Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Χαλάνδρι – Ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο”, του Σίμου Ρούσσου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το όραμα της σημερινής διοίκησης για το Χαλάνδρι των επόμενων δεκαετιών παίρνει σχήμα και μορφή με την έγκριση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), κλείνοντας μια εκκρεμότητα 20 ετών. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός που προκρίθηκε έχει λάβει όλες τις αναγκαίες πρόνοιες για την κατοικία, το περιβάλλον, τις επιχειρήσεις, τις μεταφορές, τους χώρους πρασίνου, άθλησης και εκπαίδευσης.

Η αποδοχή από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας –ενέκρινε το Γ ΠΣ στις 21 Απριλίου 2021- όλων των προβλέψεων της μελέτης αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου κατοχυρώνει πλήρως τον οικιστικό χαρακτήρα του Χαλανδρίου και υλοποιεί το στόχο για μια πόλη σύγχρονη και ανθρώπινη, με προστασία της κατοικίας και διασφάλιση των χώρων πρασίνου και αθλητισμού.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο θέμα που επιλύεται στο Χαλάνδρι τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς ο σχεδιασμός της μελέτης αναθεώρησης του παλαιού ΓΠΣ που ίσχυε από το 1989 ξεκίνησε το 2005(!) ενώ οι συζητήσεις για την ανάγκη αναθεώρησης του φτάνουν πίσω στις αρχές του 2000. Από την εκπόνηση της μελέτης μέχρι την τελική έγκρισή του απαιτήθηκε πολυετής και επίπονη προσπάθεια και συνεργασία αιρετών, επιστημόνων, στελεχών του Δήμου, της Περιφέρειας και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη των εκτός Σχεδίου περιοχών

Το αναθεωρημένο ΓΠΣ ανοίγει το δρόμο για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της ξεχασμένης περιοχής του «Πεύκο Πολίτη» αλλά και της ζώνης των 250 μέτρων γύρω από το Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

Ειδικά για την περιοχή του «Πεύκο Πολίτη» -που παραμένει εκτός σχεδίου σχεδόν 50 χρόνια στερώντας από περίπου 1.180 ιδιοκτήτες τις περιουσίες τους και από το Δήμο Χαλανδρίου την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου των 30 στρεμμάτων στο Νομισματοκοπείο- η διαδικασία επισπεύδεται με την κατάργηση του οδικού άξονα της Ελευθέρας Λεωφόρου Πεντέλης, όπως ορίζεται στο νέο ΓΠΣ.

Ο Δήμος Χαλανδρίου ήδη προχώρησε τάχιστα στην 5η ανάρτηση της Πολεοδομικής Μελέτης για την εκτός Σχεδίου περιοχή, προκειμένου να προωθηθεί εκ νέου η μελέτη προς έγκριση στο ΣΥΠΟΘΑ και να μπει η διαδικασία της ένταξης στην τελική ευθεία.
Το νέο ΓΠΣ όμως επιλύει και μια σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων για την πόλη.

Πρωτίστως θωρακίζει τις περιοχές κατοικίας από οχλούσες χρήσεις, ειδικά στην περιοχή του κέντρου, αποκλείοντας τη λειτουργία μεγάλων κέντρων διασκέδασης και αναψυχής.

Ενισχύει την προστασία της Ρεματιάς, καθώς ενσωματώνει πλήρως το ειδικό πολεοδομικό καθεστώς που προέβλεψε το Προεδρικό Διάταγμα του 1995, αλλά και του ρέματος Βριλησσού στο οποίο προβλέπεται πλέον και ζώνη περιπάτου και υπαίθριας αναψυχής. Παράλληλα κατοχυρώνει περαιτέρω τις χρήσεις αθλητισμού και πρασίνου για τη δημόσια έκταση των 30 στρεμμάτων στο Νομισματοκοπείο που εκχωρήθηκε στο Δήμο το 2016 από το υπουργείο Οικονομικών,

Εξίσου σημαντικό για την πόλη είναι το γεγονός ότι κατοχυρώνει τους αναγκαίους χώρους για την εγκατάσταση αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας (σταθμός μεταφόρτωσης, πράσινο σημείο), τους οποίους μάλιστα χωροθετεί σε ακραίο σημείο του αστικού ιστού και δίπλα στον υπερτοπικό συγκοινωνιακό κόμβο της Αττικής Οδού.

Ανάσα για το Χαλάνδρι του μέλλοντος αποτελεί και η πρόβλεψη αποκλειστικά χρήσεων εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και πολιτιστικών εγκαταστάσεων για τα 64 στρέμματα της Ριζαρείου και τα 27 στρέμματα του Ιδρύματος Χατζηκώνστα, που προστατεύονται πλέον από μελλοντικές κερδοσκοπικές πιέσεις.

Καθοριστική επίσης για την εικόνα της πόλης και η πρόνοια ότι η χρήση γενικής κατοικίας θα περιορίζεται στα μέτωπα των οικοδομικών τετραγώνων επί των βασικών οδικών αξόνων και δεν θα επεκτείνεται σε όλη των έκταση των οικοδομικών τετραγώνων.

Τελευταίο, αλλά όχι ήσσονος σημασίας. Το νέο ΓΠΣ προσδιορίζει αλλαγές στην περιοχή του κοιμητηρίου (καθορισμός ζώνης παραγωγικών δραστηριοτήτων, ζώνης αστικών υποδομών δήμου δυτικά του Κοιμητηρίου και ζώνης πρασίνου σε απόσταση 50 μέτρων από αυτό).

Σίμος Ρούσσος: Είναι ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος υποστήριξε ότι η υπογραφή του νέου ΓΠΣ δικαιώνει πλήρως τη στρατηγική και το όραμα της σημερινής διοίκησης για μια πόλη σύγχρονη και ανθρώπινη, καθώς κατοχυρώνεται ο οικιστικός της χαρακτήρας αλλά και οι αναπτυξιακές της δυνατότητας, με διασφάλιση όμως των χώρων πρασίνου και αθλητισμού. Το αναθεωρημένο ΓΠΣ είναι ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο που θα καθορίσει τη μορφή της πόλης τουλάχιστον για την επόμενη 15ετία!».

 

*Ο Σίμος Ρούσσος είναι Δήμαρχος Χαλανδρίου

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ