Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Ουδέν κακόν αμιγές καλού”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αισιοδοξία είναι διάχυτη γύρω μας καθώς ανακτούμε σιγά – σιγά την κανονικότητά μας. Απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις και προστέθηκαν βαθμοί ελευθερίας ως προς την οικονομική και κοινωνική ζωή. Όσο κι αν θέλουμε να ζήσουμε σαν να μην υπήρξε ποτέ πανδημία, δυστυχώς υπήρξε κι αυτό θα είναι η μεγαλύτερη παγίδα για να γίνουν πισωγυρίσματα σε όλους τους τομείς. Ο εμβολιασμός φυσικά είναι το κλειδί για την ανάκτηση και διασφάλιση της «ελευθερίας» μας.

Κι ενώ βρεθήκαμε απομονωμένοι, κλεισμένοι στο σπίτι έπρεπε να βρεθεί άμεσα τρόπος επαφής με τον υπόλοιπο κόσμο. Ως αναγκαίο καλό η τεχνολογία κλήθηκε να γίνει το «όχημα» που θα μας επέτρεπε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, την εκπαίδευση, την εργασία, την επικοινωνία με τους δικούς μας επίσης απομονωμένους ανθρώπους. Στην Ελλάδα η επαφή με τον ψηφιακό κόσμο ήταν κάτι σαν επιστημονική φαντασία. Όλοι θαυμάζαμε τι συνέβαινε στο εξωτερικό και αναθεματίζαμε την τύχη μας που για το ο,τιδήποτε ήταν απαραίτητη η φυσική μας παρουσία. Και να ήταν μόνο αυτό; Έπρεπε να περιμένουμε σε ουρές, να διαπληκτισθούμε με υπαλλήλους, να ανέβουμε και να κατέβουμε τρεις – τέσσερις φορές τους ορόφους της εκάστοτε δημόσιας υπηρεσίας, γιατί στον πρώτο όροφο δεν είχαν τα στοιχεία που απαιτούνταν και υπήρχαν στον τρίτο. Άσε τις ώρες οδήγησης μέσα στο μποντιλιάρισμα και τις χαμένες ώρες από άλλους παραγωγικότερους σίγουρα τομείς της ύπαρξής μας. Έτσι μια ημέρα, εμφανίστηκε το gov.gr έδωσε λύσεις σε αρκετά θέματα, όπως την αποστολή υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης έως την έκδοση κάρτας ανεργίας, αλλά και την άυλη συνταγογράφηση, θέματα που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα, την καθημερινότητά μας, χωρίς να απαιτείται η οποιαδήποτε μετακίνηση και φυσική παρουσία. Τι κερδίσαμε; Χρόνο, ηρεμία, με άλλα λόγια τα αυτονόητα. Κερδίσαμε δεκάδες χιλιάδες ώρες μετακίνησης με τα e-ραντεβού για τους πολίτες. Κερδίσαμε και θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε τη δυνατότητα ψηφιακού ραντεβού και συναλλαγών με τις δημόσιες υπηρεσίες, λιγότερη ταλαιπωρία κι αναμονή σε ουρές. Ήδη, από την αρχή της λειτουργίας των εφαρμογών (καλοκαίρι του 2020) έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 75.000 e-ραντεβού πολιτών κι επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες που έχουν υιοθετήσει μέχρι σήμερα την εφαρμογή. Αν τα ραντεβού αυτά γίνονταν με φυσικό τρόπο, ο κάθε πολίτης θα χρειαζόταν συνολικά μία ώρα για να μεταβεί προς και από την δημόσια υπηρεσία. Αυτό σημαίνει πως έχουν εξοικονομηθεί 75.000 ώρες. Το κυριότερο όμως όφελος είναι η δυνατότητα και ευκολία που δόθηκε σε πολίτες με κινητικά προβλήματα και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών να συνδιαλέγονται με δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν. Αντιθέτως μπορούν γρήγορα κι απλά να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, αφού μία εφαρμογή που εμφανίστηκε στην εποχή της πανδημίας ως σανίδα σωτηρίας και προφανώς θα παραμείνει εξασφαλίζοντας την αυτονόητη αξιοπρέπεια του πολίτη και την απαλλαγή του από χρόνους χαμένους.

 

*Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Υπ. Βουλευτής ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ