Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: “Να μην γίνει με το σεισμό στην Ελασσόνα, ότι έγινε με τον Ιανό και τη Μήδεια”

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Αν.Υπ. Εσωτερικών, Σ. Πέτσα, συμμετείχε η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η ίδια με αφορμή το χθεσινό ισχυρό σεισμό στην περιοχή της Ελασσόνας ανέφερε τα εξής:

  • “Εύχομαι και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά στη Θεσσαλία με τον πρόσφατο σεισμό και οι αρμόδιοι θα χειριστούν την υπόθεση αυτή αποτελεσματικά. Να μην έχουμε αυτά που ζήσαμε και με τον Ιανό, αλλά και την πρόσφατη Μήδεια, που κόπηκε η πατρίδα μας στα δύο και μέσα στην Περιφέρεια Αττικής υπήρχαν νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό.
  • Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Πολιτικής Προστασίας αποδείχτηκε ότι είναι σχέδια επί χάρτου, ενώ το σχέδιο Εγκέλαδος, το οποίο πολλές φορές έχει διαφημίσει ο αρμόδιος Υφυπουργός, ελπίζουμε να εφαρμοστεί ικανοποιητικά.
  • Η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της, την κλιματική αλλαγή, όποτε θέλουν την θυμούνται! Τη στιγμή που είχαμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο μετεωρολογικό γνωστό από μέρες, οι αρμόδιοι, και πρώτα απ’ όλα η Πολιτική Προστασία, έπρεπε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός, είναι οι πολιτικές Πρόληψης και η υλοποίηση αυτών των σχεδίων.
  • Η Κυβέρνηση μετά βαΐων και κλάδων ψήφισε ένα νόμο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, ίδρυσε μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων και τον έβαλε στην άκρη. Δεν έχουν βγει ακόμα εφαρμοστικές πράξεις για αυτόν τον νόμο, ενώ η Πολιτική Προστασία λειτουργεί με νόμους δεκαετιών.
  • Η αλληλοσύγκρουση αρμοδιοτήτων και αυτό το πινγκ πονγκ ευθυνών, μεταξύ δήμων, Πολιτικής Προστασίας, ΔΕΔΔΗΕ δείχνει την ανάγκη συντονισμού. Αυτήν ακριβώς τη σημασία έχει ένα Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας εκτάκτων αναγκών και αντιμετώπισης κρίσεων, να καταφέρει να συντονίσει.
  • Πρόσφατα, τον Ιανουάριο, υπεγράφη δανειοδότηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 595 εκατομμύρια για τη Πολιτική Προστασία, που εκτός από τον κορονοϊό και την αντιμετώπισή του, αφορά και υποδομές, υλικοτεχνική υποδομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Να το δούμε αυτό και όλα αυτά να γίνουν γρήγορα με τη μέγιστη διαφάνεια, που δυστυχώς δεν είναι χαρακτηριστικό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
  • Η λογική «κλείνω την εθνική οδό για να μην κλείσει», είναι μια παράλογη λογική. Επιτρέπεται, το 2021, να μην υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική πρόληψης μεγάλων φυσικών καταστροφών και να μην λειτουργεί με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας;
  • Αποτύχατε, αλλά το ξέρετε πολύ καλά και το στέλεχός σας, πρώην Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής μέχρι πρότινος, με επιστολή του στον κ. Μητσοτάκη, παραιτήθηκε από τη Ν.Δ., εξαιτίας ακριβώς αυτών των χειρισμών.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ