Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Το ΠΑΣΟΚ στα όπλα: Η γραμμή άμυνας στη… μέγγενη Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Η στρατηγική ενόψει του συνεδρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην πιο δύσκολη φάση της πολιτικής του πορείας εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, που καλείται να βρει βηματισμό ισορροπίας απέναντι στις «επιθέσεις φιλίας» από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα διψήφια νούμερα που λαμβάνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με την επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ, κάνουν τα στελέχη της Χ. Τρικούπη να αισιοδοξούν ενόψει των εθνικών εκλογών, όποτε και εάν αυτές γίνουν.

Ωστόσο, από μόνα τους δεν αρκούν για να εδραιώσουν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ως έναν αυτόνομο πόλο, καθώς θα κληθεί να απαντήσει στο μείζον ερώτημα που δεν είναι άλλο από αυτό της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλευτές και στελέχη αρνούνται να απαντήσουν ευθέως στο ερώτημα, είναι όμως σαφές ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος προς τις εκλογές, η πίεση θα γίνεται όλο και πιο ασφυκτική.

Στην παρούσα φάση, ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει ότι στόχος του είναι η ολική επαναφορά του πάλαι ποτέ πανίσχυρου κόμματος, καθώς η συγκυρία είναι άκρως ευνοϊκή για το ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. δείχνει να φθείρεται όλο και περισσότερο, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της οικονομικής ανασφάλειας που επικρατεί στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να υποχωρούν τα δημοσκοπικά της ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, με το θολό αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, δεν μπορεί να παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, καθώς είναι ακόμη νωπές οι μνήμες της δικής του κυβέρνησης.

 

Οι συνεργασίες

Ωστόσο, το πλαίσιο των μετεκλογικών συνεργασιών θα τεθεί πολύ σύντομα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να πάρει καθαρή θέση, με δεδομένο ότι και στις πρώτες και στις δεύτερες κάλπες είναι δύσκολη η αυτοδυναμία.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι με απλή αναλογική το σενάριο αυτό αποκλείεται, ενώ με το νέο εκλογικό νόμο απαιτείται ποσοστό τουλάχιστον 37,5% που με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο να επιτευχθεί από τη Ν.Δ.

Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο για «μέγγενη» στο ΠΑΣΟΚ από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, καθώς τα «κουκιά» δεν βγαίνουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

 

Σε τεντωμένο σχοινί

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στη Χ. Τρικούπη, αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο ευδιάκριτες τάσεις, εκ των οποίων η μια συζητά τη συνεργασία με τη Ν.Δ. και η άλλη επιμένει στο αντιδεξιό ρεύμα.

Ο κ. Ανδρουλάκης καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, το ερώτημα όμως είναι  τι θα πράξουν Κεντρώοι ψηφοφόροι που ψήφισαν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και δείχνουν να επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ.

Τα ερωτήματα που καλούνται να επιλύσουν οι επιτελείς της Χ. Τρικούπη είναι:

Α. Θα συνεχίσουν να στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόροι με αντι-σύριζα λογική ή θα επιστρέψουν στη Ν.Δ. για να μην ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός.

Β. Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει το αντιδεξιό μπλοκ, ή θα κατευθυνθούν στον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόροι που δεν θέλουν ξανά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το διπλό αυτό ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί, αλλά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν ότι είναι στο χέρι τους να πείσουν και να δώσουν νέα προοπτική στην παράταξη.

«Πάμε καλά και θα πάμε ακόμα καλύτερα όσο εξελίσσεται η προσπάθεια για  ανανέωση και ενδυνάμωση», λένε συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη και τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει παρακολούθημα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουν μάλιστα δηλώσεις του προέδρου του κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο κόμματα που έχουν κριθεί και «είναι πολύ νωπή η γεύση της αποτυχίας τους για το λαό». Αυτή η γραμμή άμυνας όμως του κ. Ανδρουλάκη, δεν είναι ικανή από μόνη της να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε δυνατό πολιτικό πόλο, εάν δεν συνοδεύεται και από μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

 

Δύναμη ανανέωσης

Στο πλαίσιο αυτό, πρώτος στόχος της Χ. Τρικούπη είναι να εμφανίζει τόσο τη Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ με την πλευρά των ηττημένων και το ΠΑΣΟΚ ως μια δύναμη ανανέωσης για την πολιτική ζωή της χώρας.

Η γραμμή άμυνας θα βασίζεται στο τρίπτυχο «αυτόνομη πορεία, πολιτική ενότητα και προοδευτική ταυτότητα» και θα περιλαμβάνει εξειδίκευση στους άξονες πολιτικής και στο πλαίσιο των πολιτικών συνεργασιών.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να αναδείξει τις δικές του προτεραιότητες αλλά και σε πρόσωπα με  γνώσεις και αξιοπιστία, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα βρουν θέση στα ψηφοδέλτια όσοι κουβαλούν «αμαρτίες» του παρελθόντος.

«Η ανανέωση θα προχωρήσει», είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος εκπέμπει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ και θέλει και μπορεί να ξαναγίνει το κόμμα που θα είναι κοντά στους μη προνομιούχους.

 

Άμεση δημοκρατία

Έμφαση θα δοθεί στην κομματική ανασυγκρότηση με αιχμή την αυτοοργάνωση, το στήσιμο δηλαδή πυρήνων σε όλους τους δήμους για να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ τη δυναμική του στην κοινωνία.

Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να εκπέμψει το μήνυμα για διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τη βάση, με στόχο φίλοι και μέλη να γίνουν ένα με το ΠΑΣΟΚ.

Η κίνηση αυτή είναι άκρως σημαντική ενόψει και του συνεδρίου που θα αρχίσει στις 20 Μαΐου και θα δώσει το ιδεολογικό πρόσημο στο προγραμματικό πλαίσιο για τη νέα πορεία της δημοκρατικής παράταξης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ