
Ζητούμενο σε περίπτωση αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρεί δεδομένη τη νίκη του κόμματός του στις επόμενες εκλογές.

 

Ο… λάκκος

Πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν πως ότι και να κάνει κ. Μητσοτάκης δε μπορεί να αποτρέψει την εκλογική του ήττα, σημειώνοντας ότι τυχόν αλλαγή πιστοποιεί το διαζύγιο του με τους θεσμικούς κανόνες της Δημοκρατίας.

Το γεγονός πάντως ότι οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, ο κ. Μητσοτάκης «θα σκάψει ο ίδιος το λάκκο όπου θα πέσει μέσα», καθιστά σαφές ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συναινέσει έστω και εμμέσως στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Κάτι διαφορετικό άλλωστε μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι οι ελπίδες του για νίκη έναντι της Ν.Δ. στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις είναι λόγια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

 

Μπρα ντε φερ

Το βέβαιο είναι ότι θα ακολουθήσει ένα ιδιότυπο επικοινωνιακό μπρα ντε φερ, όπου βασικός στόχος της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να στείλουν το μήνυμα ότι θα κερδίσουν τη μάχη της διακυβέρνησης της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα έχει ανοίξει, με αποτέλεσμα να «πυροδοτούνται» και σενάρια για το εάν το κόμμα που θα αναδειχτεί πρώτο μετά τις εκλογές, θα μπορεί να κυβερνήσει μόνο του ή θα χρειαστεί και συμμάχους.

 

Αυτοδυναμία Ν.Δ.

Δημοσκοπικά και με βάση τις αναγωγές που γίνονται στην εκτίμηση ψήφου, η Ν.Δ. θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να πιάσει αυτό το ποσοστό και αμέσως μετά τις δεύτερες εκλογές να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis δίνει στη Ν.Δ. 34,1% και της Pulse 34,5%, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η Ν.Δ. έχει πολλές ελπίδες να κυβερνήσει μόνη της τη χώρα για άλλη μια τετραετία.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι δεύτερες εκλογές θα έχουν μεγαλύτερη πόλωση, αφού τα διακύβευμα θα είναι ποιον πρωθυπουργός και ποιο κόμμα εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες.

 

Οι εισηγήσεις

Μια από τις εισηγήσεις στον πρωθυπουργό είναι η επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου, ο οποίος προβλέπει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Μια δεύτερη εισήγηση αφορά τροποποίηση του εκλογικού νόμου που ψήφισε η Ν.Δ. και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες κάλπες.
Με το σύστημα αυτό, από  25% και μετά και για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα λαμβάνει επιπλέον μπόνους μία έδρα.
Εάν γίνει αλλαγή, το ποσοστό που απαιτείται για κάθε επιπλέον έδρα θα πέσει από το 0,5% στο 0,4% και η Ν.Δ. θα έχει περισσότερες πιθανότητες για αυτοδυναμία.

 

Συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, το σενάριο που «έπαιξε» έντονα στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν της συγκυβέρνησης Ν.Δ. –ΠΑΣΟΚ.
Το σκεπτικό ήταν, ότι η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα, χρειάζεται μια υπεύθυνη δύναμη όπως είναι το ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη όμως, έχει «κάψει» για τα καλά το συγκεκριμένο σενάριο, με αποτέλεσμα οι σχέσεις του Μαξίμου και της Χ. Τρικούπη να είναι πολεμικές.

 

Συγκυβέρνηση Ν.Δ. – Ελληνικής Λύσης

Ένα άλλο σενάριο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, είναι η συγκυβέρνηση ΝΔ – Ελληνικής Λύσης.  Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου θα είναι με άνεση στη Βουλή, καθώς ξεπερνά το 3% και με αυτό ως δεδομένο μπορεί να είναι ο κυβερνητικός εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η φημολογία για συγκυβέρνηση από τη «δεξιά πολυκατοικία» ενισχύθηκαν και από την πρόσφατη επίσκεψη κορυφαίου υπουργού της Ν.Δ. στα γραφεία της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή.

Το γεγονός πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός με κεντρώο προφίλ, καθιστά σαφές ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος φρόντισε να βάλει «φρένο», λέγοντας ότι δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός, καθώς γνωρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει κραδασμούς στο κόμμα του.

 

Συνεργασία με μεμονωμένους  βουλευτές

Ένα τρίτο σενάριο εάν η Ν.Δ. προσεγγίσει αλλά δεν πιάσει την αυτοδυναμία των 151 βουλευτών, συνδέεται με ευρύτερες συνθέσεις για την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τις δεύτερες εκλογές ίσως ζητήσει από βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, στο πλαίσιο μιας αμφίπλευρης διεύρυνσης της Ν.Δ. και από τα δεξιά και από τα αριστερά.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν θα βρεθούν βουλευτές είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από την Ελληνική Λύση που θα στήριζαν με την ψήφο τους μια τέτοια κυβέρνηση.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ